Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Senátori so žiadosťou na Bidena: Chcú, aby vrátil na miesto vlajku, ktorú Trump premiestnil

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Trojica amerických senátorov plánuje v piatok požiadať prezidenta Spojených štátov Joea Bidena, aby vrátil späť na svoje pôvodne miesto vlajku, ktorá na streche Bieleho domu viala na počesť nezvestných vojnových veteránov a zajatcov. Bidenov predchodca Donald Trump ju premiestnil na menej viditeľné miesto. Informovala o tom agentúra Reuters.

Čiernobiela vlajka známa pod skráteným názvom POW/MIA (vojnoví zajatci a nezvestní v akcii) obsahuje napísaný odkaz "Nezabudli sme". Zobrazuje muža pod strážnou vežou, ktorý hľadí na plot z ostnatého drôtu. Ako pripomína Reuters, rozhodnutie Trumpa premiestniť zástavu na menej viditeľné miesto na Južnom trávniku Bieleho domu vlani nahnevalo niektorých veteránov.

"Žiadame vás, aby ste okamžite podnikli potrebné kroky a vrátili vlajku na jej čestné miesto na vrchole Bieleho domu, čím by ste si významným spôsobom uctili službu a obete nezvestných amerických vojnových veteránov a zajatcov a ich rodiny," napísali demokratické senátorky Maggie Hassanová a Elizabeth Warrenová i republikánsky senátor Tom Cotton v liste, ktorý chcú podľa správy poslať Bidenovi.

Trumpov kabinet odmietol vysvetliť, prečo bola vlajka premiestnená, vlani však uviedol, že sa tak stalo pri súkromnom obrade so všetkými vojenskými poctami. Hassanová a Warrenová pred časom označili tento krok za neúctivý a potenciálne nezákonný.

Americké zákony požadujú vlajku umiestniť tak, aby bola viditeľná pre verejnosť. V súčasnosti je zástavu POW/MIA možné pozorovať iba z niektorých miest pred Bielym domom, ktoré na to ponúkajú vhodný výhľad, píše Reuters. Doteraz je stále nezvestných zhruba 82.000 amerických vojakov, ktorí zmizli počas konfliktov od čias druhej svetovej vojny.

Viac o téme: PrezidentWashingtonSpojené štátyJoe BidenDonald Trumo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu