Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Biden zarezáva od prvého dňa v úrade: Spravodajským službám dal preskúmať hrozbu domáceho extrémizmu

Americký prezident Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Prezident USA Joe Biden dal spravodajskej komunite pokyn, aby preskúmali hrozby vnútroštátneho extrémizmu v USA. Urobil tak po tom, ako pred niekoľkými týždňami násilný dav stúpencov Donalda Trumpa zaútočil na americký Kapitol, uviedla agentúra AP.

Oznámenie o tomto kroku, ktoré v piatok zverejnila hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová, je jasným poukázaním na hrozbu pre národnú bezpečnosť, ktorú predstavujú americkí extrémisti motivovaní k násilnostiam extrémistickou ideológiou, píše AP.

Jacob Anthony Chansley
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Zapojenie úradu riaditeľa národných spravodajských služieb (DNI), vytvoreného po 11. septembri 2001 na predchádzanie medzinárodnému terorizmu, do tohto zhodnotenia naznačuje, že americké úrady venujú sústredenejšiu pozornosť násiliu páchanému radikálnymi extrémistami na domácej pôde.

Riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Chris Wray povedal, že za posledný rok pochádzalo najsmrteľnejšie násilie od protivládnych aktivistov, ako sú anarchisti a rôzne skupiny milícií. "Nárast domáceho extrémizmu je vážnou a rastúcou hrozbou pre národnú bezpečnosť," povedala Psakiová.

Viac o téme: PrezidentVyšetrovanieExtrémizmusUSAJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu