Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kotleba aj Harabin porušili opatrenia, vyviazli bez pokuty: Rómovi polícia uložila 500 EUR!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

KOŠICE - V novembri na výročie Nežnej revolúcie sa v Bratislave konal nepovolený protest, na ktorom sa zúčastnili aj viacerí poslanci opozície. Polícia ľudí nerozohnala ani na mieste nepokutovala, napriek tomu, že viacerí porušovali nariadenia a nemali rúška. Porušením nariadenia bol aj samotný protest. Rómovi, ktorý išiel mimo okres však pokutu uložila. A to poriadne mastnú.

Marian Kotleba aj s viacerými členmi strany ĽSNS, neúspešný kandidát na prezidenta Štefan Harabin či predseda strany Smer Robert Fico spolu s poslancom Ľubošom Blahom sa 17. novembra zúčastnili nepovoleného protestu. Kotlebovci vo všeobecnosti bojkotujú nosenie rúšok či protipademické opatreniami, akými sú aj zákaz výchádzania a stretávania sa. Rúška počas protestu nemali ani Fico s Blahom. Polícia týchto politikov zatiaľ nepokutovala. 

FOTOREPORTÁŽ Včerajší protest na snímkach: Účasť bola odhadnutá na 10 až 15-tisíc ľudí!

Poriadne mastnú pokutu vo výške 500 eur však dostal Róm Lukáš z Moldavy pod Bodvou. Ten sa na svojom aute z okresu Košice - okolie do okresu Košice. Na hranici okresov ho zastavili policajti a s odôvodnením, že porušil zákaz vychádzania, mu udelili pokutu. Lukáš pritom išiel po darované drevo, aby mali doma čím kúriť. Informoval o tom denník SME

Zabezpečenie životných potrieb pritom spadá do výnimky zo zákazu vychádzania. Lukአdenníku povedal, že si ani neuvedomil, že je to iný okres. Košice-okolie a okres Košice sú totiž špecifickými okresmi. Košice-okolie sú okresným mestom pre obce v okolí Košíc. Okres nemá vlastné okresné mesto, ale jeho okresným mesto sú práve Košice, čo je ale iný okres. 

Na pohrebe Milana Lučanského bol Štefan Harabin bez rúška.
Zobraziť galériu (3)
Na pohrebe Milana Lučanského bol Štefan Harabin bez rúška.  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Policajti mu v takomto prípade pokutu dávať nemuseli. Ak už jeho dôvod nebol dostatočný, a to, že ide zabezpečiť vec nevyhnutnú pre život, akou je drevo na kúrenie, mohli ho poslať naspäť tak, ako pri mnohých iných ľuďoch. To, že Lukášova cesta mohla spadať pod výnimku, si myslí aj verejná ochrankyňa práv.

"Kancelária verejného ochrancu práv predpokladá, že sa osoba mimo domova nachádzala z dôvodu zabezpečenia nevyhnutných potrieb," povedala pre denník hovorkyňa Michaela Pavelková. Lukáš síce dostal likvidačnú pokutu, no ľudia a politici, ktorí verejne vystupovali na nepovolenom proteste a nemali rúška, doteraz pokutovaní neboli. 

"Až teraz sa nám doručujú spisové materiály z polície ako aj okresných úradov, spisy treba naštudovať a postupne sa ukladajú pokuty za všetky priestupky týkajúce sa nenosenia rúšok na verejnosti," povedala teraz pre SME Katarína Nosáľová, hovorkyňa bratislavských regionálnych hygienikov. Pokuta môže byť až do výšky 1650 eur. 

Viac o téme: RasizmusPandémiaPolícia Pokuta Rómovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu