Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

KORONAVÍRUS Štatistika, z ktorej mrazí: V Maďarsku môže byť až 100-tisíc infikovaných

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Počet nakazených vírusom SARS-CoV-2 môže v Maďarsku dosahovať v skutočnosti zhruba dvadsaťnásobok potvrdených prípadov, teda až 100.000 ľudí, uviedol v nedeľu večer v komerčnej televízii ATV rektor Semmelweisovej univerzity Béla Merkely.

Podľa neho samotné zatvorenie hraníc nezabráni šíreniu nového druhu koronavírusu, pomohlo by však povinné nosenie rúšok. Celkový počet osôb, u ktorých potvrdili testy nákazu uvedeným koronavírusom, v Maďarsku v nedeľu stúpol na 8387.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Zníženiu tzv. reprodukčného čísla - ktoré určuje, koľko ľudí infikuje jeden nakazený jedinec v nedotknutej populácii a ktoré minulý týždeň prekročilo v krajine hodnotu dva - by podľa Merkelyho pomohlo nosenie rúšok. On osobne by zaviedol povinnosť ich nosenia.

Rektor zdôraznil, že samotným uzatvorením hraníc sa šíreniu infekcie nezabráni, ale dodal, že štátne hranice mali byť zatvorené už dávnejšie, avšak verejnosť sa tomu bránila. Obavy zo zavlečenia nákazy z Chorvátska sa podľa jeho slov naplnili.

Druhá vlna koronavírusu bude podľa vlády výraznejšia

V Maďarsku potvrdili v pondelok rekordný denný prírastok nakazených novým druhom koronavírusu s počtom 576 prípadov, čím celkový počet testovaných na vírus SARS-CoV-2 s pozitívnym výsledkom stúpol na 8963. Vyplýva to z údajov vládnej informačnej stránky koronavirus.gov.hu.

Koronavírus v Maďarsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Balogh Zoltán/MTI via AP)

Na ochorenie COVID-19, spôsobované uvedeným koronavírusom, zomrel za uplynulých 24 hodín jeden chronicky chorý pacient. Počet obetí dosiahol 625 a aktívne nakazených je 4377. V nemocničnej opatere je 151 pacientov s COVID-19, z nich 11 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Z grafikonu aktívnych a nových prípadov infikovaných osôb v krajine vyplýva, že druhá vlna nákazy bude podstatne výraznejšia než prvá. Súčasne sa týždenný počet registrovaných nakazených zdvojnásobuje. Za posledný deň pribudli nakazení v každej župe, pričom v nedeľu laboratóriá testovali až 11.421 vzoriek, čo je takmer dvojnásobok zvyčajného počtu testov v dňoch prvej vlny.

Podľa spravodajského servera 24.hu táto skutočnosť naznačuje, že vláda zmenila stratégiu a zvýšením počtu testovaných sa snaží predísť zavádzaniu celoplošných opatrení na potlačenie šírenia infekcie. Účinnejším odhaľovaním nakazených ľudí bez príznakov ochorenia totiž je možné prijať lokálne opatrenia.

V Slovenskom Komlóši pre hrozbu nákazy zatvorili všetky školy

V juhomaďarskom meste Slovenský Komlóš v Békešskej župe pre hrozbu nákazy novým druhom koronavírusu zatvoria všetky školy, vrátane Slovenskej dvojjazyčnej základnej školy. Informoval o tom v pondelok regionálny spravodajský server Behir.hu s odvolaním sa na rozhodnutie primátora Zoltána Zsuru.

Koronavírus v Maďarsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Marton Monus/MTI via AP)

Primátor obyvateľom mesta oznámil, že v sobotu testy PCR potvrdili infekciu koronavírusom u piatich osôb po tom, čo v materskej škole minulý týždeň zistili nákazu u jedného z tamojších zamestnancov. Pozitívne testovaní znamenajú riziko aj pre ďalšie vzdelávacie zariadenia v meste.  

Po konzultácii s epidemiológmi preto v pondelok zrušili vyučovanie na dvoch základných školách a na gymnáziu, lebo pedagógovia sa musia podrobiť epidemiologickému pozorovaniu. Od utorka nariadili v uvedených zariadenia on-line vzdelávanie detí. V nadchádzajúcich týždňoch sa nebudú v meste konať žiadne kultúrne ani športové podujatia, píše Behir.hu.

Viac o téme: PandémiaŠtatistikyMaďarskoBudapešťKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu