Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS sa šíri po svete: Ako sa dostal z Číny? Ohniská pribúdali raketovou rýchlosťou

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko)

WU-CHAN, NEW YORK – Najrozsiahlejšie cestovné obmedzenia v ľudskej histórii na zastavenie prepuknutia nákazy nestačili. New York Times analyzoval pohyby stoviek miliónov ľudí, aby ukázal, prečo. Vyzeralo to jednoducho: Zastavte cestovanie, zastavíte šírenie vírusu po celom svete. Prečo to nefungovalo?

Všetko sa začalo vo Wu-chane

Ako uvádza denník New York Times, mnohé z prvých známych prípadov sa viažu k trhu s morskými plodmi v čínskom meste Wu-chan, dopravnom uzle s 11 miliónmi obyvateľov. Do konca decembra vzrástli pôvodné štyri prípady na desiatky. Lekári vedeli iba to, že chorí majú vírusovú pneumóniu, ktorá nereaguje na obvyklú liečbu.

Čítajte aj: KORONAVÍRUS Situácia v Číne sa stabilizuje: Za posledných 24 hodín zaznamenali len 47 nových prípadov

Skutočná veľkosť ohniska bola dokonca ešte väčšia – neviditeľná sieť s takmer tisíc prípadmi alebo možno niekoľkokrát viac. Autorom týchto odhadov je Trevor Bedford z Hutchinsonovho centra a University of Washington a Lauren Gardnerovej, Johns Hopkins University.

Ak každý pacient infikoval v priemere dvoch alebo troch ďalších, šírenie nákazy nemusia zastaviť ani rýchle a dôkladné protiopatrenia. Čínski úradníci však v decembri verejnosť na riziká neupozornili. Až 31. decembra upozornili Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) a vydali vyhlásenie i ubezpečenie. „Ochoreniu sa dá predchádzať a je možné zvládnuť ho,“ uviedla vláda.

KORONAVÍRUS sa šíri po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Načasovanie prepuknutia infekcie nemohlo byť horšie

Stovky miliónov ľudí sa chystali cestovať do svojich rodných miest na lunárny Nový rok. Tu je prehľad o pohybe ľudí 1. januára podľa analýzy údajov zverejnených spoločnosťou Baidu a veľkých telekomunikačných spoločností, ktoré sledovali milióny ľudí prostredníctvom mobilných telefónov.

Zistili, že v ten deň opustilo Wuhan najmenej 175-tisíc ľudí. Odlety z Wu-chanu sa v nasledujúcich troch týždňoch zrýchlili. V januári sa pred zastavením cestovania premiestnilo asi 7 miliónov ľudí. Nakazili sa tisíce cestujúcich. 

V čase, keď čínski predstavitelia priznali riziko prenosu z človeka na človeka, teda 21. januára, sa už v Pekingu, Šanghaji a ďalších veľkých mestách vyskytli miestne ohniská. O dva dni neskôr úrady zamkli Wu-chan a v nasledujúcich týždňoch mnoho ďalších miest. Cestovanie po Číne sa takmer zastavilo. Avšak miestne ohniská rýchlo rástli.

Lietadlo EasyJet
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ohniská pribúdali rýchlo, už bolo príliš neskoro

Na začiatku januára vznikali ďalšie ohniská v Číne a medzinárodná doprava medzitým fungovala ako zvyčajne. Tisíce ľudí odleteli z Wu-chanu do miest po celom svete. Do New Yorku prúdilo priemerne mesačne vyše 900 ľudí, vyše 2 200 ich mesačne putovalo do Sydney. A vyše 15-tisíc ľudí odišlo do Bangkoku, najobľúbenejšieho cieľa Wu-chančanov. Tu sa v polovici januára objavil prvý známy zámorský prípad, 61-ročná žena, ktorá cestovala z Wu-chanu do Bangkoku napriek tomu, že mala horúčku, bolesti hlavy a bolesť hrdla. Ďalšie skoré prípady sa objavili v Tokiu, Singapure, Soule a Hongkongu. USA potvrdili svoj prvý prípad v blízkosti mesta Seattle.

Vedci predpokladajú, že asi 85 percent infikovaných cestujúcich nebolo odhalených. Stále však boli nákazliví. Až na konci januára bol Wu-chan zablokovaný a letecké spoločnosti začali rušiť lety. Spojené štáty oznámili, že 31. januára zablokujú vstup z Číny pre Neameričanov, cestovanie z Wu-chanu sa v podstate už zastavilo. 

Bolo príliš neskoro. Ohniská už rástli vo vyše 30 mestách v 26 krajinách, väčšina z nich založená cestujúcimi z Wu-chanu. Vírus sa začal šíriť lokálne, ľahko sa pohyboval v uzavretých priestoroch, ako sú kostoly a reštaurácie, a infikoval aj ľudí, ktorí necestovali do Číny. To bol začiatok pandémie.

K 1. marcu už boli hlásené tisíce prípadov v Taliansku, Iráne a Južnej Kórei. Čína už nebola hlavným ohniskom. Keďže však začala systematicky testovať, sledovať a izolovať pacientov, nové prípady sa dramaticky znížili, čo ukazuje, že je možné koronavírus spomaliť. Podobné opatrenia spomalili šírenie v Singapure, Hongkongu a Južnej Kórei. V Spojených štátoch, kde testovanie zaostalo, prezident Trump pozastavil väčšinu dopravy z Európy. „Vírus proti nám nebude mať šancu,“ uviedol.

Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, Pool)

V tom čase však mal už koronavírus otvorenú cestu. Naďalej sa šíril lokálne po častiach Seattlu, New Yorku a po celej krajine. Až vtedy začali Spojené štáty vyvíjať úsilie na jeho zastavenie.

Viac o téme: OhniskoUSAČínaTrumpCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu