Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

ONLINE Koronavírus naďalej sužuje svet, počet nakazených aj obetí stále pribúda

Zobraziť galériu (19)
(Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ/RÍM/BUDAPEŠŤ – Epidémia koronavírusu si na celom svete vyžiadala už viac ako 16 000 obetí. Najhoršie správy prichádzajú z Talianska, kde každodenne zomierajú stovky ľudí. Výrazné zhoršenie situácie hlási aj Španielsko, Francúzsko či USA. Mimoriadna situácia panuje aj v susednom Česku, kde sa počet potvrdených prípadov nákazy vyšplhal na vyše tisíc. Dianie sledujeme ONLINE.

  • Počet nakazených na celom svete je 427 256, zomrelo 18 959 ľudí, vyliečilo sa 108 252 pacientov (údaje z 25. 3. o 09.00 h.)
  • Svetová zdravotnícka organizácia označila epidémiu za pandémiu
  • Na Slovensku platí mimoriadna situácia, infikovalo sa 216 osôb, ústredný krízový štáb prijal prísne opatrenia
  • Aj Česko vyhlásilo núdzový stav, vláda od 16. marca zatvorila hranice republiky, počet potvrdených prípadov nákazy sa tam vyšplhal na 1 497
  • V Taliansku podľahli nákaze koronavírusom ďalšie stovky ľudí, mŕtvych je už 6 820, omnoho viac ako v Číne
  • Španielsko prekonalo v počte úmrtí na ochorenie COVID-19 aj Čínu
  • Vo Francúzsku podľahlo nákaze už 1 100 ľudí, nakazených je viac ako 20-tisíc
  • Americký prezident Donald Trump poslal osobný list severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi, v ktorom mu ponúkol pomoc v boji proti šíreniu nového koronavírusu.
  • Britská vláda žiada zraniteľné osoby, aby zostali tri mesiace doma
  • V Česku pristáli ďalšie lietadlá so zdravotníckym materiálom z Číny
  • Informácie ku koronavírusu môžu ľudia nájsť na webe ministerstva zdravotníctva www.health.gov.sk, k prístupné sú aj linky úradov verejného zdravotníctva a nové číslo infolinky 0800 221 234 

VIDEO Čo treba vedieť o koronavíruse?


Vážení čitatelia, dnešný ONLINE sa skončil 

21:57 Vo veku 84 rokov zomrel v noci na stredu vo francúzskej metropole Paríž spisovateľ Paul Goma, jeden z najprominentnejších a zároveň najkontroverznejších rumunských disidentov. Stalo sa tak po tom, čo sa nakazil novým koronavírusom. 

20:50 Obyvatelia v Česku sa môžu na verejných miestach združovať nanajvýš v dvojčlenných skupinách. Výnimka v tomto smere platí len pre členov jednej rodiny, účastníkov pohrebov či ľudí vykonávajúcich svoju prácu alebo podnikateľskú činnosť.

20:41 Dvadsať vojakov NATO nasadených v Litve malo pozitívny test na koronavírus. Oznámil to v stredu hovorca tamojšieho mnohonárodného práporu NATO, holandský kapitán Evert-Jan Daniels.

19:46 Vo Francúzsku podľahlo nákaze novým koronavírusom za posledných 24 hodín 231 ľudí, čím celkový počet mŕtvych stúpol na 1331.

19:34 V Taliansku už v dôsledku nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 zomrelo aj najmenej 67 kňazov, z ktorých najmladší mal 53 rokov. (TASR)

19:21 Medzinárodné letisko Orly južne od Paríža zatvoria od 31. marca pre komerčnú dopravu. Rozhodnutie si vynútila pandémia ochorenia COVID-19.(TASR)

19:15 V nasledujúcej fáze pandémie koronavírusu v Nemecku môže dôjsť k zmierneniu preventívnych opatrení a mladí ľudia budú môcť znovu chodiť von.(TASR)

19:13 Desiatou obeťou nového druhu koronavírusu v Maďarsku, o ktorej informovali v stredu maďarské orgány iba ako o Britovi, bol iba 37-ročný zástupca veľvyslanca Veľkej Británie v Budapešti Steven Dick. (TASR)

18:25 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 683 ľudí. Informoval o tom v stredu večer spravodajský kanál Rai News 24 s odvolaním sa na predstaviteľov Úradu pre civilnú ochranu. Počet mŕtvych tak stúpol na 7503. V Taliansku je momentálne 57.521 pacientov s koronavírusom, čo predstavuje nárast o 3491 v porovnaní s utorkom. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

18:15 Na nový koronavírus bola pozitívne testovaná španielska vicepriemiérka Carmen Calvová. Informovala o tom v stredu španielska vláda. (TASR)

18:07 Zdravotnícki predstavitelia Moskvy informovali v stredu o dvoch úmrtiach pacientov v ruskej metropole, ktorí mali nový koronavírus. Obaja mali viac ako 70 rokov. (TASR)

17:16 Aj druhý test na nový koronavírus, ktorému sa podrobila nemecká kancelárka Angela Merkelová, bol negatívny. (TASR)

17:13 V Taliansku podľahlo nákaze novým koronavírusom už 30 lekárov vrátane 17 všeobecných. Päť zo šiestich lekárov, ktorí zomreli za posledných 24 hodín, boli rodinní lekári. (TASR)

17:04 V Českej republike už viac ako 470.000 ľudí zdieľa svoju polohu v aplikácii Mapy.cz, ktorá dokáže zistiť, či sa dotyčný dostal do kontaktu s osobou nakazenou novým koronavírusom. (TASR)

16:58 Holandské úrady potvrdili v stredu ďalších 80 úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom, ktoré zaznamenali počas posledných 24 hodín. Potvrdili aj 852 ďalších prípadov nákazy. (TASR)

16:06 Vyhlásiť zákaz vychádzania v Maďarsku je výhradne v právomoci vlády. Maďarský kabinet tak v stredu reagoval na skutočnosť, že pre hrozbu šírenia nového koronavírusu nariadili v týchto dňoch čiastočný zákaz vychádzania v obci Sződliget v Peštianskej župe a v meste Polgár v Hajducko-bihárskej župe. (TASR)

15:55 V Českej republike zomrelo už päť osôb nakazených novým koronavírusom. Informuje o tom spravodajský portál iDnes.cz s tým, že v stredu zomreli dvaja muži, ktorí mali aj iné zdravotné problémy. 

15:53 Ruský prezident Vladimir Putin rozhodol, že vzhľadom na pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2 bude odložené referendum o zmenách ústavy, ktoré sa malo pôvodne konať 22. apríla. (TASR)

15:50 Chudobnejšie krajiny potrebujú na boj s pandémiou nového koronavírusu medzinárodnú humanitárnu pomoc vo výške dve miliardy dolárov. (TASR)

15:25 Kabinet ministrov Ukrajiny rozhodol v stredu o zavedení "režimu mimoriadnej situácie" na celom území krajiny s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu. (TASR)

15:15 Španielsko podpísalo s Čínou zmluvu v hodnote stámiliónov eur na zdravotnícke pomôcky potrebné v boji proti pandémii nového koronavírusu, informoval v stredu španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa. Citovala ho tlačová agentúra AFP. (TASR)

15:10  Holandské úrady v stredu informovali, že koronavírus sa objavil už aj v odpade. Konkrétne jeho prítomnosť zistili pomocou testov DNA v odpadovej vode tečúcej z Amsterdamu a tiež z juhoholandského Tilburgu, ktorý sa nachádza v najviac postihnutej oblasti. Ako vysvetľuje holandské ministerstvo zdravotníctva, k symptómom nákazy koronavírusom a ochorenia COVID-19 patria u niektorých pacientov aj hnačky. U niektorých z nich potom môže vírus zostávať aj vo výkaloch. 

14:40 Vo Francúzsku využijú na prevoz pacientov chorých na chorobu COVID-19 aj špeciálne upravený vysokorýchlostný vlak triedy TGV, ktorá dala k dispozícii štátna železničná spoločnosť SNCF. Ako v stredu informovala televízia France 3, prvú takúto súpravu s 20 pacientmi z regiónu Grand Est, ktorý je momentálne najviac postihnutý epidémiou nového koronavírusu, vypravia z miest Štrasburg a Mulhouse vo štvrtok. Po prevoze ich hospitalizujú v nemocniciach kraja Pays de la Loire. (TASR) 

14:30 Srbsko potvrdilo v stredu štvrté úmrtie pacienta nakazeného novým koronavírusom. Chorobe COVID-19 podľahla 60-ročná žena, ktorá bola hospitalizovaná v nemocnici v meste Niš na juhu krajiny. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

14:20 Zločinecké gangy v brazílskom meste Rio de Janeiro vyhlásili zákaz vychádzania pre obyvateľov viacerých chudobných štvrtí v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu. (TASR)

14:01 Etiópia v úsilí zastaviť šírenie koronavírusu prepustí viac než 4000 väzňov. Milosť dostanú osoby, ktoré sú za mrežami za menšie previnenia, končí sa im trest alebo majú deti. Väzni odsúdení za vraždu sa na slobodu nedostanú. (TASR)

13:18 Príslušníci maďarských ozbrojených síl hliadkujú už v 15 mestách. Ich prítomnosť v čase stavu núdze posilňuje pocit bezpečia obyvateľstva, povedal v stredu v relácii verejnoprávnej televízie M1 veliteľ poriadkového centra maďarskej armády Sándor Mergancz. (TASR)

Vojaci hliadkujú v mestách
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/Csaba Krizsan/MTI via AP)

12:54 Mali má prvé dva prípady nákazy novým koronavírusom. Informovala o tom v stredu agentúra AFP. Vláda tohto západoafrického štátu potvrdila nákazu u dvoch Malijčanov, ktorí sa v polovici marca vrátili z Francúzska. Infikované osoby sa podrobujú liečbe. (TASR)

12:53 Pápež František sa v stredu vo Vatikáne modlil za zastavenie pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, ako aj za chorých, ich rodiny, zdravotníkov, dobrovoľníkov a politikov. Pripojiť sa k modlitbe Otče náš vyzval pápež kresťanov a veriacich z celého sveta, nielen katolíkov. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

Pápež František
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

12:29 V Nemecku zaznamenali dosiaľ viac ako 33.200 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2; z nich vyše 160 bolo smrteľných. Na základe vlastného prieskumu o tom v stredu informovala agentúra DPA. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

11:58 Irán v stredu potvrdil ďalších 143 prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich počet v krajine zvýšil celkovo na 2077. Nakazených je vyše 27.000 osôb. Informovala o tom agentúra AFP. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

ONLINE Koronavírus naďalej sužuje
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vahid Salemi)

Španielsko v počte úmrtí v dôsledku koronavírusu prekonalo Čínu

11:57 Španielsko potvrdilo v stredu už celkovo 3434 úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom, čo je viac ako v Číne. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie vlády. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

11:37 Akékoľvek mimoriadne opatrenia, ktoré prijmú maďarské orgány v súvislosti s nákazou COVID-19, musia byť v súlade so základnými hodnotami EÚ. To je odkaz Európskeho parlamentu pre vládu maďarského premiéra Viktora Orbána. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

Maďarský premiér Viktor Orbán
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/Tamas Kovacs/MTI via AP)

11:21 Jordánsky premiér Umar Razzáz oznámil v utorok uvoľnenie prísnych opatrení, ktoré vláda zaviedla v sobotu. Vláda opäť otvorí potraviny, pekárne a lekárne a umožní ľuďom vyjsť z domu na nákup. Všetky tieto typy podnikov boli od soboty zatvorené pre obavy zo šírenia koronavírusu. (TASR)

11:14 Najvyšší predstaviteľ samosprávy talianskeho regiónu Lombardsko, prezident Attilio Fontana, považuje súčasnú pandémiu nového druhu koronavírusu za "epochálnu udalosť", ktorá zásadne zmení doterajší život obyvateľov. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

Prezident Lombardska Attilio Fontana
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Twitter/RTL 102.5)

11:08 Iránsky prezident Hasan Rúhání v stredu upozornil, že jeho vláda má v úmysle zaviesť nové tvrdé opatrenia proti šíreniu nového druhu koronavírusu. Vyjadril sa tak v období, keď počet úmrtí na túto nákazu v Iráne - jednej z najviac zasiahnutých krajín na svete - sa blíži k číslu 2000, píše agentúra AFP. (TASR)

Iránsky prezident Hasan Rúhání
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/Iranian Presidency Office via AP)

10:37 V Pakistane zaznamenali doposiaľ 1000 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na miestne ministerstvo zdravotníctva. Za posledných 12 hodín zaevidovali približne 100 nových prípadov. (TASR)

09:47 V Českej republike zaevidovali k stredajšiemu ránu 1497 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Oficiálne sa z ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom vyliečilo doteraz desať nakazených. Testy podstúpilo 22.600 ľudí. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

ONLINE Koronavírus naďalej sužuje
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/Josef Vostarek/CTK via AP, Pool)

09:36 Prvý prípad nakazenia novým druhom koronavírusu oznámila aj Líbya. Informovala o tom v stredu agentúra AFP, ktorá dodala, že tento fakt je osobitným zdrojom obáv v tejto severoafrickej krajine, keďže občianska vojna tam vážne narušila systém verejného zdravotníctva.

09:16 Celkove 5282 potvrdených prípadov nakazenia novým druhom koronavírusu zaznamenali v Rakúsku do stredajšieho rána (08.00 h). Oficiálny počet úmrtí v dôsledku tejto nákazy stúpol na 30. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

09:15 Japonské hlavné mesto Tokio sa stalo epicentrom nákazy koronavírusu SARS-CoV-2 v krajine. Za jediný deň zaznamenalo rekordne vysoký počet nových prípadov, čím dosiahlo najvyšší počet nakazených než ktorýkoľvek iný región. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

ONLINE Koronavírus naďalej sužuje
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko)

08:56 Juhoafrická republika (JAR) potvrdila v stredu 155 nových prípadov nákazy koronavírusom. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ministra zdravotníctva Zweliho Mkhizeho. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

08:43 Poľské ministerstvo zdravotníctva zverejnilo v utorok večer aktualizovanú bilanciu, podľa ktorej v krajine evidujú 901 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a desať úmrtí. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

ONLINE Koronavírus naďalej sužuje
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

08:37 V Číne zaznamenali za posledných 24 hodín 47 nových prípadov ochorenia COVID-19, vo všetkých prípadoch išlo o nedávno "privezené" nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 zo zahraničia. Informovala o tom v stredu čínska Národná zdravotnícka komisia s tým, že štyri ďalšie osoby nákaze podľahli. Žiadne nové prípady nákazy nehlásili zo stredočínskeho mesta Wu-chan v provincii Chu-pej, odkiaľ sa koronavírus od konca minulého roka rozšíril do celého sveta. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

ONLINE Koronavírus naďalej sužuje
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/Zhao Jun/Xinhua via AP)

08:36  Desiatou obeťou ochorenia COVID-19 v Maďarsku je britský občan. Počet potvrdených nakazených novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2 stúpol v krajine na 226, uviedla v stredu vládna informačná stránka koronavirus-gov.hu. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

08:19 Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas vyzval v čase pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 na medzinárodnú solidaritu. Informovala o tom v stredu agentúra DPA. "Národné úsilie, ktoré sa od nás všetkých dnes vyžaduje, nesmie vyústiť do špirály národného ega," povedal šéf nemeckej diplomacie pre DPA pred začiatkom online summitu skupiny siedmich hospodársky najvyspelejších krajín sveta G7. "Prioritou nemeckej vlády je koordinovať naše kroky s partnermi na celom svete a prejavovať solidaritu všade tam, kde máme priestor," dodal. (TASR)

Nemecký minister zahraničných vecí
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

07:49 Biely dom a obe hlavné politické strany v americkom Senáte dosiahli v noci na stredu dohodu o návrhu zákona o mimoriadnej finančnej pomoci. Financie vo výške asi dva bilióny dolárov sú určené pre americkú ekonomiku a zdravotný systém, ako aj na pomoc miliónom radových občanov. Informovala o tom agentúra AP. K dohode došlo po dňoch intenzívneho vyjednávania a pod tlakom v podobe nárastu počtu úmrtí a nakazených novým koronavírusom v USA. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

Donald Trump
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

07:29 Prvý prípad nakazenia koronavírusom SARS-CoV-2 hlásia aj z Veľkonočného ostrova ležiaceho v Tichom oceáne, informovala v noci na stredu televízia CNN Chile. Nakazeným je dospelý muž, ktorého stav je stabilizovaný. Ostrovné úrady sa teraz snažia vystopovať ľudí, s ktorými mohol byť nakazený muž v kontakte. (TASR)

04:26 Južná Kórea potvrdila v stredu 100 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím ich počet stúpol na 9137. Nákaze COVID-19, ktorú vírus spôsobuje, podľahlo za posledných 24 hodín šesť ľudí, čím sa počet úmrtí na toto ochorenie zvýšil na 126. Informovala o tom agentúra Jonhap. Zo 100 nových prípadov nákazy v Južnej Kórei sa až 34 osôb infikovalo v zahraničí a prítomnosť SARS-CoV-2 u nich bola zistená po návrate do vlasti. (TASR)

ONLINE Koronavírus naďalej sužuje
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Getty Images)

03:40 Prezident Konžskej demokratickej republiky (KDR) Félix Tshisekedi vyhlásil v utorok v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 núdzový stav. Nariadil tiež izoláciu metropoly Kinshasa od zvyšku krajiny a uzatvorenie štátnych hraníc KDR. Informovala o tom agentúra AFP. Cieľom najnovších opatrení, ktorých súčasťou je aj zákaz opúšťať hlavné mesto alebo vstupovať doň, je zabrániť šíreniu nebezpečného koronavírusu. (TASR)

00:15 Madridský pochod Gay Pride za práva sexuálnych menšín, ktorý sa mal konať 4. júla, organizátori posunuli z dôvodu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, informovala agentúra AFP. Nový termín pochodu nie je známy. Udalosť bude odložená na neskôr z dôvodu "mimoriadnych okolností", pretože "zdravie a bezpečnosť ľudí sú priorita, uviedol vo vyhlásení organizačný výbor. Pochod sa bude konať vtedy, keď budú "primerané hygienické a bezpečnostné podmienky". (TASR)

22:41 Takmer polovica ľudí, ktorí sa na palube výletnej lode Diamond Princess nakazili koronavírusom SARS-CoV-2, nejavila až do testovania absolútne nijaké príznaky nákazy. S odvolaním sa na vyhlásenie amerického Centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC) o tom v utorok informovala agentúra DPA. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

Loď Diamond Princess, ktorá
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Koji Sasahara)


Ako sa prejavuje vírus

COVID-19 patrí medzi kvapôčkové infekcie, rýchlo sa šíri z človeka na človeka. Inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní. Symptómy ochorenia pripomínajú obyčajnú chrípku, zahŕňajú vysokú horúčku, bolesti svalov, hrdla a hlavy, dýchavičnosť, kašeľ a únavu. Liečba je spravidla symptomatická.

ONLINE Koronavírus naďalej sužuje
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR/AP)

Pôvodca vírusu

Koronavírusy cirkulujú medzi zvieratami, ale niektoré z nich sa môžu preniesť na ľudí. Zdrojom koronavírusov môžu byť rôzne zvieratá. Príkladom je koronavírus dýchacích ciest na Blízkom východe (MERS-CoV), ktorý pochádza z ťavovitých zvierat. Čo sa týka ochorenia COVID-19, prameňom pôvodcu sú pravdepodobne zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan, s ktorými sa dostali ľudia do kontaktu. Zatiaľ nie je jasné, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať.

Viac o téme: ČeskoUSAŠpanielskoTalianskoFrancúzskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu