Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Srdcervúce odkazy španielskych zdravotníkov: Sami sa stali prenášačmi nákazy

Koronavírus v Španielsku Zobraziť galériu (5)
Koronavírus v Španielsku (Zdroj: SITA/AP)

MADRID – Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Európe prekročil 250.000. Viac než polovica z nich pripadá na Taliansko (74.386) a Španielsko (56.188). Španielska lekárka Ángela Hernández Puenteová neskrýva svoje rozhorčenie nad tým, ako sa nákaza šíri medzi tamojšími zdravotníkmi, čo považuje za jeden z dôvodov, prečo je terajšia situácia v krajine taká kritická.

Lekári sa stali prenášačmi koronavírusu

„V čase, keď sme testovali len ľudí, ktorí sa vrátili z Wu-chanu a neskôr z Talianska, bol už vírus medzi nami,“ skonštatovala Ángela Hernández Puenteová, doktorka a zástupkyňa riaditeľa lekárskej únie v Madride. „Niektorí z našich lekárov, bohužiaľ, pracovali bez zodpovedajúcej ochrany a sami sa tak stali prenášačmi,“ dodala pre denník The New York Times.

Čítajte aj: KORONAVÍRUS Všetkých nás to zmení! Spoveď španielskej reportérky približuje, ako sa v krajine rozmohla nákaza

Najhoršia situácia je v madridskom regióne, kde úrady evidujú až 14.600 infikovaných a 1825 obetí. Vysoký počet mŕtvych si vyžiadal dočasné prerobenie zimného štadiónu na márnicu.

KORONAVÍRUS Srdcervúce odkazy španielskych
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Španieli idú v stopách Talianska

Puenteová kritizuje nedostatky v riadení, podľa nej sa španielske úrady nepoučili z talianskeho scenára. „Nemôžeme dopustiť, aby ospravedlnenie typu, že robíme, čo môžeme, alebo sme vo vojnovom stave, zakryli nedostatky v riadení, ktoré pozorujeme na regionálnej i celoštátnej úrovni,“ zdôraznila doktorka. „Veci môžu a musia byť lepšie zvládnuté. Toto nie je vojna, je to veľmi zle zvládnutá epidémia,“ podotkla a varovala, že tamojšie zdravotníctvo je preťažené a zdravotníkom chýbajú ochranné pomôcky, ako sú respirátory, rúška a obleky. Španielsky denník El Mundo v tomto súvise upozornil, že zdravotné sestry v meste Getafe sa obliekajú aj do plastových vreci na odpad.

KORONAVÍRUS Srdcervúce odkazy španielskych
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Zdravotníci pracujú nad rámec svojich skúseností

Jedna z nakazených sestier (30), ktorá pracuje v jednej z madridských nemocníc, tiež potvrdila nedostatok ochranných pomôcok. „Nielenže sme boli v prvej línii bez dostatočnej ochrany, navyše sme bojovali so stresom z rozdielneho pracovného prostredia,“ uviedla a vysvetlila, že pred epidémiou nemala nijaké skúsenosti s intubovaním pacientov. „Spravili sme všetko, čo bolo v našich silách, podaktorí z nás sa ale, žiaľ, stali článkom v reťazci šíriacej sa nákazy,“ doplnila.

KORONAVÍRUS Srdcervúce odkazy španielskych
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Španielska vláda sa usiluje zaistiť ochranné pomôcky pre zdravotnícky sektor. Zdravotný materiál nakupuje najmä v Číne. „Všade bojujú s nedostatkom ochranných prostriedkov,“ poznamenal lekár Antonio Antela, ktorý sa tiež infikoval. Antela pôsobí v nemocnici v Santiagu de Compostela. „Treba sa dobre starať o systém verejného zdravotníctva, lebo prídu ďalšie pandémie a mali by sme byť lepšie pripravení,“ odkázal z nemocničného lôžka.

Koronavírus skolil aj doktora z mesta Igualada. „Som zvyknutý starať sa o druhých a naraz mi povedia, aby som ostal doma a staral sa sám o seba. Pre väčšinu z nás je totiž naša práca poslaním, a preto je to pre nás tak frustrujúce,“ vysvetlil. 

Viac o téme: ŠpanielskoNákazaLekáriZdravotníctvoCOVID-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu