Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Španielsko predbehlo Čínu: Počet úmrtí na nákazu je vyšší, očakáva sa na vrchol pandémie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Felipe Dana)

MADRID - Španielsko potvrdilo v stredu už celkovo takmer 3500 úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom, čo je viac ako v Číne. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie vlády.

Za uplynulých 24 hodín Španielsko zaznamenalo 738 nových úmrtí. Počet prípadov nakazení vírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, sa v krajine zvýšil na 47 610. Z ochorenia sa dosiaľ vyliečilo viac ako 5000 ľudí, doplnilo španielske ministerstvo zdravotníctva. Čína doposiaľ eviduje oficiálne 3285 úmrtí, najviac - 6820 - obetí si ochorenie COVID-19 vyžiadalo v Taliansku.

KORONAVÍRUS Španielsko predbehlo Čínu:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Alvaro Barrientos)

Počet úmrtí za posledný deň vzrástol

Za posledných 24 hodín vzrástol v Španielsku počet obetí o 738, čo je doteraz najvyšší denný nárast, a prípadov nákazy sa novo potvrdilo 7937, čo je tiež najvyšší prírastok v absolútnych číslach za 24 hodín. V Španielsku sa prvý prípad nákazy koronavírusy potvrdil 31. januára na Kanárskych ostrovoch u nemeckého turistu. Od tej doby sa potvrdila celkovo u 47.610 ľudí. Z nich sa uzdravilo k dnešnému dňu 5367 osôb.

KORONAVÍRUS Španielsko predbehlo Čínu:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Emilio Morenatti)

Najhoršie je v rámci španielskej monarchie situácia v madridskom autonómnom regióne, kde za posledných 24 hodín pribudlo 290 úmrtí a región tak registruje už 1825 obetí, teda viac ako polovicu z celého Španielska. V madridskom regióne sa tiež doteraz potvrdilo na 14 600 nakazených. Druhým najhoršie postihnutým regiónom v krajine je Katalánsko s takmer 10-tisíc nakazenými od vypuknutia epidémie a viac ako piatimi stovkami obeťami.

Vrchol pandémie sa očakáva

Podľa denníka El Periodic je zatiaľ ťažké odhadnúť, kedy v Španielsku dosiahne epidémia vrchol. Údaje totiž môžu byť skreslené aj tým, že v predchádzajúcich dňoch sa v krajine obnovili testy aj u pacientov s miernejšími príznakmi, ktoré sa v polovici mesiaca nejaký čas nerobili nedostatku materiálu a personálu.

KORONAVÍRUS Španielsko predbehlo Čínu:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Emilio Morenatti)

V Španielsku zaznamenali tiež veľmi vysoký počet nakazených koronavírusy z radov zdravotníckych pracovníkov. V utorok ich bolo potvrdené celkom 5400, pritom v nedeľu bolo podľa Fernanda Simóna z ministerstva zdravotníctva nakazených 3475 zdravotníkov.

Viac o téme: úmrtieŠpanielskoČínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu