Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tragédia v KDR: Pri útoku militantov zahynul vojak z misie OSN, ďalší utrpel zranenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KINSHASA - Indonézsky vojak, ktorý bol členom mierovej misie OSN v Konžskej demokratickej republike (MONUSCO), zahynul v noci na utorok pri útoku militantov na východe krajiny. Ďalší vojak utrpel zranenia. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na hovorkyňu MONUSCO.

Útok sa odohral 20 kilometrov od mesta Beni v provincii Severné Kivu, kde vojaci pomáhali pri stavbe mostu. Zranený člen modrých prílb je v stabilizovanom stave. Šéfka MONUSCO Leila Zerrouguiová útok odsúdila a dodala, že sú zaň podľa nej zodpovední členovia islamistického hnutia Spojené demokratické sily (ADF). Zároveň vyzvala konžské úrady, aby útok vyšetrili a páchateľov potrestali.

ADF je militantné hnutie, ktoré vzniklo v roku 1995 v Ugande, odkiaľ sa neskôr presunulo do KDR. Ľudskoprávna organizácia CEPADHO uviedla, že od konca októbra 2019 zahynulo pri útokoch ADF najmenej 627 civilistov, z toho 515 v oblasti mesta Beni. K väčšine útokov došlo v reakcii na rozsiahlu ofenzívu konžskej armády v tomto regióne.

Generálny tajomník OSN António Guterres vlani v septembri uviedol, že ADF je pravdepodobne súčasťou siete teroristickej organizácie Daeš, ktorá siaha od Líbye cez oblasť Sahelu až po Čadské jazero, a takisto je prítomná v Mozambiku. Guterres dodal, že napriek tomu, že skupiny to oficiálne nikdy nepotvrdili, prepojenie medzi ADF a Daeš jednoznačne existuje.

Viac o téme: SmrťVojakMilitantiútok OSNKonžská demokratická republikaKinshasa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu