Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Premiér reaguje pozíciu SR v rebríčku vnímania korupcie: Je to dôsledok medializovaných káuz

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky:Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) vníma umiestnenie Slovenska vo svetovom rebríčku vnímania korupcie od Transparency International najmä ako dôsledok mnohých medializovaných káuz, predovšetkým z prostredia justície. V reakcii na 59. miesto SR a pokles o dve priečky v rebríčku za rok 2019 to uviedol tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Ľudia sú podľa predsedu vlády dennodenne konfrontovaní účelovo dávkovanými informáciami z médií z rôznych uniknutých dokumentov, komunikácií či priamo dokumentov z prostredia orgánov činných v trestnom konaní.

"Chápem, že tento mediálny obraz, ktorý nie vždy reflektuje realitu, silno vyrušuje slovenských občanov a zneisťuje ich dôveru v štátne inštitúcie. Preto som koncom minulého roka inicioval dôležitú zmenu, aby mohli byť sudcovia a prokurátori postihovaní aj v prípade vážnych podozrení, ktoré vážne poškodzujú dôveryhodnosť ich osôb a úradov,“ skonštatoval.

Premiér tiež pripomenul, že jeho vláda podnietila počas svojho funkčného obdobia viacero dôležitých legislatívnych krokov, "ktoré reálne obmedzujú možnosti korupcie". Vyzdvihol hlavne prijatie zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, zákona o Registri partnerov verejného sektora a prijatie Národného protikorupčného programu SR.

Slovensko sa vo svetovom rebríčku vnímania korupcie od Transparency International za rok 2019 umiestnilo na 59. mieste, teda o dve priečky nižšie ako rok predtým a je na tom o päť miest horšie ako na začiatku volebného obdobia 2016. Výsledky vo štvrtok predstavilo Transparency International Slovensko. Organizácia poukázala tiež na to, že podľa jej výskumu sa korupcia na najvyšších miestach na Slovensku netrestá.

Viac o téme: PremiérKorupciaSlovenskoSmer-SDPeter PellegriniTransparency International
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu