Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Štrajk autodopravcov pokračuje aj cez víkend: Mal by sa zaobísť bez blokácie ciest

Pohľad na kamióny na Rožňavskej ulici Zobraziť galériu (2)
Pohľad na kamióny na Rožňavskej ulici (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Celoštátny štrajk autodopravcov trvajúci od 7. januára pokračuje aj cez tento víkend. Na rozdiel od uplynulých dní, keď blokovali cesty a hraničné priechody na rôznych miestach Slovenska, by sa však mal protest v sobotu zaobísť už bez tejto formy nespokojnosti s podmienkami podnikania v cestnej doprave.

Polícia na sociálnej sieti informovala, že podľa aktuálnych informácií autodopravcovia nebudú 11. januára blokovať žiadny cestný úsek. Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) ako organizátor štrajku stále trvá na splnení svojich dvoch hlavných požiadaviek - zníženie dane z motorových vozidiel o 50 % a pozastavenie výberu mýta až do prehodnotenia pre štát nevýhodných zmluvných podmienok podľa správy Najvyššieho kontrolného úradu SR. Ministerstvo financií SR aj Ministerstvo dopravy a výstavby SR odmietli tieto požiadavky únie ako nereálne. UNAS zároveň avizoval na pondelok 13. januára generálny štrajk.

Zástupcovia UNAS neprídu na na celoslovenské stretnutie cestných dopravcov v sobotu dopoludnia v Banskej Bystrici. Organizácia to zdôvodnila trvajúcim štrajkom a rokovaním jej štrajkového výboru v tom istom čase v hlavnom meste. Stretnutie v Banskej Bystrici iniciovalo Združenie cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia, ktoré medzitým vyhlásilo štrajkovú pohotovosť, so zámerom dohodnúť spoločnú pozíciu k návrhom Ministerstva financií SR, pričom pozvalo všetkých cestných dopravcov, osobitne aj zástupcov UNAS. Premiér Peter Pellegrini vyzval autodopravcov ukončiť protesty v uliciach a vrátiť sa na rokovanie.

Pohľad na kamióny na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

"Sme veľmi radi, že pod vplyvom pretrvávajúcich protestov sa konečne aj ČESMAD začína zaujímať o dlhotrvajúce problémy autodopravcov," uviedol Juraj Smrečan z vedenia UNAS. "Z dôvodu prebiehajúceho štrajku a zasadania štrajkového koordinačného výboru v tom istom čase v Bratislave sa zástupcovia UNAS nezúčastnia sobotňajšieho stretnutia v Banskej Bystrici," poznamenal Smrečan. UNAS pevne verí a zároveň žiada predstaviteľov ČESMAD-u, aby na rokovaní predniesli a aktívne obhajovali aj ich dve hlavné požiadavky. Ide o zníženie dane z motorových vozidiel o 50 % a pozastavenie výberu mýta až do prehodnotenia pre štát nevýhodných zmluvných podmienok podľa správy Najvyššieho kontrolného úradu SR. "Sú to požiadavky, ktoré pomôžu všetkým autodopravcom na Slovensku," dodal Smrečan.

Ministerstvo financií na základe rokovania s ČESMAD-om ponúklo autodopravcom zníženie sadzieb dane z motorových vozidiel pre kamiónovú dopravu v priemere o 12,5 % a zároveň sa zaviazalo k riešeniu zdaňovania vreckového pri pracovných cestách vodičov. Tieto legislatívne návrhy predloží na schôdzu Národnej rady SR zvolanú na 21. januára. "Cieľom spoločného stretnutia je zjednotiť a presne formulovať stanovisko k legislatívnym návrhom a ich dopadom na sektor cestnej dopravy, ktoré boli prerokované s relevantnými politickými predstaviteľmi a zástupcami Ministerstva financií SR, resp. Ministerstva dopravy a výstavby SR," uviedla hovorkyňa ČESMAD Slovakia Martina Baumann. Po stretnutí cestných dopravcov 11. januára podľa nej bude združenie sledovať vývoj legislatívneho procesu a prijme ďalšie kroky s očakávaním na výsledky januárovej schôdze parlamentu, ktorý sa má z pohľadu dopravcov oboma kľúčovými návrhmi zaoberať.

Naďalej ostáva otvorená agenda sadzieb mýta a zliav z týchto sadzieb. "Združenie ČESMAD Slovakia si uvedomuje svoju zodpovednosť najrešpektovanejšieho a najväčšieho združenia cestných dopravcov na Slovensku. Je presvedčené, že uvedené celoslovenské stretnutie cestných dopravcov prispeje k upokojeniu aktuálnej situácie, zjednotí požiadavky cestných dopravcov a prispeje k požadovaným legislatívnym zmenám, ktoré ministerstvo financií avizuje," dodala Baumann.

Cestní dopravcovia rokujú v Banskej Bystrici za zatvorenými dverami

a zatvorenými dverami v Banskej Bystrici rokujú dopravcovia zo Združenie cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia. Na stretnutie napriek piatkovému vyhláseniu o nezúčastnení sa Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) prišlo aj niekoľko ich zástupcov. „Prišli v spoločnom záujme, aby sme veci vyriešili,“ uviedol v úvode prezident ČESMAD Slovakia Pavol Jančovič.

Podľa slov prezidenta majú veľké očakávania od poslednej schôdze parlamentu do volieb, ktorá sa uskutoční 21. januára. „Naše požiadavky sú zamerané na realizovateľnosť. Ide o zníženie dane z motorových vozidiel, aj o cestovné náhrady, kde by vreckové nemalo byť zdaňované. Šanca je aj so zľavami na mýte od prvého kilometra, kde mnohí jazdiaci v zahraničí túto zľavu nemôžu dosiahnuť,“ zhrnul diskutované témy Jančovič, pričom z ďalšieho rokovania boli médiá vylúčené a výstup sa očakáva po jeho skončení.

Viac o téme: ProtestŠtrajkAutodopravcoviaBratislavaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu