Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Autodopravcovia vstupujú do výstražného štrajku: Očakávajú rokovania s ministerstvami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Polícia SR - Nitriansky kraj)

BANSKÁ BYSTRICA - Štrajkujúci autodopravcovia plánujú v nedeľu 12. januára od 22:00 zablokovať kamiónmi všetky hraničné priechody na Slovensku. Únia autodopravcov Slovenska (UNAS), ktorá od 7. januára organizuje celoštátny štrajk proti podmienkam podnikania v cestnej doprave, zdôvodňuje obnovenie blokovania ciest a hraničných priechodov tým, že neboli splnené jej dve hlavné požiadavky - na zníženie dane z motorových vozidiel o 50 % a pozastavenie výberu mýta do vyriešenia záverov správy Najvyššieho kontrolného úradu SR o prevádzke elektronického mýtneho systému.

"Ide o živý mechanizmus a situácia sa mení. Aktuálne je rozhodnutie pokračovať v štrajku až do splnenia požiadaviek UNAS, prípadne ho rozširovať," uviedol v sobotu večer pre agentúru SITA Juraj Smrečan z vedenia UNAS. "Štrajk vyhlásený UNAS by pokračoval a naberal na rozsahu bez ohľadu na stanovisko ČESMAD-u," dodal Smrečan.

Združenie cestných dopravcov ČESMAD Slovakia na sobotnom stretnutí dopravcov v Banskej Bystrici podporilo štrajk kolegov z UNAS, pričom nateraz vyhlásilo výstražný štrajk, resp. štrajkovú pohotovosť. Súhlasi tiež s požiadavkou na zníženie dane z motorových vozidiel o polovicu. K štrajku sa chce aktívne pripojiť v prípade, ak nebudú splnené ich požiadavky do 21. januára, kedy by mala o nich rokovať Národná rada SR.

Pre nákladnú dopravu bude v nedeľu približne od 22:00 až do odvolania zablokovaný slovensko-maďarský diaľničný hraničný priechod na D2 Rusovce - Rajka v smere na Slovensko. Pre osobnú dopravu bude prejazdný jeden jazdný pruh. Informovala o tom bratislavská krajská polícia na sociálnej sieti s tým, že od uvedeného termínu bude tiež zablokovaný hraničný priechod medzi Slovenskom a Českom Brodské - Kúty na diaľnici D2 v smere na Slovensko. "Pravý jazdný pruh bude prejazdný pre osobné vozidlá. V nedeľu bude v Bratislave úsek cestnej komunikácie na Rožňavskej ulici v smere do mesta naďalej prejazdný len v jednom jazdnom pruhu," upozornila polícia.

Zákony sa píšu perom

„Sme za to, aby kolegovia odišli z ciest, lebo je to psychický nápor a vyčerpanie, ale nie aby odišli len tak. Ak majú odísť, nech odídu s našimi spoločnými požiadavkami," uviedol Jančovič s tým, že verí, že sa spolu zladia. „Ak by na naše požiadavky reagovala aj vláda, tak by sme ich požiadali, aby sa stiahli a aby sme prešli za rokovací stôl, lebo zákony sa píšu perom a mohli by sme sa do rokovania NR SR viac venovať tej legislatíve a podmienkam dopravcov za stolom,“ uzavrel prezident ČESMAD Slovakia.

Ministerstvo financií na základe rokovania s ČESMAD-om ponúklo autodopravcom zníženie sadzieb dane z motorových vozidiel pre kamiónovú dopravu v priemere o 12,5 % a zároveň sa zaviazalo k riešeniu zdaňovania vreckového pri pracovných cestách vodičov. Tieto legislatívne návrhy predloží na schôdzu Národnej rady SR zvolanú na 21. januára. Požadované pozastavenie výberu mýta podľa ministra dopravy a výstavby Árpáda Érseka (Most-Híd) nepripadá do úvahy, lebo by mýtny systém padol.

Zhromaždenia autodopravcov obmedzili dopravu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook - Polícia SR - Bratislavský kraj)

UNAS od utorka 7. januára pokračuje v celoštátnej protestnej akcii proti podmienkam podnikania v cestnej doprave, vrátane blokovania ciest a hraničných priechodov. Neuspel totiž s ani jednou zo svojich dvoch hlavných požiadaviek - zníženie dane z motorových vozidiel o 50 % a pozastavenie výberu mýta do vyriešenia záverov správy Najvyššieho kontrolného úradu SR o prevádzke elektronického mýtneho systému.

Autodopravcovia budú blokovať hraničný priechod Rusovce-Rajka

Autodopravcovia budú pokračovať vo svojom štrajku aj v nedeľu 12. 1., blokovať budú hraničné priechody Rusovce-Rajka v smere na Slovensko i Brodské-Kúty. Na sociálnej sieti o tom informuje Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave. V nedeľu v čase asi od 22.00 h až do odvolania bude podľa policajtov pre nákladnú dopravu zablokovaný hraničný priechod Rusovce-Rajka v smere na Slovensko. Osobné autá budú mať prejazdný jeden jazdný pruh.

Blokovať budú autodopravcovia v rovnakom čase aj hraničný priechod Brodské-Kúty na diaľnici D2 v smere na Slovensko. Neprejazdný bude ľavý jazdný pruh od 22.00 h až do odvolania. Osobné autá budú môcť prejsť pravým pruhom. "Úsek cestnej komunikácie na Rožňavskej ulici v smere do mesta bude naďalej prejazdný len v jednom jazdnom pruhu," uzatvárajú policajti.

Polícia vyzýva k dodržiavaniu dopravných predpisov

Polícia rešpektuje ústavné právo na zhromažďovanie, upozorňuje však, že si treba uvedomovať aj povinnosť dodržiavania zákonov. Preto vyzýva autodopravcov k dodržiavaniu dopravných predpisov. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

"Polícia je tu na to, aby ochraňovala životy, zdravie a majetok občanov. Nemôžeme dovoliť, aby sa napríklad rodiaca žena nemala ako dostať do nemocnice, keď ju manžel vezie, pretože sú zablokované cesty. Postupujeme vždy v zmysle zákonov, najskôr priestupcov vyzveme, aby upustili od protiprávneho konania a ak sa tak nestane, prejdeme na sankcie," uviedol policajný prezident Milan Lučanský. V tejto súvislosti polícia vyzýva všetkých k dodržiavaniu dopravných predpisov, resp. aby vodiči neblokovali cestnú premávku. V opačnom prípade bude riešiť všetky priestupky v zmysle zákona. Pokiaľ to bude potrebné, vyzve správcov komunikácií, prípadne právnické osoby, k odtiahnutiu vozidiel.

Pohľad na kamióny na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Ide konkrétne o priestupky podľa zákona o priestupkoch, najmä proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, porušením, takisto proti verejnému poriadku, proti občianskemu spolunažívaniu či proti majetku a tiež o priestupky podľa zákona o pozemných komunikáciách.

Polícia dodáva, že o uzávierke, obchádzke a odklone rozhoduje cestný správny orgán na základe stanoviska správcu pozemnej komunikácie a záväzného stanoviska dopravného inšpektorátu vydaného v rozsahu jeho pôsobnosti.

Viac o téme: ŠtrajkAutodopravcoviaPolícia ČESMAD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu