Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Autodopravcovia budú do odvolania blokovať cesty: Chcú zablokovať všetky hraničné priechody

Pohľad na kamióny na Rožňavskej ulici počas nedávneho štrajku.
Pohľad na kamióny na Rožňavskej ulici počas nedávneho štrajku. (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Štrajkujúci autodopravcovia v rámci blokády hraničných priechodov v nedeľu v noci od 22:00 obmedzia premávku aj na ceste prvej triedy I/9 v smere na hraničný priechod Drietoma v okrese Trenčín.

"Cesta bude blokovaná od 22:00 do odvolania," informovala v nedeľu trenčianska krajská polícia na sociálnej sieti. "Odporúčame vodičom, pokiaľ je to možné, aby sa úplne vyhli danému úseku," dodala polícia. Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) už skôr avizovala, že od nedeľňajšej noci zablokuje všetky hraničné priechody a tým aj celé Slovensko.

Polícia v Trnavskom kraji zároveň oznámila, že podľa aktuálnych informácií od organizátora zhromaždenia autodopravcov bude od 22:00 blokovaný pre nákladnú dopravu aj hraničný priechod Brodské - Kúty medzi Slovenskom a Českom na diaľnici D2 v smere na Slovensko. "Blokovaný bude ľavý jazdný pruh, pravý jazdný pruh bude prejazdný pre osobné autá," upozornili policajti. Autodopravcovia sa chystajú blokovať aj hraničný priechod medzi Slovenskom a Maďarskom Medveďov - Vámosszabadi. "Polícia bude popri bezpečnosti dohliadať a dbať aj na plynulosť v cestnej premávky," dodala trnavská krajská polícia.

Pripojiť sa chcú aj taxikári 

Autodopravcovia majú zablokovať pre nákladnú dopravu aj slovensko-maďarský hraničný priechod Čunovo - Rajka na diaľnici D2 v smere na Slovensko. Pre osobnú dopravu bude prejazdný jeden jazdný pruh. Podľa polície v Bratislavskom kraji úsek Rožňavskej cesty v Bratislave v smere do mesta je v nedeľu naďalej prejazdný len v jednom jazdnom pruhu.

Na podporu štrajku vyzvali svojich kolegov aj niektorí taxikári, ktorí kritizujú novelizáciu zákona z apríla 2019. Svoj odmietavý postoj a podporu autodopravcom vyzývajú vyjadriť prostredníctvom udalosti na Facebooku. Štrajk autodopravcov chcú taxikári podporiť v pondelok ráno. 

Vyzývajú na návrat k rokovaciemu stolu 

Združenie cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia v súvislosti so štrajkom Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) a s avizovanou blokádou hraničných priechodov v nedeľu od 22:00 vyzýva k upokojeniu situácia a návratu k rokovaciemu stolu. Vyjednávací tím združenia je pripravený rokovať okamžite. ČESMAD Slovakia ako najrešpektovanejšie a najväčšie združenie cestných dopravcov na Slovensku je presvedčené, že jedine formou spoločného rokovania na úrovni vrcholových predstaviteľov štátnej exekutívy je možné riešiť aktuálnu krízovú situáciu v doprave, ktorá vyvrcholila protestmi a blokádou cestnej infraštruktúry. Združenie o tom informovalo v nedeľu v stanovisku, ktoré poskytla jeho hovorkyňa Martina Baumann.

ČESMAD Slovakia uviedol, že aj v nedeľu intenzívne pripravuje rokovania s ministrom dopravy a výstavby a s ministrom financií, ktoré by sa malo konať 13, januára. Zároveň je pripravený stretnúť sa v pondelok aj s predsedom vlády Petrom Pellegrinim. "Združenie je presvedčené, že je nevyhnutné upokojenie aktuálnej situácie tak, aby sa vyjednávacím tímom za ČESMAD Slovakia, ako aj Úniu autodopravcov Slovenska ponechal priestor na rokovania s príslušnými ministrami. ČESMAD touto cestou vyzýva všetkých dopravcov, ktorí sa zúčastňujú protestov, aby sa vyvarovali ďalších blokád cestnej infraštruktúry na Slovensku, ako aj aktivít, ktoré by mohli eskalovať vzniknutý stav a dostať prebiehajúcu komunikáciu so zástupcami štátu do patovej situácie," upozornilo združenie.

Riešenie je len jedno 

Jediným riešením je podľa združenia odborná argumentácia a dialóg založený na faktoch, makroekonomických a legislatívnych analýzach, ako aj porovnávacích štúdiách, ktoré argumentačne podporujú návrhy cestných dopravcov. Tí žiadajú zníženie dane z motorových vozidiel, zrušenie zdaňovania vreckového pri pracovných cestách vodičov a zavedenie výrazných zliav zo sadzieb mýta. "Kľúčové pre cestných dopravcov a súčasnú situáciu bude výsledok schôdze Národnej rady SR 21. januára, ktorá sa má diskutovanými legislatívnymi návrhmi zaoberať. ČESMAD Slovakia si plne uvedomuje svoju spoluzodpovednosť za stav legislatívy v oblasti cestnej dopravy, ktorá je na Slovensku v dlhodobo zlej situácii," dodalo združenie. Aj preto považuje aktuálnu situáciu za jedinečnú príležitosť zmeniť tento stav v prospech celého sektoru.

Viac o téme: ŠtrajkHraniceBlokádaAutodopravcoviaPolícia Priechody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu