Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Taiwan hlási novú aktivitu čínskych lietadiel a lodí pri svojom území

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TCHAJ-PEI - Taiwanské ministerstvo obrany oznámilo, že zachytilo pohyb 26 čínskych lietadiel a piatich lodí, ktoré sa za posledných 24 hodín pohybovali Taiwanským prielivom. Celkovo 14 lietadiel prekročilo strednú líniu deliacu prieliv, ktorú Taiwan považuje za neoficiálnu hranicu medzi oboma krajinami. Informovali o tom tlačové agentúry. Čína oznámila, že jej námorníctvo vykonáva bojové cvičenie.

Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a hrozí mu vojenským zásahom, ak vyhlási nezávislosť. Ostrov napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne pokračuje vláda jednej strany. Peking v posledných rokoch znásobil svoje vojenské aktivity v okolí ostrova.

archívne video

Heger po summite EÚ o budovaní vzťahov s Čínou a Taiwanom (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Podľa Taiwanu čínska armáda za posledný týždeň druhýkrát vykonala "spoločné cvičenie bojovej pripravenosti". Spomínaných 14 lietadiel sa dostalo za líniu ležiacu 76 kilometrov od brehov demokratického ostrova. Peking podľa agentúry Reuters tvrdenia Taiwanu nekomentoval, zverejnil však na sociálnych sieťach fotografie z cvičenia, namiesto ktorého konanie neuviedol.

Na Taiwane sa 20. mája ujme funkcie novozvolený prezident Laj Čching-te, ktorý užíva aj anglické meno William Lai. Peking ho označuje za nebezpečného separatistu a odmieta jeho výzvy na rokovania. Laj po svojom januárovom zvolení uviedol, že bude brániť Taiwan pred "pokračujúcimi hrozbami a zastrašovaním zo strany Číny".

Viac o téme: PohybLietadláLodeČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu