Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lídri EÚ prichádzajú s výzvou: Žiadajú skorú ratifikáciu dohody o brexite

Lídri EÚ
Lídri EÚ (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Lídri Európskej únie na summite v Bruseli vyzvali Britániu, aby po štvrtkových voľbách, ktoré sa skončili jasným víťazstvom konzervatívcov, urýchlene ratifikovala dohodu o brexite. Vyplýva to z textu záverečného vyhlásenia, ktorý v piatok získala agentúra DPA.

Skoré schválenie dohody by podľa vyhlásenia umožnilo Británii opustiť EÚ v stanovenom termíne, teda do 31. januára 2020. Lídri štátov a vlád krajín EÚ zároveň potvrdili svoj záujem na nadviazaní "čo najužších budúcich vzťahov so Spojeným kráľovstvom".

Zdôraznili však potrebu toho, aby Londýn v rámci plánovanej vzájomnej obchodnej dohody súhlasil s rešpektovaným základných štandardov EÚ v oblastiach, ako sú pracovné právo a životné prostredie. "Budúci vzťah bude musieť byť založený na rovnováhe práv a povinností a zaručení rovnakých pravidiel hry," uvádza sa v texte vyhlásenia.

Lídri EÚ sa zároveň zhodli na potrebe urýchleného pokroku v oblasti príprav obchodných rokovaní medzi Londýnom a Bruselom.Dohoda o brexite stanovuje prechodné obdobie do 31. decembra 2020, počas ktorého sa Briti budú aj naďalej riadiť pravidlami legislatívy EÚ. V prípade, že sa dohodu o vzájomných vzťahoch nepodarí dosiahnuť do konca budúceho roka, obe strany — po vzájomnej dohode — majú možnosť jednorazového predĺženia týchto rokovaní na obdobie ďalších dvoch rokov.

Viac o téme: BruselBritániaEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu