Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Na uzavretie obchodnej dohody s Britániou nie je veľa času, varuje Leyenová

Ursula von der Leyenová
Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL- Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v piatok varovala, že časové rozpätie jedného roku stanovené na zaistenie obchodnej dohody s Britániou, ktorá má podľa plánu z EÚ vystúpiť 1. januára 2020, je príliš tesné. Informovala o tom agentúra AFP.

"Časový rámec, ktorý máme pred sebou, predstavuje veľkú výzvu," povedala von der Leyenová po rokovaniach o brexite s lídrami EÚ v Bruseli. Dodala však, že chce, aby boli vzťahy s Britániou "čo možno najbližšie". Po víťazstve Konzervatívnej strany britského premiéra Borisa Johnsona von der Leyenová, ktorú citovala agentúra AP, oznámila: "Sme pripravení posunúť sa do ďalšej fázy." Nemecká kancelárka Angela Merkelová v piatok varovala, že Británia bude po odchode z EÚ hospodárskym "súperom za našimi dverami".

Predseda Európskej rady Charles Michel takisto varoval, že ostatných 27 členských štátov EÚ nebude slepo akceptovať obchodnú dohodu. Zdôraznil, že EÚ bude trvať na tom, aby Británia rešpektovala európske normy. "Uzavretie dohody za každú cenu neprichádza do úvahy," povedal Michel. Dodal, že rokovania budú uzatvorené až vtedy, keď budú ich výsledky v rovnováhe a bude zaistené rešpektovanie rôznorodých záujmov.

Viac o téme: Európska úniaEurópska komisiaUrsula von der LeyenováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu