Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Stalo sa niečo veľké, oznámil Donald Trump: Vodca Daeš má byť po smrti

Abú Bakr Baghdádí Zobraziť galériu (2)
Abú Bakr Baghdádí (Zdroj: TASR/Al-Furqan media via AP)

WASHINGTON - Vodca extrémistickej organizácie Daeš Abú Bakr Baghdádí je údajne mŕtvy. Zomrieť mal počas amerického vojenského zásahu v Sýrii, informovala v nedeľu agentúra AP.

Podľa amerických vládnych zdrojov momentálne prebieha vyšetrovanie, ktoré má potvrdiť či vodca IS zahynul pri výbuchu v provincii Idlib. Americký prezident Donald Trump napísal v sobotu v noci na Twitteri: "Práve sa stalo niečo veľmi veľké!" Hovorca Bieleho domu oznámil, že prezident poskytne médiám "významné vyhlásenie" o 9h miestneho času (14h SEČ).

V provincii Idlib útočili vrtuľníky

Deväť ľudí zahynulo pri nedeľňajšom útoku vrtuľníkov na severozápade Sýrie, kde "sa nachádzali skupiny napojené na Daeš", informovala mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva so sídlom v Británii. Podľa agentúry AFP SOHR s odvolaním sa na svoje zdroje uviedlo, že k útoku došlo na okraji dediny Bariša v provincii Idlib. Terčom vrtuľníkov bol dom a auto.

Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
Donald Trump  (Zdroj: SITA/AP/Manuel Balce Ceneta)

Ako poznamenala AFP, správa SOHR prišla krátko po tom, čo americké médiá informovali, že vodca teroristickej organizácie Daeš abú Bakr Baghdádí údajne zahynul pri americkom vojenskom zásahu v provincii Idlib. Podľa riaditeľa SOHR Rámího Abdala Rahmána vrtuľníky, ktoré útočili na okraji dediny Bariša, zrejme patrili koalícii pod vedením USA, ktorá bojuje v Sýrii proti Daeš.

"Nemôžeme potvrdiť ani poprieť, že Baghdádí bol v tejto oblasti," povedal Rahmán. Jeden z obyvateľov tábora pre vysídlené osoby na okraji dediny Bariša pre AFP uviedol, že okolo polnoci počul neidentifikované vrtuľníky, po čom nasledoval útok. "Lietali veľmi nízko a spôsobovali medzi ľuďmi veľkú paniku," povedal. Baghdádí bol v posledných rokoch niekoľkokrát mylne označený za mŕtveho.

Údajnú likvidáciu potvrdili aj zdroje v Sýrii

Údajnú likvidáciu vodcu teroristickej organizácie Islamský štát abú Bakra Baghdádího americkými silami v Sýrii potvrdili v nedeľu aj zdroje v Sýrii, Iraku a Iráne, informovala agentúra Reuters. Veliteľ jednej z militantných frakcií v provincii Idlib na severozápade Sýrie uviedol, že Baghdádí údajne zahynul už "v noci na sobotu" v tamojšej dedine Briša neďaleko tureckých hraníc pri útoku, na ktorom sa podieľali vrtuľníky, lietadlá a došlo k stretu.

Dva iracké bezpečnostné zdroje a dvaja nemenovaní iránski predstavitelia informovali, že zo Sýrie dostali potvrdenie, že Baghdádí je mŕtvy. "Naše zdroje zo Sýrie potvrdili irackému spravodajskému tímu, ktorého úlohou je prenasledovať Baghdádího, že bol zabitý spolu so svojím osobným strážcom v Idlibe po tom, čo bol objavený jeho úkryt, keď sa pokúšal dostať svoju rodinu z Idlibu k tureckej hranici," uviedol jeden z irackých zdrojov.

Odpálil sa sám

Podľa agentúry AFP Mazlúm Abdi - veliteľ Kurdmi vedených Sýrskych demokratických síl (SDF), ktoré boli celé roky hlavným spojencom USA v boji proti IS v Sýrii - vyhlásil, že operácia bola výsledkom "spoločnej spravodajskej práce". Televízia CNN s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa amerického ministerstva obrany uviedla, že Baghdádí počas útoku odpálil na sebe samovražednú vestu.

Viac o téme: ZomrelDonald TrumpSýriaDaešAbú Bakr BaghdádíAmerický vojenský zásah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu