Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ďalší nelichotivý prieskum pre Slovensko: Takmer polovica ľudí sa po škole nevzdeláva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Takmer polovica Slovákov za uplynulý rok neabsolvovala jazykový kurz, odbornú konferenciu či seminár alebo inú formu celoživotného vzdelávania. Vyplýva to z prieskumu pre Štátny inštitút odborného vzdelávania (ŠIOV), ktorý prebiehal pomocou online dotazníka od 27. septembra do 1. októbra na vzorke 512 slovenských respondentov nad 15 rokov. Ako dôvod uvádzali napríklad nedostatok financií, času či osobné a rodinné dôvody.

Žiadne celoživotné vzdelávanie za uplynulý rok neabsolvovalo 45,5 percenta opýtaných, „Vo veku 55 a viac nám odpovedalo dohromady 85 ľudí a 70 percent z nich zvolilo, že neabsolvoval/a žiadnu formu vzdelávania,“ povedala Barbora Červenková zo spoločnosti Produkcia. Najviac aktívni sú podľa prieskumu mladí ľudia do 24 rokov, z ktorých 74 percent absolvovalo niektorú z uvedených foriem vzdelávania, či už ide o jazykové kurzy alebo aktivity v dobrovoľníctve. Viac ako polovica respondentov vo veku od 26 do 54 rokov uviedla účasť vo vzdelávaní primárne zameranom na zvyšovanie kvalifikácie a odbornosti.

Kariérny rast alebo získanie novej práce či požiadavka zamestnávateľa by bola motiváciou ďalej sa vzdelávať pre 44,1 percenta respondentov. Osobná potreba sa učiť či rozvíjať koníčky a záľuby by pritiahla k ďalšiemu učeniu 37,8 percenta respondentov. Takmer štvrtina, 24,4 percenta, vidí najväčší problém v nedostatku financií. Nedostatok času a osobné dôvody bránia 39,4 percentu respondentom.

Viac o téme: PrieskumVzdelávanieŠkolstvoSlovenskoSlováci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu