Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

FOTO Kurdi podľahli tlaku a podnikli dôležitý krok: Ofenzívne Turecko upravilo svoju požiadavku

Kurdmi vedené SDF sa äplne stiahli z mesta Ras al-Ajn Zobraziť galériu (3)
Kurdmi vedené SDF sa äplne stiahli z mesta Ras al-Ajn (Zdroj: TASR/AP/Lefteris Pitarakis)

BEJRÚT - Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (sa v nedeľu úplne stiahli zo severosýrskeho mesta Ras al-Ajn, ktoré je obkľúčené tureckou armádou a jej spojencami. Podľa agentúry AFP o tom v nedeľu informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva. Agentúra AP napísala, že odsun SDF z Ras al-Ajnu je zrejme začiatkom rozsiahlejšieho sťahovania v rámci dohody o prímerí.

Veliteľ SDF Mazlúm Abdi v sobotu vyhlásil, že kurdské sily sa stiahnu zo 120 kilometrov dlhého pruhu sýrskeho územia pozdĺž hraníc s Tureckom v rámci dohody o prímerí sprostredkovanej USA, aby zastavili tureckú vojenskú ofenzívu, hneď ako im povolia odchod z mesta Ras al-Ajn.

Kurdmi vedené SDF sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Lefteris Pitarakis)

Spomínaná dohoda, dosiahnutá 17. októbra, vyžaduje, aby SDF - de facto armáda kurdských vládnych orgánov v severovýchodnej Sýrii - odišli z pohraničia, kde chce Turecko na svojej hranici so Sýriou vytvoriť 32-kilometrov širokú bezpečnostnú zónu. Kým Kurdi súhlasili s odsunom z úseku dlhého 120 kilometrov -  medzi mestami Tal Abjad a Ras aj-Ajn, Turecko nakoniec chce, aby sa bezpečnostná zóna predĺžila na 440 kilometrov pozdĺž jeho hranice so Sýriou.

Prímerie je v platnosti

Turecko spustilo svoju ofenzívu na severovýchode Sýrie 9. októbra - po tom, čo sýrski Kurdi odsunom amerických jednotiek z tejto oblasti prišli o podporu Washingtonu. Kurdi následne podpísali so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom dohodu, ktorú sprostredkovala Moskva.

Kurdmi vedené SDF sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Lefteris Pitarakis)

Vo štvrtok večer začalo na severe Sýrie platiť prímerie, ktoré vzišlo zo stretnutia amerického viceprezidenta Mika Pencea s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Turecko sa v tejto dohode zaviazalo prerušiť svoju vojenskú operáciu na severe Sýrie, aby umožnilo kurdským silám stiahnuť sa v priebehu 120 hodín (piatich dní) z oblasti tzv. bezpečnostnej zóny. Keď bude tento odsun zavŕšený, má byť turecká operácia ukončená.

Viac o téme: TureckoSýriaKurdiRas al-Ajn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu