Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Kurdské sily obviňujú Turecko: V severovýchodnej Sýrii porušujú prímerie

Turecké ministerstvo obrany
Turecké ministerstvo obrany (Zdroj: SITA/Turkish Defence Ministry via AP, Pool)

DAMASK - Arabsko-kurdská koalícia Kurdské demokratické sily (SDF) tvrdí, že Ankara nedodržuje podmienky Spojenými štátmi sprostredkovaného prímeria. Píše o tom agentúra AP.

SDF vyzvali v sobotu amerického viceprezidenta Mika Pencea, ktorý s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom dohodu o prímerí vyrokoval, aby za porušovanie päťdňového prímeria v severovýchodnej Sýrii vyvodil patričnú zodpovednosť.

Ankara spustila 9. októbra na severovýchode Sýrie ofenzívu po tom, čo sýrski Kurdi náhle prišli o podporu Washingtonu. Šéf Bieleho domu Donald Trump totiž tesne predtým stiahol zo severu Sýrie takmer všetky americké sily. Kurdi následne podpísali so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom Moskvou sprostredkovanú dohodu.

Vo štvrtok večer vstúpilo do platnosti prímerie, ktoré vzišlo zo stretnutia Pencea s Erdoganom. Turecko sa v tejto dohode zaviazalo prerušiť svoju vojenskú operáciu na severe Sýrie, aby umožnilo kurdským silám stiahnuť sa v priebehu 120 hodín (päť dní) z oblasti tzv. bezpečnostnej zóny. Keď bude tento odsun zavŕšený, má byť turecká operácia ukončená.

Viac o téme: TureckoSýriaKurdské demokratické sily
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu