Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Iraku sa množia protivládne protesty: Nepokoje vrcholia vo viacerých mestách, hlásia mŕtvych

Protesty v Iraku Zobraziť galériu (4)
Protesty v Iraku (Zdroj: SITA/AP Photo/Hadi Mizban)

BAGDAD - Počet obetí stretov počas protivládnych protestov v Iraku stúpol na 19. Informuje o tom agentúra Associated Press (AP) citujúc bezpečnostných predstaviteľov, podľa ktorých desať ľudí, medzi nimi i jeden policajt, prišlo o život v stredu večer v mestách Násiríja a Amara. Už predtým v ten istý deň zomrelo sedem ľudí a v utorok dvaja. Stovky ľudí pri protestoch utrpeli zranenia.

Protesty začali v utorok v Bagdade, no rozšírili sa i do ďalších miest prevažne na juhu krajiny. Pôvodne boli namierené proti korupcii, nedostatočným základným službám a nezamestnanosti a zorganizovali ich mladí ľudia na sociálnych sieťach. Neskôr však protestujúci pridali ďalšie požiadavky a už požadujú aj rezignáciu vlády. Protesty sú bez politického vedenia a zatiaľ sa ku kampani nepridala žiadna strana.

Protesty v Iraku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hadi Mizban)

Vo štvrtok skoro ráno iracký premiér Ádil Abdal Mahdí vyhlásil v Bagdade zákaz vychádzania. Podľa úradov má toto opatrenie ochrániť "všeobecný mier" a demonštrantov pred "infiltrátormi", ktorí spáchali útoky proti bezpečnostným zložkám a verejnému majetku. Napriek zákazu sa na hlavnom námestí zišli stovky mladých demonštrantov, proti ktorým policajti použili slzný plyn. Bezpečnostné zložky tiež uzavreli niektoré cesty. Keď demonštranti prešli na most vedúci k prísne stráženej Zelenej zóne, kde sú vládne budovy a zahraničné veľvyslanectvá, príslušníci bezpečnostných síl začali strieľať do vzduchu a znova použili slzný plyn, uviedol kameraman AP, ktorý bol na mieste.

Protesty v Iraku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hadi Mizban)

Zo Zelenej zóny bolo skoro ráno počuť výbuchy. Podľa hovorcu koalície vedenej USA incident vyšetrujú iracké sily. Výbuch podľa neho nezasiahol žiadnu koaličnú budovu ani majetok. Podľa irackého bezpečnostného predstaviteľa do Zelenej zóny dopadli dva mínometné granáty, spadli však do voľného priestoru a nevyžiadali si žiadne obete.

Protesty v Iraku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hadi Mizban)

Vo väčšine Iraku je podľa organizácie NetBlocks, ktorá monitoruje kybernetickú bezpečnosť a správu internetu, odstavený internet a zablokované sú tiež komunikačné aplikácie i sociálne siete. Zákaz vychádzania vyhlásili aj v niektorých južných provinciách, ale ani tam ho ľudia nedodržali.

Viac o téme: ObeteNásilieProtestyIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu