Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kauza hanlivého statusu Mizíka na Facebooku: VIDEO Najvyšší súd rozhodol

Stanislava Mizíka Špecializovaný trestný súd v Pezinku oslobodil Zobraziť galériu (8)
Stanislava Mizíka Špecializovaný trestný súd v Pezinku oslobodil (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Stanislav Mizík, člen Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko, sa dnes opäť postaví pred súd. Síce ho špecializovaný trestný súd začiatkom júla minulého roka spod obžaloby oslobodil, prokurátor sa okamžite odvolal. Prípad tak šiel na Najvyšší súd. Mizík sa na súd nedostavil. Najvyšší súd dnes rozhodol.

Stanislav Mizík čelil obžalobe za hanlivý status na sociálnej sieti, ktorý bol podpísaný jeho menom. Podľa sudcu nebolo preukázané, že status napísal poslanec. Mizík tvrdil to isté. 

Aktualizované 11:26 Senát dočítal uznesenie. Pojednávanie sa skončilo. Rastislav Schlosár, poslanec ĽSNS nemá, čo dať: "Všetci sa úprimne tešíme. Viac k tomu nemám, čo dodať." Kto písal status nevedel povedať ani on, ani obhajca Rosina. Ten sa odvolával na rozsudok NS SR.

Aktualizované 11:13 Napriek tomu, že bol status podpísaný, nedá sa technicky overiť, kto ho skutočne písal. Keďže verbálne delikty nie sú v USA trestné, nedá sa overiť u spoločnosti Facebook to, či ho tam skutočne vložil.  

Aktualizované 11:09 NS SR súhlasí, že síce sa na stole poslanca našli poznámky s heslami zo statusu, nie je možné jasne povedať, že Mizík status napísal. Zdôraznili aj posudok technického znalca, podľa ktorého neboli v počítači dôkazy, že status sám na sociálnu sieť vložil. 

Kauza hanlivého statusu Mizíka
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 11:02 Súd rozhodol. Odvolanie sa zamieta. Najvyšší súd definitívne oslobodil Stanislava Mizíka. Rozsudok predchádzajúceho súdu je teda právoplatný. Najvyšší súd konštatuje, že samosudca vykonal potrebné dokazovanie a rozsudok bol správny. Podľa NS SR sa nedá dokázať, že status písal Mizík. 

Aktualizované 10:40 Senát sa šiel radiť. Po porade bude vynesený rozsudok.

Aktualizované 10:38 Obhajca navrhuje, aby podané odvolanie zamietli. 

Kauza hanlivého statusu Mizíka
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 10:37 Prokurátor ani obhajca nemajú ďalšie návrhy ani dôkazy, ktoré by doložili. Prokurátor chce vrátiť vec na prvostupňový súd.

Aktualizované 10:25 Niekoľko sympatizantov ĽSNS sa nahlas sťažovalo, že nepočujú reč senátu. Dvakrát bola reč prerušená. Technický problém nevyriešili a verejné pojednávanie pokračuje ďalej.

Aktualizované 10:20 Senát zatiaľ číta rozhodnutie, podľa ktorého Mizíka oslobodili začiatkom júla minulého roka.

Kauza hanlivého statusu Mizíka
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 10:00 Stanislav Mizík sa na súd nedostavil. Verejné zasadnutie pokračuje aj bez neho. Jeho advokát Tomáš Rosina ho ospravedlnil. 

Kauza hanlivého statusu Mizíka
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

VIDEO Mizíka obhajuje Tomáš Rosina

Súd so Stanislavom Mizíkom

Najvyšší súd SR vytýčil termín odvolacieho konania v prípade neprávoplatne oslobodeného poslanca ĽSNS Stanislava Mizíka za extrémistické trestné činy takmer rok potom, čo ho Špecializovaný trestný súd v Pezinku oslobodil. Prokurátor sa na mieste odvolal, vec sa tak dostala na NS SR.        

Prokurátor s rozhodnutím nesúhlasil

Prokurátor Mizíka obvinil zo zločinov výroby a rozširovania extrémistických materiálov a prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Žiadal pre neho trest odňatia slobody v dolnej polovici trestnej sadzby s podmienečným odkladom a uloženie probačného dohľadu. „S rozhodnutím súdu nesúhlasím. Podľa mňa obžaloba jednoznačne preukázala, že Stanislav M. 'statusoval' toto svoje stanovisko na web. Pokúsili sme sa ochrániť dôstojnosť príslušníkov židovskej komunity na Slovensku, nepodarilo sa to. Podali sme odvolanie,“ reagoval prokurátor. Ten je presvedčený, že Mizík je ten, kto je autorom, a aj zabezpečil zverejnenie statusu na internete. Súd s poslancom sa začal 24. mája 2018.


Mizíka chceli za antisemitské reči poslať do koncentračného tábora! Odišiel bez trestu


S Facebookom neviem pracovať

Mizík na poslednom súde tvrdil, že údajne nevie pracovať s Facebookom natoľko, aby mohol status napísať. V jeho prospech svedčil aj Milan Mazurek a Marian Kotleba. Mizíka súd nakoniec oslobodil. Prokurátor mu vtedy navrhol trest odňatia slobody v dolnej polovici trestnej sadzby s podmienečným odkladom a uloženie probačného dohľadu. Súdu navrhol, aby mu prikázali navštíviť koncentračný tábor v Osvienčime. 

Stanislava Mizíka Špecializovaný trestný
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

„Ani jeden zo svedkov nepotvrdil, že by im obžalovaný oznámil, že je autorom textu. Jediným relevantným dôkazom boli písomné poznámky, ktoré si obžalovaný urobil a ktoré boli nájdené počas prehliadky kancelárie. Samotné poznámky súd nepovažoval za extrémistický materiál. Zároveň nevieme, kedy vznikli, boli nájdené až s odstupom času,“ povedal samosudca. Na margo statusu uviedol, že nie je známe, kto ho tam dal, kto ho uverejnil a na koho podnet. „Sú aj iné možnosti ako tá, že to urobil sám obžalovaný,“ konštatoval sudca s tým, že nemal istotu, že Mizík status vytvoril a že by ho uverejnil. 

Sporný status

Poslanec 10. januára 2017 na sociálnej sieti napadol zoznam osobností ocenených exprezidentom Andrejom Kiskom, prekážal mu okrem iného ich židovský pôvod. V tomto prípade išlo napríklad o historika Ivana Kamenca, režiséra Juraja Herza alebo Evu Mosnákovú. Podľa poslanca prezident Kiska sa buď zbláznil, alebo vedome degraduje slovenské vyznamenania. „Udeľovanie štátnych vyznamenaní Kiskom otočilo zdravý rozum hore nohami,“ napísal ďalej. Negatívne komentoval udelenie vyznamenania aj Michalovi Kaščákovi, ktorý je podľa vyjadrení Mizík organizátor zvráteného festivalu Pohoda. Na adresu spisovateľky Daniely Šilanovej napísal, že bola fanatička do cigánskych zvykov.

Kauza hanlivého statusu Mizíka
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Kotleba - ĽSNS)

Viac o téme: StatusStanislav MizíkĽS NS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu