Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Česi idú do ulíc: Najväčšie demonštrácie od socializmu, chcú odchod Babiša a ministerky

V utorok sa bude v Prahe opäť demonštrovať Zobraziť galériu (3)
V utorok sa bude v Prahe opäť demonštrovať (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Václavské námestie v hlavnom meste Českej republiky sa v utorok zrejme ocitne v obkolesení najväčšieho občianskeho zhromaždenia od čias Nežnej revolúcie v roku 1989. To, čo tieto udalosti ale spája, je politické dianie v krajine. Iniciatíva, ktorá toto zhromaždenie organizuje, očakáva obrovský príval ľudí a požaduje odchody ministerky spravodlivosti Márie Benešovej a premiéra Andreja Babiša.

Za zhromaždením stojí organizácia Milion chvilek, ktorá sa stará o celú administratívu tejto udalosti. Demonštrácie pritom už začali oveľa skôr, keď do funkcie ministerky spravodlivosti nastúpila právnička a bývalá štátna zástupkyňa Marie Benešová. Už vtedy bolo na námestí mnoho ľudí, ktorí sa dožadovali jej odchodu. Takéto zhromaždenia sa pritom konali každý týždeň od konca apríla, a teda nástupu Benešovej.

Česi idú do ulíc:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Nátlak na Babiša

Ďalšie podrobnosti iniciatíva oznámila na svojej tlačovej konferencii. Za zmienku stojí aj fakt, že minulý týždeň sa demonštrácie uskutočnili aj mimo hlavného mesta a zúčastnili sa ich tisíce ľudí. Udalosť, ktorá bola vytvorená na sociálnej sieti, zvoláva ľudí na zhromaždenie nasledujúcou výzvou: "Budeme požadovať už nielen demisiu Marie Benešovej, ale tiež demisiu trestne stíhaného premiéra Andreja Babiša. Máme toho dosť!".

Pri súčasnej situácii už iniciatíva Milion chvilek očakáva najväčšie demonštrácie od konca osemdesiatych rokov minulého storočia. "Vzhľadom na to, aké máme už teraz ohlasy z regiónov (ľudia sú skutočne nabudení prísť) a že tentokrát ozvučíme aj spodnú časť Václavského námestia, je možné, že pôjde o najväčšiu demonštráciu od roku 1989," myslí si iniciatíva.

Vystúpi aj Šeliga

Na tribúne sa v utorok vystrieda viacero známych osobností. Dokonca aj Juraj Šeliga, ktorý sa podieľal na organizovaní protestov iniciatívy Za slušné Slovensko u nás doma. Ďalej tiež vystúpia David Ondráčka, ktorý je riaditeľom mimovládnej organizácie Transparency International, zakladajúci člen Únie daňových poplatníkov ČR a špecialista na postupy ministerstva financií David Huba a herečky Bára Hrzánová a Jitka Čvančarová. Po hudobnej stránke podujatie zastrešia muzikant Mário Bigári a skupina Buty. Českú hymnu odspieva Hana Ulrychová.

Marie Benešová
Zobraziť galériu (3)
Marie Benešová  (Zdroj: TASR – Pavel Neubauer)

Babiš musí vysvetľovať Čapí hnízdo, Benešová si už zvykla

Protesty, ktoré sa voči Babišovi viedli, už prerástli do demonštrácie pred dvoma týždňami tiež na Václavskom námestí. Kritika sa sypala na Babišovu hlavu hlavne kvôli stretu záujmov, ktorým sa zaoberali viaceré inštitúcie Európskej únie, neobišli však ani trestné stíhanie v kauze Čapí hnízdo alebo údajnú spoluprácu s komunistickou Štátnou bezpečnosťou (ŠtB).

Základným kameňom protestov však bolo jednoznačne vymenovanie Marie Benešovej ako ministerky spravodlivosti. Iniciatíva Milion chvilek tento krok kritizovala a na jej poste by chceli nezávislého ministra. Zároveň požadujú sedem poistných bodov pre nezávislosť justície. Za kľúčové považujú práve aktuálne obdobie, kedy sa obávajú zásahov do spravodlivosti, keď polícia podala návrh na obžalobu Babiša z podvodu pri získavaní dotácie na konferenčný a rekreačný areál Čapí hnízdo. Benešová a Babiš odmietajú akékoľvek narušenie nezávislosti justície. Ministerka na aktuálne dianie reaguje tak, že si na demonštrácie už zvykla a naučila sa s nimi žiť.

Viac o téme: Andrej BabišMarie Benešová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu