Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Praha na nohách, 120-tisíc ľudí chce demisiu Babiša a Benešovej: Máme toho dosť!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Na pražskom Václavskom námestí sa v utorok opäť zišli ľudia požadujúci záruky nezávislosti justície a odchod ministerky spravodlivosti Marie Benešovej (nominantka hnutia ANO). Demonštráciu opäť organizuje iniciatíva Milion chvilek, napísal spravodajský server Novinky.cz. Jej predseda Mikuláš Minář odhadol počet demonštrujúcich na 120-tisíc, uvádza portál iDNES.cz.

Okolo 100.000 ľudí sa v utorok zišlo na Václavskom námestí v centre Prahy, aby žiadali demisiu premiéra Andreja Babiša, informovala agentúra AFP, ktorá dodala, že ide o najväčšiu demonštráciu v Česku za posledné desaťročia.

Demonštráciu opäť organizuje iniciatíva Milion chvilek. Jej predseda Mikuláš Minář odhadol počet demonštrujúcich na námestí na 120.000.  Podľa spravodajského portálu Novinky.cz demonštranti žiadajú aj záruky nezávislosti justície a chcú odchod ministerky spravodlivosti Marie Benešovej (nominantky hnutia ANO) a premiéra Andreja Babiša (ANO).

Demonštrácia sa koná týždeň po protestoch, ktoré sa konali v desiatkach miest v celej Českej republike. Súčasný protest sa koná pod heslom "Máme toho dosť! Demisiu!". Vzhľadom na rastúci záujem o protesty sa podľa Minářa ďalšia demonštrácia uskutoční 23. júna 2019 o 16.30 h v Prahe na Letnej. Ešte pred tým v utorok 11. júna sa podľa Minářa majú konať protesty v regiónoch.

FOTO Praha na nohách,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

"Ministerstvo spravodlivosti nemôže ísť takému človeku, ako je Andrej Babiš, na ruku. Pán premiér je v obrovskom konflikte záujmov. Je to človek, ktorý robí biznis, vlastní médiá a k tomu je trestne stíhaný," uviedol na pondelňajšej tlačovej konferencii predseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář s tým, že by mal premiér odstúpiť, kým sa neočistí pred súdom.

FOTO Praha na nohách,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

 

Ľudia držia v rukách transparenty, ako napríklad "Všetci kradnú, iba ja čerpám", "Bureš, Zlín si nekúpiš!", "Dieru v kase toastom nezalepíš", "ŠtB nevolím, sorry jako" či "Nie sme tvoje šišky". Demonštráciu po 18:30 odštartoval Benjamin Roll, podpredseda združenia Milion chvilek. "Každý týždeň nám dáva Andrej Babiš ďalšie dôvody protestovať. Máme toho dosť!" vyhlásil.

FOTO Praha na nohách,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Organizátori kvôli rastúcemu záujmu verejnosti avizovali, že pre prípadné ďalšie protesty hľadajú namiesto Václavského námestia vhodnejšiu a väčšiu plochu. Impulzom pre súčasné demonštrácie, z ktorých prvá sa konala 29. apríla, sa stala demisia ministra spravodlivosti Jana Kněžínka (za ANO) a voľba jeho nástupkyne, ktorou sa stala Marie Benešová. Tá po svojom vymenovaní do funkcie začala hovoriť o vízii zmien v štruktúre súdov a štátnych zastupiteľstiev (prokuratúr).

Práve pod ministra spravodlivosti spadajú prokurátori a sudcovia, ktorí rozhodnú o premiérovej vine či nevine v kauze Čapí hnízdo, týkajúcej sa zneužitia eurofondov. Farma Čapí hnízdo je rekreačný areál s konferenčným centrom v okrese Benešov v Stredočeskom kraji. V roku 2008 získal projekt dotáciu 50 miliónov českých korún (1,94 milióna eur) z európskych fondov na podporu malých a stredných podnikov.

FOTO Praha na nohách,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Pred získaním dotácie a po uplynutí času, keď mala spoločnosť v súlade s dotačnými podmienkami udržiavať projekt v chode, patrila farma pod Babišov holding Agrofert. Ten by na dotáciu pre malé a stredné podniky nárok nemal. Andrej Babiš však obvinenie z dotačného podvodu popiera.

Viac o téme: Andrej BabišPrahaMaria BenešováVáclavske námestie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu