Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pellegrini by mal o komisárovi rokovať s úspešnými stranami v eurovoľbách, tvrdí SaS

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarita žiada premiéra Petra Pellegriniho, aby slovenskej nominácii člena Európskej komisie predchádzala dohoda so stranami, ktoré budú mať svojich zástupcov v Európskom parlamente.

Ako informoval hovorca SaS Róbert Buček, „skutočnosť, že premiér Pellegrini s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom rokujú o podpore Maroša Šefčoviča s krajinami Visegrádskej štvorky, považujeme za ignorovanie volebného výsledku.“ Predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia strany Ľubomír Galko a Jana Kiššová podotýkajú, že z troch strán vládnej koalície bude mať v EP zastúpenie len Smer-SD, pričom ani táto strana nie je víťazom volieb.

 


Čítajte aj: Na summite EÚ sme nehovorili o menách: Šefčovič má našu podporu, povedal Pellegrini


„Strana SaS vzhľadom na to, čo predviedol Maroš Šefčovič v prezidentských voľbách, už artikulovala výhrady voči jeho nominácii do novej Európskej komisie. Slovensko má pritom schopných a bezúhonných ľudí, ktorí by dokázali na vysokej odbornej úrovni pracovať v prospech EÚ. Poďme o nich rokovať. Európska komisia nepatrí strane Smer-SD,“ vysvetľujú predstavitelia strany.

Predstavitelia SaS
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Premiér Peter Pellegrini dnes na tlačovej konferencii uviedol, že mená šéfov európskych inštitúcií by mali byť známe do konca júna. Podľa predsedu vlády je pritom pre krajiny V4 dôležité, aby nominácie na posty šéfov Komisie, Rady, Parlamentu a šéfa európskej diplomacie okrem balansu medzi politickými skupinami a rodovou rovnosťou odrážali aj regionálne zastúpenie.

Želá si, aby lídri V4 predložili všetky štyri mená naraz. Práve jeden z týchto postov by mohol podľa neho zastávať súčasný podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič. Ako Pellegrini dodal, dohoda je, že konkrétne mená lídri komentovať nebudú.

Viac o téme: Smer-SDSaSEurópsky parlamentPeter PellegriniEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu