Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico sa pustil do opozičných liberálov: Nominácia Galka ho vytočila, museli sa zblázniť, odkázal

Robert Fico a Ľubomír Galko Zobraziť galériu (4)
Robert Fico a Ľubomír Galko (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA- Strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa musela zblázniť, keď na podpredsedu parlamentu nominovala Ľubomíra Galka. Predseda Smeru-SD to povedal dnes novinárom pred odchodom na stretnutie s regionálnymi predstaviteľmi Smeru.

„SaS sa musela zblázniť, keď navrhla pána Galka za kandidáta na podpredsedu národnej rady, pretože to je človek, ktorý porušil všetky demokratické princípy pri odpočúvaní novinárov," povedal s tým, že rešpektuje právo opozície na post podpredsedu parlamentu, ale nemal by ho zastávať Galko. „Tento človek v živote hlas odo mňa nedostane a budem viesť poslanecký klub k tomu, aby opozícia predložila iný návrh," povedal šéf najsilnejšej parlamentnej strany s tým, že ide o jeho súkromný názor, vedenie Smeru ešte o tom nerokovalo.


Luciu Ďuriš Nicholsonovú chce na poste podpredsedu parlamentu vystriedať Ľubomír Galko


Kandidátom SaS na post podpredsedu Národnej rady SR je Ľubomír Galko. Túto nomináciu schválila republiková rada strany, ktorá sa konala v pondelok. Jeden post podpredsedu parlamentu na základe výsledkov z parlamentných volieb patrí SaS. Doteraz bola podpredsedníčkou Lucia Ďuriš Nicholsonová, tá však odchádza do Európskeho parlamentu. Podpredsedov národnej rady volí a odvoláva národná rada v tajnom hlasovaní nadpolovičnou väčšinou všetkých poslancov.

Ľubomír Galko bol ministrom obrany za vlády Ivety Radičovej v rokoch 2010 a 2011. Bol odvolaný po tom, ako sa okolo jeho osoby množili informácie o údajnom odpočúvaní novinárov a funkcionárov vojenským obranným spravodajstvom.

Reagoval na sociálnej sieti

Na vyjadrenia predsedu Smeru už stihol odpovedať aj Galko cez sociálnu sieť. "Je to dobré, len ráno sme vydali správu, že ma Republiková rada nominovala na pozíciu podpredsedu NR SR, ktoré patrí SaS. A už ma stihol zhejtovať Robert Fico, Erik Tomáš aj ten poslanec, ktorého meno sa nevyslovuje," píše podpredseda SaS. "Inak, Robert Fico je presne ten istý politik, ktorého naša koalícia v 2010 schválila ako opozičného podpredsedu NR SR," pokračoval Galko.

Ľubomír Galko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Ako bodku za týmto statusom nechal poďakovanie. "Za vyjadrenie všetkým, pripadne ďalším ďakujem, svedčí to o tom, že odvádzam dobrú robotu. Predstavte si, že by mi Fico alebo niekto iný zo Smeru zagratuloval a povedal, že sa teší na spoluprácu. Pod zem by som sa prepadol," uzavrel podpredseda liberálov.

Most, Sme rodina a OĽaNO by nemali byť proti

Hnutia Sme rodina a OĽaNO by mali podporiť Ľubomíra Galka na post podpredsedu parlamentu. Výhrady nemá ani koaličný Most-Híd. SNS sa ešte nerozhodla v poslaneckom klube. Poslanec NRSR Erik Tomáš (Smer-SD) na sociálnej sieti uviedol, že za Galka hlasovať nebude.

„Sme spoľahlivý partner," povedal predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár na margo ich hlasovania za Galka. OĽaNO rešpektuje rozhodnutie SaS nominovať Galka za podpredsedu NR SR. „Ide o interné rozhodnutie strany SaS, preto nevidíme problém v podpore Galka pri hlasovaní," uviedol hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

Zľava: Igor Matovič a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk / Martin Bublavý)

„Právo na personálne obsadenie jedného z postov podpredsedov NR SR patrí SaS. Voči rozhodnutiu predsedníctva SaS nemá Most-Híd výhrady. O výsledku rozhodnú poslanci v tajnej voľbe," uviedla hovorkyňa strany Most-Híd Klára Debnár. 

Tomáš je proti

Predseda klubu SNS Tibor Bernaťák povedal, že klub bude túto otázku riešiť na svojom rokovaní. Smer-SD zatiaľ na otázky neodpovedal. Jeho poslanec Erik Tomáš však už vyhlásil, že Galka voliť nebude.

Erik Tomáš
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

„Rešpektujem právo opozície obsadiť jeden post podpredsedu parlamentu. Ale pokiaľ bude trvať na Ľubomírovi Galkovi, ja ho voliť určite nebudem. Pre škandál s odpočúvaním už totiž nemal byť v politike vôbec, nieto ešte kandidovať na takýto post," zdôvodnil Tomáš.

Viac o téme: Robert FicoĽubomír GalkoSloboda a Solidarita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu