Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Napätie rastie: Republikánsky senátor pohrozil Iránu drvivým úderom, ak ohrozí bezpečnosť USA

Lindsey Graham
Lindsey Graham (Zdroj: SITA/AP Photo/Anjum Naveed)

WASHINGTON - Americký republikánsky senátor Lindsey Graham v pondelok vyzval na "drvivý vojenský úder" voči Iránu v prípade, ak Teherán podnikne kroky proti americkým záujmom na Blízkom východe. Informovala o tom agentúra AFP.

Graham bol podľa svojich slov o súčasnej situácii na Blízkom východe informovaný poradcom amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Johnom Boltonom. Ten je podľa AFP v rámci americkej administratívy známy ako "jastrab" a zástanca silových riešení.

"Je zrejmé, že počas posledných niekoľkých týždňov Irán napádal ropovody, ako aj lode iných krajín a vytváral hrozby namierené voči americkým záujmom v Iraku," napísal Graham na Twitteri. Senátor v tejto súvislosti ďalej dodal, že ak sa iránske hrozby stanú realitou, Spojené štáty musia prísť s "zdrvujúcou vojenskou reakciou".  

Kongresman za Demokratickú stranu Ruben Gallego odmietol Grahamove tvrdenia s poukazom na to, že študoval tie isté materiály ako republikánsky senátor.  "To nie je to, čo tam je napísané. Ide o úplnú informačnú predpojatosť v snahe dospieť k takým záverom, aké on (Graham) chce pre seba, aj pre médiá," oponoval Gallego tiež prostredníctvom Twitteru. 

Ešte minulý týždeň sa Iránom podporovaní šiitskí povstalci - húsíovia - prihlásili k útoku dronmi na ropnú infraštruktúru v Saudskej Arábií, ktorá je kľúčovým spojencom USA na Blízkom východe a zároveň bombarduje pozície húsíov v Jemene. 

Tento incident nasledoval po zatiaľ neobjasnenej sabotáži štyroch lodí - vrátane dvoch saudskoarabských tankerov - pri pobreží Spojených arabských emirátov. Hoci Spojené štáty v prípade týchto incidentov oficiálne neoznačili Irán ako ich páchateľa, alebo iniciátora, pravidelne Teherán obviňujú z prípravy útokov na americké záujmy v regióne, píše AFP.

OSN vyjadrila znepokojenie nad rastúcim napätím medzi USA a Iránom

Organizácia Spojených národov (OSN) vyjadrila v pondelok znepokojenie nad rastúcim napätím medzi USA a Iránom. Píše o tom agentúra AFP. "Sme znepokojení nad rastúcim napätím v komunikácii" medzi oboma krajinami, vyhlásil hovorca OSN Stéphane Dujarric. Vyzval pritom Washington aj Teherán, aby zmiernili svoje vyjadrenia a boli zdržanlivé vo svojich krokoch. 

Predstavitelia OSN podľa Dujarrica momentálne aktívne komunikujú s Iránom aj USA na viacerých úrovniach tak, aby upokojili súčasnú napätú situáciu. OSN vydalo toto vyhlásenie po tom, ako americký prezident Donald Trump v nedeľu vyhlásil, že ak sa Teherán rozhodne bojovať so Spojenými štátmi, bude to "oficiálny koniec Iránu". 

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf v pondelok tieto vyjadrenia označil za "genocídne narážky". Napätie medzi Washingtonom a Teheránom v posledných týždňoch narastá. USA vyslali do oblasti Perzského zálivu v reakcii na údajné hrozby zo strany Iránu útočnú skupinu pozostávajúcu z lietadlovej lode a ďalších plavidiel, ako aj strategické bombardéry B-52. Na Blízky východ mienia presunúť aj protiraketový systém typu Patriot.

 Vzťahy medzi Iránom a USA sa výrazne zhoršili v minulom roku, keď Trump odstúpil od jadrovej dohody z roku 2015 a obnovil jednostranné sankcie, ktoré boli zrušené výmenou za to, že Teherán obmedzí svoj jadrový program. Podľa amerických médií prebieha v Bielom dome boj medzi Trumpovými poradcami o podobu politiky voči Iránu. Zatiaľ čo poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton je zástancom tvrdej línie, iní sú proti. Samotný Trump nedávno povedal, že Boltona musí "krotiť".

Viac o téme: USAIránTeheránLindsey Graham
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu