Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Napätie medzi Iránom a USA stúpa: Spojené štáty ho obvinili sa nedávne útoky v Perzskom zálive

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Jon Gambrell)

WASHINGTON - Spojené štáty obviňujú Irán z nedávnych útokov na tankery v Perzskom zálive, ako aj z raketového útoku v Bagdade. S odvolaním sa na vyhlásenia amerického viceadmirála Michaela Gildaya o tom v piatok informovala agentúra AP.

USA majú podľa Gildaya dostatočné dôvody predpokladať, že iránske Revolučné gardy sú zodpovedné za výbuchy na štyroch tankeroch, pričom Iránom podporované milície zasa stoja za raketovým útokom v Bagdade. Gilday, ktorý je zástupcom vedenia generálneho štábu armády USA, ďalej uviedol, že rozhodnutie Washingtonu vyslať na Blízky východ dodatočných 1500 príslušníkov ozbrojených síl zlepší schopnosť Američanov dohliadať na aktivity iránskych jednotiek a nimi podporovaných milícií v regióne.

Predmetný kontingent by sa mal skladať z lietadiel s ľudskou posádkou aj bezposádkových lietadiel, z perute stíhacích lietadiel, z práporu protivzdušného systému Patriot a ženistov. Ako zdôraznila agentúra AP, Gilday neposkytol žiadne priame dôkazy toho, že Irán bol zamiešaný v spomínaných incidentoch. Dané stanovisko je podľa jeho slov založené na informáciách rozviedky a dôkazoch získaných priamo v regióne.

V nedeľu dopadla do tzv. Zelenej zóny v centre irackej metropoly Bagdad, kde sídlia kľúčové štátne inštitúcie i zahraničné veľvyslanectvá vrátane americkej ambasády, raketa. K raketovému útoku došlo len niekoľko dní po tom, ako ministerstvo zahraničných vecí USA nariadilo odísť z amerického veľvyslanectva v Bagdade a konzulátu v Arbíle všetkým pracovníkom, ktorých prítomnosť nie je nevyhnutná pre fungovanie týchto zastupiteľských úradov v núdzovom režime.

Odvolalo sa pritom na nešpecifikovanú hrozbu zo strany "teroristických a povstaleckých skupín" v Iraku vrátane "protiamerických náboženských milícií". Ešte 12. mája oznámili Spojené arabské emiráty (SAE) sabotážne útoky na štyri komerčné lode z rôznych krajín v ekonomickej zóne SAE pri pobreží emirátu Fudžajra. Minister energetiky Saudskej Arábie Chálid Fálih následne uviedol, že medzi zasiahnutými plavidlami boli aj dva saudskoarabské ropné tankery.

Viac o téme: IránPerzský zálivSpojené štátyTankery
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu