Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Svetový potravinový program obmedzil dodávky do Jemenu: Dotkne sa to takmer milióna ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Kareem al-Mrrany)

SANÁ - Svetový potravinový program OSN (WFP) informoval vo štvrtok o "čiastočnom" pozastavení potravinovej pomoci do jemenskej metropoly Saná, ktorá je pod kontrolou jemenských šiitských povstalcov húsíov, píše agentúra DPA.

"V tomto štádiu, s podporou celého systému Organizácie Spojených národov, pozastavujeme iba v meste Saná, čo sa dotkne 850.000 ľudí," píše sa vo vyhlásení WFP. Úrad OSN dodal, že počas obdobia pozastavenia dodávok potravinovej pomoci bude naďalej zaobstarávať potravinové programy pre podvyživené deti, tehotné a dojčiace ženy. Podľa oznámenia WFP toto rozhodnutie prijal "ako poslednú možnosť po zdĺhavých viaznucich rokovaniach" v súvislosti s dohodou o zavedení kontrol s cieľom dohliadnuť, aby sa potraviny dostali k tým, pre ktorých sú určené.

WFP opakovane žiadal úrady v Saná, aby mu poskytli priestor a slobodu na svoju činnosť v súlade so zásadami ľudskosti, neutrality a prevádzkovej nezávislosti. "Ohrozená je nedotknuteľnosť našej činnosti a narušená bola aj naša zodpovednosť voči tým, ktorým pomáhame," vysvetlil ďalej potravinový program OSN. WFP ešte v máji uviedol, že najväčšou výzvou tejto organizácie v Jemene sú obštrukcie a neochota spolupracovať zo strany niektorých húsijských vodcov v "oblastiach, ktoré majú pod kontrolou".

Podľa Svetového potravinového programu OSN húsíovia bránia humanitárnym pracovníkom v prístupe k hladujúcim, zastavujú konvoje s pomocou a miestni činitelia zasahujú do distribúcie potravín. Násilie v Jemene sa začalo už v roku 2014, keď húsíovia dobyli hlavné mesto Saná. Medzinárodná koalícia, stojaca na strane legitímnej jemenskej vlády, zasahuje proti týmto povstalcom od marca 2015.

Jemenský konflikt medzičasom prerástol do jednej z najhorších humanitárnych katastrof súčasnosti. Podľa OSN je väčšina obyvateľstva v Jemene odkázaná na humanitárnu pomoc a približne desať miliónov ľudí je iba "krok od hladomoru".

Viac o téme: OSNJemenSanáSvetový potravinový program
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu