Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mayovej iniciatíva má zelenú, na rade sú lídri EÚ: Pellegrini neočakáva jednoduchú diskusiu

Theresa Mayová Zobraziť galériu (3)
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/Mark Duffy/UK Parliament via AP)

LONDÝN - Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu schválili v utorok vládny návrh žiadosti o odklad vystúpenia krajiny z EÚ do 30. júna. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Za návrh hlasovalo 420 poslancov, proti ich bolo 110. Spojené kráľovstvo malo pôvodne EÚ oficiálne opustiť 29. marca. Mayová však 22. marca na summite EÚ v Bruseli dosiahla odklad brexitu v prípade neschválenia dohody do 12. apríla s tým, že dovtedy by mal Londýn informovať svojich európskych partnerov, ako si predstavuje ďalší postup.


Čítajte aj: Brexit sa pohol, poslanci schválili nový zákon: Ku všetkému chýba už len jediná vec


Predseda Európskej rady Donald Tusk zvolal na 10. apríla mimoriadny summit EÚ, ktorom jeho účastníci buď zvážia žiadosť Británie o odklad brexitu, alebo prerokujú na poslednú chvíľu prípravy na brexit bez dohody. Ďalší odklad si vyžaduje súhlas predstaviteľov všetkých 27 zvyšných členských štátov EÚ.

Rozhovory budú pokračovať

Za produktívne a širokospektrálne označil hovorca úradu britskej premiérky utorňajšie rokovanie zástupcov opozičnej Labouristickej strany s vládou. "Absolvovali sme toto popoludnie ďalšie produktívne a rozsiahle rokovanie, a strany sa dohodli, že sa opäť stretnú vo štvrtok po tom, ako sa skončí Európska rada" informoval hovorca Downing Street vo vyhlásení, z ktorého citovala stanica Sky News. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Hovorca dodal, že obe strany sú naďalej "plne odhodlané" splniť svoj záväzok ohľadne brexitu a "usilovne pracujú na tom, aby sa dohodli na ceste vpred", pričom sú si vedomé naliehavosti celej veci, "aby sa vyhli eurovoľbám". Rozhovory prebiehali od 13.00 h do 17.00 h miestneho času (14.00-18.00 h SELČ). 

EÚ pravdepodobne umožní Británii odklad brexitu

Lídri 27 krajín EÚ pravdepodobne umožnia Británii ďalší odklad odchodu z Únie, ktorý bude nutný na schválenie návrhu zmluvy o brexite uzavretej vládou premiérky Theresa Mayovej. Vyplýva to z návrhu spoločného vyhlásenia Európskej rady zo summitu EÚ, ktorý sa bude konať v stredu 10. apríla. "Európska rada súhlasí s odkladom (brexitu), ktorý bude nevyhnutný na schválenie dohody o odchode Británie z EÚ," píše sa v návrhu uznesenia summitu EÚ, ktorý sa bude konať v stredu v Bruseli.

Pellegrini je opatrný

Premiér Peter Pellegrini, ktorý v stredu odletí do Bruselu na mimoriadny summit EÚ o brexite, neočakáva v tejto súvislosti jednoduchú diskusiu. Povedal to po utorkovom výjazdovom rokovaní vlády v Medzilaborciach, na ktorom účasť tejto oficiálnej delegácie v Bruseli schválili.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (3)
Peter Pellegrini  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Uviedol, že viacerí predstavitelia Európskej únie vrátane neho budú presadzovať názor, že si vedia predstaviť predĺženie odchodu Veľkej Británie z EÚ. „Pretože nikto z nás si reálne ten odchod neželá, ale mal by byť spojený už s konkrétnymi krokmi a návrhmi Veľkej Británie a tá musí povedať, čo sa počas toho odkladu reálne bude diať a musí začať Británia doručovať reálne výsledky,“ vysvetlil.

Pellegrini o situácii vo Veľkej Británii

Pellegrini si myslí, že odklad bude mať niekoľko podmienok, ktoré budú pravdepodobne v pravidelných intervaloch kontrolovať a podľa toho sa aj správať. „Počkám si ešte na výsledky rokovaní Theresy Mayovej s ďalšími predstaviteľmi EÚ, ale v tomto prípade Slovensko je pripravené poskytnúť Veľkej Británii ďalší čas, ale už len za podmienky veľmi konkrétnych krokov, ktoré nám musí pani premiérka garantovať, že sa v ich krajine udejú,“ priblížil. V opačnom prípade je to podľa neho len zas odkladanie problému „nevediac, ako v skutočnosti skončí“.

Viac o téme: Dolná snemovňaVeľká BritániaTheresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu