Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Panika medzi psychiatrickými pacientami: Slovenským lekárňam došli oblbováky, prídu týždne pekla

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA – Čoraz viac ľudí dnes trpí nepokojom a strachom. Známy liek na úzkosť Lexaurin však od februára v lekárňach chýba a bude dostupný až koncom apríla. Pacientov prepadá panika, pretože náhle vysadenie lieku spôsobuje vážne psychické problémy a podobne pôsobiace lieky benzodiazepíny tiež nie sú k dispozícii. Treba zmeniť liečbu?

Liek s účinnou látkou bromazepam slúži na krátkodobé liečenie úzkosti alebo panickej poruchy, podáva sa ako látka proti stresu alebo strachu. Ako informoval Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) na svojej internetovej stránke, Lexaurin 1,5 mg je nedostupný od 4. februára 2019 a Lexaurin 3 mg od 11. februára 2019. Držiteľ registrácie lieku KRKA, d. d., Slovinsko štátny ústav má obnoviť dodávky lieku v nižšom dávkovaní od 22. apríla a vo vyššom 29. apríla.

Čo však majú robiť pacienti dovtedy?

Na Slovensku sú registrované lieky s rovnakou účinnou látkou bromazepam, napríklad Lexopam 1,5 mg, Lexopam 3 mg, ktorých výrobcom je česká SVUS Pharma a. s. Od 16. januára 2019 má však problémy vo výrobe. Liek Bromazepam Medochemie, ktorý však v súvislosti s výpadkom Lexaurinu tiež chýba, vyrába spoločnosť Medochemie Ltd., Cyprus, no tá tiež ohlásila, že liek bude nedostupný od 1. apríla do 1. septembra 2019. Za nedostatok lieku môže preťaženosť trhu, výrobcovia nestíhajú výrobu. ŠÚKL však nedisponuje donucovacími prostriedkami, ktoré by mohol uplatniť voči výrobcom a držiteľom registrácií na zabezpečenie dostupnosti.

„Podľa informácií, ktoré nám poskytol držiteľ registrácie, do konca apríla by tento liek mal byť dostupný v SR,“ uviedla pre Topky hovorkyňa ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. „Držiteľ registrácie nás ubezpečil, že robí všetko preto, aby bol výpadok čo najkratší. O možnosti alternatívneho lieku je potrebné sa poradiť s ošetrujúcim lekárom.“ 

Panika medzi psychiatrickými pacientami:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalšími podobnými liekmi zo skupiny benzodiazepínov s uspávajúcimi a upokojujúcimi účinkami sú napríklad Xanax či Diazepam. Od všetkých týchto liečiv si však možno vybudovať silnú závislosť, lebo využívajú dopamínové receptory, aby spomaľovali reakcie ľudského tela na vonkajšie vplyvy. Človek je pokojnejší a so spomalenejším prúdom myšlienok. Lexaurin býva preto často zneužívaný ako tzv. rekreačná droga. Obžalovaný zo zabitia Filipínca Henryho Juraj Hossu pred súdom priznal, že pred zabitím Henryho užil dva razy Lexaurin, pravda, skombinoval ho s 20 pivami a 10 poldecákmi.

 

Panika medzi psychiatrickými pacientami:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)
Psychofarmaká od nás v minulých rokoch často smerovali do krajín západnej Európy, kde je ich cena vyššia. Na Slovensku tak pacienti už v roku 2016 pocítili nedostatok najmä antipsychotík, antibiotík, antiepileptík, ale chýbali aj lieky pre onkopacientov. Výraznú zmenu mala od januára 2017 priniesť novela zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach. Ako vidno, nestalo sa. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu