Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kontroverzný kandidát Daňo: Jeho podnikanie pripomína bieleho koňa a s Kočnerom ho spája advokát

Martin Daňo Zobraziť galériu (5)
Martin Daňo (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Zdá sa, že jeden z prezidentských kandidátov má na krku státisícové dlhy z desiatok firiem, v ktorých figuruje. Netají sa svojimi sympatiami k Marianovi Kočnerovi, v minulosti ho obhajoval Michal Mandzák, ktorý dnes obhajuje aj Kočnera. Daňove firmy majú dlh cez 600-tisíc eur. Na otázku, prečo majú jeho firmy takéto nedoplatky, zatiaľ neodpovedal.

Martin Daňo patrí k jedným z kandidátov v tohtoročných prezidentských voľbách, ktorého do volieb poslalo 15 podpisov poslancov. Daňo sa prezentuje ako novinár, natáča videá a potom ich zverejňuje na sociálnych sieťach. Je zakladateľom portálu GINN press, prostredníctvom ktorého spolu s ďalšími firmami dlhuje štátu na daniach cez 600-tisíc eur. 

Aktualizované o 9:40 o doplňujúce odpovede Martina Daňa.

Vzťahy s Kočnerovým právnikom

Dlh zverejnila na sociálnej sieti organizácia Transparency International Slovensko a o jeho podnikaní informovali aj autorky z nadácie Zastavme korupciu. S Kočnerom ho okrem iného spája aj rovnaký advokát. Daňo je totiž takisto podozrivý z daňových únikov a v minulosti ho zastupoval Michal Mandzák, súčasný advokát Mariana Kočnera. Vo svojich videách robil Daňo Mandzákovi reklamu na jeho firmu, ktorá predáva nože, pričom ju uviedol ako jedného zo sponzorov.

Martin Daňo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: archív Martin Daňo)

Podľa Daňa je Mandzák len jedným z advokátov, ktorí ho zastupujú. „S každým advokátom, ktorý ma zastupuje, sa snažím mať priateľský vzťah a takto to je i s ním (výnimkou z tohto pravidla bol len podivný advokát Daniel Lipšic). Poznáme sa veľmi, veľmi dlho,“ odpovedal Daňo s tým, že ho okrem Mandzáka zastupuje aj Milan Kantuľák. „Pán Mandzák ma napríklad zastupoval v trestnom konaní s pánom Kantuľákom a pánom Lipšicom v trestnej veci ohovárania exministra Počiatka,“ dodal. 

Štátu dlhuje vyše 600-tisíc

Daňovo meno v obchodnom registri figuruje, resp. figurovalo v niekoľkých spoločnostiach, ktoré pôsobia v rôznych biznisoch. Podľa neho je normálne, že je v toľkých firmách. „Prečo by to možné nemohlo byť?“ Viaceré z nich sú už zrušené a v likvidácii. Spomedzi prezidentských kandidátov, ktorí podnikajú, je, čo sa dlhov týka, rekordman. Najvyššie dlhy majú spoločnosti Latour (175-tisíc), Sysoon Europe (112-tisíc), Smer spol. s. r. o. (92-tisíc), Sysoon či Welington. Dlhy firiem, v ktorých Daňo figuroval alebo figuruje dodnes, sa pohybujú od necelých 40-tisíc až po 175-tisíc.

Kontroverzný kandidát Daňo: Jeho
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Transparency International Slovensko)

Napríklad firma Smer spol. s. r. o., pomenovaná podľa najsilnejšej vládnej strany, naposledy zverejnila účtovnú uzávierku v roku 2011, vznikla tri roky predtým a je dodnes aktívna. Daňo pritom odovzdával len povinné dokumenty. Väčšina Daňových neaktívnych i aktívnych firiem sídli na rovnakej adrese v lukratívnej mestskej časti Bratislavy, v Prešove a v minulosti si uvádzal aj adresu v Paríži či v jeho okolí, kde niekoľko rokov žil. V niektorých firmách si ju ani po rokoch nezmenil. 

Dlhy nezobrazujú to, čoho sa týkajú

Podľa neho sú však zverejnené informácie scestné a neúplné. „Nezobrazujú, čoho sa nedoplatok týka presne (pokuta, dorub, úrok), za aké časové obdobie vznikol, resp. či som sa na jeho vzniku podieľal ja alebo môj predchodca či iné osoby. Tiež ma tam mylne označujú za vlastníka týchto firiem,“ uviedol Daňo. Vo viacerých firmách je však v súčasnosti spoločníkom buď on, jeho firma GINN alebo niektorá z jeho ďalších firiem, kde je stopercentným spoločníkom, a teda majiteľom. 

„Vyjadrujem tiež poľutovanie nad tým, že široká verejnosť nerozoznáva fakty od dojmov a je hrubo manipulovaná bombastickými titulkami o nedoplatkoch bez toho, aby sa hlbšie zamýšľala o dôvodoch ich vzniku. Je to rovnaké, ako keby ste ma ako človeka, ktorý prevádzkoval pohrebnú službu, podozrievali, že som zodpovedný za smrť všetkých ľudí a zaujímala by vás len skutočnosť, že človek je mŕtvy, ale nepopíšete príčiny jeho skonu,“ vysvetľoval Daňo, no na otázku, prečo majú jeho firmy vyoké nedoplatky, neodpovedal. Dlhy však plánuje splatiť „štandardným a zákonným spôsobom“.

Účelový postup?

Uvedené dlhy považuje Daňo za neoprávnené. „Sú dôsledkom účelového postupu štátnych ogránov a je ich potrebne vnímať ako formu zastrašovania voči mojej osobe. Vzhľadom na skutočnosti, že s advokátmi podnikám právne kroky aby som túto skutočnosť preukázal, tak do rozhodnutia príslušných orgánov nepovažujem tieto údajne nedoplatky za neoprávnené,“ uviedol na otázku, aký je štandardný a zákonný postup splatenia dlhov. 

Keďže sa nejdná o malú sumu, Daňo uviedol, že má kvôli tomu problémy. „Znepríjemňuje mi to život a to navyše za situácie, keď tieto dlhy považujem za neoprávnené,“ napísal. „Za nedoplatky ich bude možné považovať až potom, pokiaľ rozhodnú príslušné orgány s konečnou platnosťou,“ dodal.

Daňo čelí obvineniu z daňového podvodu

Daňo v súčasnosti čelí aj trestnému stíhaniu zo strany protikorupčnej jednotky NAKA. „Národná protikorupčná jednotka NAKA eviduje jedno konanie vo veci, kde bolo vznesené obvinenie jednej fyzickej osobe za pokračovací zločin daňového podvodu, pričom nakoľko sa jedná o trestnú vec, ktorá sa nachádza v štádiu trestného konania v prípravnom konaní, ktoré má zásadne neverejný charakter, nebudeme k uvedenej veci poskytovať žiadne bližšie informácie,“ uviedla v reakcii pre Topky hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Martin Daňo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/František Ištván)

Orgány činné v trestnom konaní postupujú neverejným spôsobom preto, aby náležite objasnili skutok a zistili jeho páchateľa či páchateľov. „Práve neverejnosť garantuje, že proces dokazovania môže byť, a spravidla je, úspešný. Zverejňovanie informácií z konkrétnych trestných vecí v akomkoľvek štádiu konania spravidla umožňuje páchateľom, ktorých účasť na skutku sa ešte nepodarilo dokázať, pripraviť si obhajobu alebo odstrániť dôkazy, ktoré by ich mohli usvedčiť,“ dodalo prezídium. Obvinenie vzniesla protikorupčná jednotka NAKA v čase, keď bol jej šéfom Robert Krajmer, ktorý po vražde Kuciaka z funkcie odišiel. 

Obvinenie kvôli Gašparovi

V reakcii na trestné konanie, ktoré je voči nemu vedené, uviedol, že nevie, aké obvinenie myslíme. „Ja som bol trestne stíhaný vo viacerých veciach, avšak každé trestné stíhanie skončilo zastavením trestného stíhania alebo oslobodením spod obžaloby. Nikdy som nebol právoplatne odsúdený za žiaden trestný čin,“ komentoval Daňo s tým, že má k dispozícii aj výpis z registra trestov. „Svoje trestné stíhania vnímam ako “reakciu” na moju novinársku činnosť,“ napísal s tým, že všetky obvinenia sú nezmysly. 

Martin Daňo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

„Jedno obvinenie z daňového trestného činu prišlo po tom, ako som sa na Dni policajtov v Nitre vtedajšieho prezidenta, pána Tibora Gašpara, opýtal na vzťah s oligarchom Norbertom Bödörom. Pán Gašpar neodpovedal, ale prišlo predvolanie na NAKA v Nitre od priameho podriadeného pána Krajmera na výsluch ako svedka a nasledovne som bol obvinený z daňového podvodu,“ uviedol. 

Preberanie desiatok firiem

Firma Welington disponovala za rok 2015 majetkom vo výške sedem miliónov eur. Následne ju prevzdal v roku 2016 Martin Daňo a firma prestala zverejňovať finančné údaje. Daniari sa o zadlžené firmy viac nezaujímali, začali však viesť dve exekúcie - voči spoločnosti Petrox (kde je spoločníkom jedna z Daňových firiem E.V.I.A.N. spol. s. r. o. a likvidátorom je takisto Daňova firma SMER spol. s. r. o.) a Sysoon Europe. Ekekúcie sa vymáhajú len vtedy, ak sa u dlžníka nachádza nejaký majetok. 

Daňo prevzal okrem iného koncom roka 2002 minimálne dve firmy po podnikateľovi Jánovi Badžgoňovi, ktorého meno sa spájalo s SDKÚ i s kauzou Gorila, kde sa spomína jeho telefonát s vtedajším financmajstrom strany Gabrielom Palackom. Ani jedna z firiem, ktoré Daňo prevzal, už dnes neexistuje. Podľa Daňa bol ich vzťah štandardný a firmy nadobudol zákonne.

Viac o téme: Prezidentské voľbyMartin Daňo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu