Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nicholsonovú niektorí poslanci oslovovali "toto", Číž jej mal povedať, že si nezaslúži rod

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobraziť galériu (4)
Lucia Ďuriš Nicholsonová (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Podpredsedníčka SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová a podpredseda strany Smer-SD Juraj Blanár diskutovali v nedeľnej relácii televízie Markíza Na telo s Michalom Kovačičom. Reč padla aj na aktuálnu tému vulgarizácie v politike. Verejnosť totiž minulý týždeň pobúrilo vyjadrenie predsedu parlamentu Andreja Danka.

Ten političku označil ako "cigánočku zo SaS". Lucia Ďuriš Nicholsonová uviedla, že ju hanlivé vyjadrenie predsedu parlamentu z celej krajiny prekvapilo najmenej. "Uráža ma, odkedy som nastúpila do funkcie. Väčšinou sa to deje, keď tam nie sú kamery," povedala s tým, že ospravedlnenie od neho neočakáva. Blanár potvrdil, že túto situáciu by mal vysvetliť Danko, vulgarizácia je pre neho neprijateľná.

Ostrá reakcia SaS na Danka: Dopustil sa trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia

Odvolávanie Andreja Danka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Z nekorektného správania obvinila Ďuriš Nicholsonová aj podpredsedu poslaneckého klubu Smeru-SD Miroslava Číža. "Na poslednom poslaneckom grémiu prišiel s tým, že takáto žena, ako som ja, takéto nevzdelané nič si nezaslúži rod. Navrhol kolegom, aby ma titulovali ako "toto" alebo "ono". Keď som sa hlásila o slovo, vyvolávali ma s tým, že toto sa hlási," povedala poslankyňa Národnej rady SR.

Nicholsonovú niektorí poslanci oslovovali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Blanár poznamenal, že Číža pozná ako seriózneho človeka a nezdá sa mu to veľmi pravdepodobné. Vulgarizácia v NR SR podľa neho začala príchodom Igora Matoviča do parlamentu. Podpredsedníčka liberálov uviedla, že sa necíti byť zodpovedná za správanie Matoviča, ktorý v priebehu týždňa vyzýval ľudí počas protestu proti Andrejovi Dankovi skandovať vulgarizmy. Jej osobne sa takýto prístup nepáči.

VIDEO V parlamente to od začiatku vrie: Fico mlčí, Matovič protestuje, Maznák a Danko čelia kritike

Rozdielne názory

Medzi témy v relácii patrila aj ostrosledovaná voľba ústavných sudcov. Podľa Blanára je predseda strany Smer-SD Robert Fico možno jeden z najlepších kandidátov na post sudcu Ústavného súdu SR, je to odborne zdatný a pripravený kandidát. Podľa neho Fico spĺňa všetky parametre na to, aby mohol byť sudcom ÚS.

Lucia Nicholsonová, Juraj Blanár,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann, SITA/Branislav Bibel)

Ako reagovala podpredsedníčka SaS, Fico nespĺňa pravidlá, aby kandidoval na túto funkciu. "On poslal niečo na výbor a neočakával, že člen ústavno-právneho výboru Ondrej Dostál (SaS) začne počítať roky jeho praxe a dôjde k výsledku, že nesplnil základné podmienky na funkciu ústavného sudcu," uviedla Ďuriš Nicholsonová  s tým, že to, čo sa deje teraz, je "znásilňovanie ústavy najvulgárnejším spôsobom". Ako doplnila, SaS odmieta, že výbor niekoľkokrát po sebe opakovane hlasoval o tom, či Fico splnil alebo nesplnil podmienky. Blanár pripomenul, že sa je potrebné zaoberať aj inými kandidátmi, nie len Ficom.

Expremiér Fico v talári ústavného sudcu? Prieskum ukázal, čo si myslia Slováci

Vyšetrovanie vraždy novinára 

Podľa Blanára by sa situácia okolo vyšetrovania vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka mala prenechať orgánom činným v trestnom konaní. "Znepokojuje ma, že dnes bez akýchkoľvek problémov máme vyšetrovateľov, prokurátorov aj tých, čo hneď vyjadria súd a nenecháme to na tých, ktorí majú konať," povedal s tým, že dochádza aj k únikom informácií. Zároveň potvrdil, že nevie, z akých dôvodov bol novinár ešte pred vraždou lustrovaný. "Ak vyjdú na povrch informácie, ktoré sú predmetom vyšetrovania, čo by sa nemalo stať, toto by sme mali predovšetkým odsúdiť," poznamenal.

Saková o lustrovaní Kuciaka (†27) aj odchode Gašpara z postu poradcu: Demisiou som nehrozila

Aj liberáli si uvedomujú, že dochádza k úniku informácií z vyšetrovania. "Myslím si, že vo vyšetrovacom tíme je veľa poctivých policajtov, ktorí majú pochybnosti o tom, či budú môcť viesť vyšetrovanie poctivo," uzavrela podpredsedníčka liberálov.

Viac o téme: Juraj BlanárLucia Ďuriš Nicholsonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu