Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Lustrovanie Kuciaka (†27) potvrdila aj Saková: Vorobjov konal na príkaz nadriadeného

Denisa Saková Zobraziť galériu (4)
Denisa Saková (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar donedávna pôsobil po boku ministerky vnútra Denisy Sakovej ako jej poradca. Po medializovaných informáciách o lustrovaní novinára Jána Kuciaka, na ktoré mal práve on ešte ako šéf polície vydať pokyn, však na pozícii skončil. V súvislosti s udalosťami sa hovorilo aj o tom, že ministerka zvažovala demisiu. To však odmietla.

Odchod poradcu Tibora Gašpara, úniky z vyšetrovacích spisov či stretnutie s prezidentom Andrejom Kiskom boli hlavné témy politickej diskusnej relácie v Politike na TA3, v ktorej v nedeľu vystúpila ministerka vnútra Denisa Saková.

Vyhrážky, lustrácia a úniky: Vyšetrovanie vraždy Kuciaka odhaľuje špinu na najvyšších miestach

Saková v nedeľu hosťovala aj v relácii RTVS O 5 minút 12. Hosťom bol aj poslanec Národnej rady SR Gábor Grendel. Ministerka tam potvrdila informáciu, že riaditeľ spravodajskej jednotky finančnej polície Pavol Vorobjov spísal aj úradný záznam o tom, že novinára Aktualít Jána Kuciaka lustroval na príkaz nadriadeného, teda v tom čase Tibora Gašpara. Grendel uviedol, že je neúnosné, aby bol Vorobjov naďalej vo funkcii. "Sama pani ministerka na hodine otázok povedala, že áno, k lustrácii došlo," poznamenal. 

Saková priznala, že otázku zotrvania Vorobjova vo funkcii preberala s policajným prezidentom. "Je to personálna otázka a zhodli sme sa na názore, alebo rešpektujem jeho názor (policajného prezidenta, pozn. red.), že pokiaľ sa skutočne nedokáže vina, že pán Vorobjov má krivú výpoveď, tak nemáme v záujme ho odvolávať. Je to tvrdenie proti tvrdeniu, kedy pán Vorobjov na príkaz nadriadeného vykonal túto lustráciu a je o tom úradný záznam,“ povedala s tým, že v súčasnosti v tejto veci koná inšpekcia Ministerstva vnútra a chce si počkať na výsledky vyšetrovania.

Demisiou nehrozila

Pokiaľ ide o odchod bývalého policajného prezidenta Gašpara z funkcie jej poradcu, Saková v TA3 zdôraznila, že bol poradcom pre znižovanie rómskej kriminality a jeho kompetencie sa týkali len tejto oblasti. Na otázku, či Gašpar po zverejnených informáciách o tom, že mal dať lustrovať zavraždeného novinára Jána Kuciaka, odmietal odísť, a preto hrozila demisiou, Saková povedala, že demisiou nehrozila.

Lustrovanie Kuciaka (†27) potvrdila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

„Ja som človek, ktorý je triezvo, prakticky zmýšľajúci a pragmatický. Každý problém sa snažím riešiť na základe reálnych a rozumných argumentov. Nemyslím si, že rozumný politik sa má vyhrážať demisiou,“ povedala s tým, že ona ku krajným riešeniam nemusela v tomto prípade pristúpiť. Pokiaľ ide o samotného Gašpara, toho si za poradcu vybrala, keďže má na poste ministerky limitovaný čas, dva roky namiesto štyroch, a potrebovala ľudí so skúsenosťami, čo Gašpar ako dlhoročný policajný prezident mal. Po zverejnených informáciách sa s Gašparom stretla, povedal jej k tomu svoje stanovisko.

Zbavenie mlčanlivosti

Saková však žiada, aby sa počkalo na výsledky vyšetrovania, do ktorého nechce vnášať svoje pocity a domnienky. Zároveň prisľúbila, že ak bude požiadavka na zbavenie mlčanlivosti kohokoľvek z polície, urobí tak operatívne do niekoľkých hodín. Zopakovala ale, že ani ona, ani premiér Peter Pellegrini prístup k spisom nemajú. „Je tam policajný vyšetrovateľ, ktorý pracuje pod dohľadom prokurátora. Ten nariaďuje, čo vyšetrovať, aký úkon zopakovať. Takže vyšetrovanie sa deje nezávisle od funkcionárov Policajného zboru a ministra vnútra,“ vysvetlila Saková.

Dôkaz špionáže v prípade vraždy Jána Kuciaka: Talianska televízia zverejnila exkluzívny materiál

Pokiaľ ide o samotnú podstatu únikov z vyšetrovacích spisov, Saková si myslí, že úniky spomaľujú proces k vypátraniu skutočného objednávateľa vraždy Jána Kuciaka a odďaľujú koniec vyšetrovania. K spisom majú prístup jednotliví účastníci – poškodení, obvinení, ich advokáti, policajti a prokurátor. Ona ako ministerka teda nevie, ako ďaleko vyšetrovanie je, či je blízko alebo ďaleko od konca, keďže nie je orgán činný v trestnom konaní. Podľa nej je však samotné vyšetrovanie efektívne a napreduje dobrým smerom.

Na stretnutí s Kiskom padli slová aj na Gašpara

Saková sa vrátila aj k stretnutiu s prezidentom Andrejom Kiskom. Stretla sa s ním prvýkrát od svojho vymenovania v apríli 2018. Rozprávali sa o viacerých témach vrátane spomínaných únikov zo spisu. Prebrali aj situáciu v Policajnom zbore, Gašpara sa dotkli len okrajovo, keďže Saková ešte pred stretnutím s prezidentom oznámila jeho odchod.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Hoci jej Kiska pred takmer rokom nevyjadril dôveru, podľa Sakovej ocenil výsledky policajtov. „Častokrát som bola označovaná za pravú ruku exministra Roberta Kaliňáka, že bez pomoci nedokážem riadiť ministerstvo. Povedala som už vtedy, že chcem, aby ma hodnotili na základe toho, že budeme mať skutky a budeme mať výsledky, a nie na základe toho, pod kým som robila,“ povedala ministerka vnútra.

Viac o téme: DemisiaTibor GašparDenisa Saková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu