Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Rusi páchajú na Ukrajine vojnové zločiny: VIDEO čistej likvidácie! Zajatých vojakov čaká len smrť

Ukrajinskí vojaci sa vzdávajú ruským jednotkám. Tí nemajú zľutovania. Porušujú však medzinárodné právo
Ukrajinskí vojaci sa vzdávajú ruským jednotkám. Tí nemajú zľutovania. Porušujú však medzinárodné právo (Zdroj: X/UAVoayager, YouTube/The Sun )

KYJEV – Vojna na Ukrajine trvá bez prestávky od 24. februára 2022. I keď vojnový konflikt je radikálna a posledná možnosť na presadenie cieľov, v medzinárodnom práve existujú určité normy, ktoré v takejto situácii chránia ľudské životy. Platí to aj o vojakoch, ktorí sa počas bojov dobrovoľne vzdajú nepriateľovi. V takomto prípade majú byť ušetrení. Ruská armáda však toto právo porušuje.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 796 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Počas bojov na Ukrajine dochádza aj k situáciám, kedy sa vojaci dobrovoľne vzdajú nepriateľovi. V takomto prípade sa z nich automaticky stávajú tzv. "hors de combat", teda vojaci neschopní bojovať. Tieto osoby majú mať podľa medzinárodného práva garantovanú zvláštnu ochranu.

Human Rights Watch (HRW), medzinárodná mimovládna organizácia, ktorá dohliada na dodržiavanie ľudských práv, však zistila, že od decembra 2023 popravili ruské sily najmenej 20 ukrajinských vojakov, ktorí sa dobrovoľne vzdali. Všetky tieto incidenty by sa majú podľa organizácie vyšetrovať ako vojnové zločiny. 

Popravy ukrajinských vojakov 

HRW uviedla vďaka záberom z dronov hneď niekoľko prípadov, kedy boli ukrajinskí vojaci doslova popravení. Tí jasne preukázali úmysel vzdať sa. Keďže sa už nezúčastňovali na nepriateľských akciách, boli považovaní za "hors de combat". Počas analýzy sa nepodarilo overiť, ktorej strane konfliktu drony patrili. 

Dňa 19. februára 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré ukazovalo dvoch vojakov ruskej armády ako popravujú troch neozbrojených ukrajinských vojakov. Miesto síce bolo vo video zverejnené, ale HRW tvrdí, že to nebolo schopné nezávisle overiť. 

V jednom z piatich incidentov z dňa 25. februára ktoré zachytil dron a následne boli zdieľané aj na sociálnej sieti X, zobrazujú skupinku ukrajinských vojakov, ktorí vychádzajú zo zákopu. Jeden z nich si dokonca na znak kapitulácie zložil prilbu z hlavy. Celý čas tam bolo aj päť ruských vojakov, ktorí na nich mierili zbraňami. Traja napokon začali strieľať. 

Všetci zajatci ležia na zemi, no jeden sa rozhodne utiecť naspäť do zákopu. Rusi ho však zastrelia. Incident sa odohral pri obci Ivanivske v Doneckej oblasti. Miesto najprv overil Ej Shahid, dobrovoľník pre Geo Confirmed, a následne to potvrdili aj analytici z HRW.

Všetkých zastreľte!

Human Rights Watch tiež identifikovala zábery z ruského dronu zverejnené 5. februára 2024, ktoré zachytávajú samostatný moment na bojisku. Nedá sa tu presne určiť, či sa ukrajinskí vojaci vzdali, ale mužský hlas zjavne dáva rozkazy ruským vojakom na bojisku v Doneckej oblasti: "Neberte žiadnych rukojemníkov, všetkých zastreľte." Analýza potvrdila, že išlo o ruský dron. 

Dňa 9. apríla ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že vedie 27 trestných vyšetrovaní popráv 54 ukrajinských vojnových zajatcov. Organizácia Human Rights Watch napísala dňa 22. apríla list ruskému ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi, v ktorom žiadala podrobnosti o incidentoch, ako aj prípadné rozkazy ruským silám zabíjať namiesto zajatia. Podľa doterajších informácií neprišla žiadna odpoveď. 

Viac o téme: Vojnové zločinyRuskoHRWHuman Rights WatchMedzinárodné právoVojna na UkrajineHors de combat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu