Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Predpoveď počasia na týždeň: O pár hodín nastane zmena, poriadne prituhne! Pozor na výstrahu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: thinksktock.com)

BRATISLAVA – Napriek veľmi teplému začiatku februára Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) predpovedá, že v nasledujúcich dňoch sa znova ochladí, a to najmä v noci. Denné teploty by sa však mali naďalej pohybovať v plusových hodnotách. Preto v niektorých častiach krajiny hrozia povodne z topiaceho sa snehu a dažďa.

Výstraha pred povodňou z topiaceho sa snehu a dažďa

Ústav vydal výstrahu 1. stupňa pred povodňou pre okresy Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Žilina-sever, Žilina-Rajčanka, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Kysucké Nové Mesto a Čadca od 3. februára až do odvolania. „Vzhľadom na topiaci sa sneh a predpovedané dažďové zrážky je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom PA,“ varuje s tým, že neodporúča využívať toky na rekreačnú plavbu.

SHMÚ vydal výstrahu.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

 

V banskobystrickej obci Ľubietová naďalej hrozí ľadová povodeň

Hovorca Ministerstva vnútra SR Petar Lazarov uviedol, že v dôsledku náhleho oteplenia a dažďa došlo na niektorých riekach a potokoch k nahromadeniu a zablokovaniu ľadových krýh, ktoré bránia prietoku riek a potokov v niektorých obciach. „Mimoriadnu situáciu z dôvodu ľadovej povodne však nebolo potrebné vyhlásiť. Od začiatku roka bol vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity v obciach  Kunerad (okres Žilina) a Ľubietová (okres Banská Bystrica) a v meste Turzovka (okres Čadca),“ povedal s tým, že k dnešnému dňu ostáva vyhlásený tretí stupeň iba v obci Ľubietová. „Ministerstvo vnútra, konkrétne hasičský a záchranný zbor je v súvislosti s touto situáciou pripravený reagovať a pomáhať v prípade potreby kdekoľvek na Slovensku“ informovala ministerka vnútra Denisa Saková.

Mapa zobrazuje čerstvý sneh.

Utorok

Nad strednou Európou sa bude nachádzať rozsiahla oblasť vysokého tlaku vzduchu.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Bude polooblačno až oblačno. Výnimočne sa vyskytnú slabé zrážky, len ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Najnižšia nočná teplota -1 až -6, v údoliach miestami okolo -9 stupňov. Najvyššia denná teplota 3 až 7, v Žilinskom kraji a pod Tatrami miestami okolo 1 stupeň. Fúkať bude slabý premenlivý, na východe miestami severný vietor 10 až 25 km/h.

Streda

Nad našou oblasťou zmohutnie tlaková výš.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Jasno až polojasno, ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Najnižšia nočná teplota -2 až -8, v údoliach miestami -8 až -14 stupňov. Najvyššia denná teplota 2 až 8, pri celodennej hmle alebo nízkej oblačnosti okolo 0 stupňov. Fúkať bude slabý premenlivý, na východe miestami severný vietor 10 až 25 km/h.

Štvrtok

Tlaková výš sa premiestni z našej oblasti nad Ukrajinu a juhozápadné Rusko.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Jasno až polooblačno. Hmla sa bude tvoriť najmä ráno v nižších polohách. Najnižšia nočná teplota -3 až -9 stupňov, v údoliach miestami -9 až -15 stupňov. Najvyššia denná teplota 2 až 8 stupňov, miestami, najmä pri nízkej oblačnosti alebo hmle, -3 až +2 stupne.

Piatok

Nad našou oblasťou sa bude nachádzať rovnomerne rozdelený vyšší tlak vzduchu.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Polojasno, miestami sa bude tvoriť hmla alebo nízka oblačnosť, ojedinele hrozia i slabé zrážky. Najnižšia nočná teplota 0 až -6, v dolinách a kotlinách miestami -6 až -12 stupňov. Najvyššia denná teplota 2 až 8 stupňov. Pri nízkej oblačnosti alebo hmle okolo 0 stupňov.

Viac o téme: PredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu