Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Chladnokrvná vražda Kuciaka a Kušnírovej pohla svetom: Precedens, ktorý bude navždy definovať Ficovu vládu

Vražda Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej zmenila Slovensko. Zobraziť galériu (16)
Vražda Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej zmenila Slovensko. (Zdroj: FB/Martina Kušnírová, TASR/Radoslav Stoklasa, Topky)

BRATISLAVA – Mnohí sa koncom roka zamýšľali nad tým, či bude ďalší „osmičkový“ rok niečím výnimočný. Bohužiaľ, predpovede sa naplnili v tom najhoršom zmysle slova. Vo februári zavraždili investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. V spoločnosti sa spustila lavína nespokojnosti. Do ulíc vyšli desaťtisíce ľudí a padli hlavy doteraz nedotknuteľných ľudí. Na povrch vyšli prepojenia talianskej mafie na vládu. Slovensko aj svet sa od 21. februára zmenili.

V pondelok 26. februára ráno sa Slovensko zobudilo do iného sveta. Najprv sa verejnosť dozvedela o dvojnásobnej vražde vo Veľkej Mači. O pár minút bolo jasné, že ide o investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú. Táto informácia otriasla nielen Slovenskom, ale aj celým svetom. Udalosť vyvolala obrovskú nevôľu.

Tragický február, ktorý zmenil Slovensko

Mediálny a politický kolotoč sa začal po tom, čo našli telá Jána a Martiny v ich dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta. Martina mala prestrelenú hlavu, Ján bol strelený dvoma ranami do hrude. Mŕtvi však boli už niekoľko dní. Vyšetrovaním sa neskôr zistilo, že boli zavraždení v stredu 21. februára okolo 22-ej hodiny večer. Páchateľ sa pravdepodobne ukryl v dome v čase, keď Martina išla pre Jána.

Chladnokrvná vražda Kuciaka a
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Krátko na to, ako telá našli, sa k prípadu vyjadril ešte vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar. Ihneď uviedol, že motívom vraždy bola investigatívna práca novinára. V septembri 2018 to dozorujúci prokurátor. Pri obhliadkach miesta činu, ale aj oboch tiel spravili vyšetrovatelia hneď niekoľko chýb. S telami sa manipulovalo, na miesto bol privolaný namiesto súdneho lekára patológ, ktorý spočiatku odmietal kvôli lekárskemu tajomstvu spolupracovať s políciou. V nadväznosti na udalosti vznikol medzinárodný vyšetrovací tím. Kuciak sa stal prvým zavraždeným novinárom v ére samostatného Slovenska. Tragickú udalosť komentovali aj prestížne denníky v zahraničí. 

Občianske združenie Matica Rómska
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: FB/Martina Kušnírová)

Kuciakov posledný článok a prepojenie mafie na vládu

Necelé dva dni po chladnokrvnej dvojnásobnej vražde viaceré slovenské médiá publikovali Kuciakov posledný článok o talianskej mafii na Slovensku. Kuciak opísal, ako sa členovia najsilnejšej talianskej mafie súčasnosti ‘ndranghety. Taliani tu začali podnikať, poberať dotácie, čerpať eurofondy, ale najmä budovať vplyvné vzťahy s ľuďmi v politike. Ich chápadlá siahali až na Úrad vlády SR. Jednou z najvýraznejších postáv sa na Slovensku stal Anontonino Vadala.

Mária Trošková a Antonino
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: FB/A.V., Topky)


Posledný článok Jána Kuciaka


Vadala kedysi podnikal s Máriou Troškovou. Po odchode z firmy Gia Management bola asistentkou Viliama Jasaňa a v roku 2015 sa stala hlavnou štátnou radkyňou vtedajšieho premiéra Roberta Fica. Neskôr sa zistilo, že Trošková bola Vadalovou milenkou. O rok neskôr zamieril na úrad vlády aj Jasaň, ktorý získal bezpečnostnú previerku najvyššieho stupňa a Fico ho menoval za riaditeľa kancelárie a tajomníka bezpečnostnej rady štátu. Pár dní po publikovaní článku Jasaň aj Trošková dobrovoľne odišli zo svojich pozícií, kým sa vražda nevyšetrí.

Na snímke matka Martiny (vľavo) a rodičia Jána (vpravo)
Zobraziť galériu (16)
Na snímke matka Martiny (vľavo) a rodičia Jána (vpravo)  (Zdroj: Miro Vacula)

Doba kešu a George Soros

Prepojenie mafie na vládu vyvolalo ešte väčšie znechutenie širokej verejnosti. Ľudia žiadali hlavu Roberta Fica, Roberta Kaliňáka i Tibora Gašpara. Hneď druhý deň po vražde usporiadala tlačovku, na ktorej Fico vyložil na stôl milión eur. Mnohí tento krok kritizovali. Tento krok mnohým vrátil spomienky na „dobu kešu“.

Robert Fico
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Fico sľúbil túto odmenu za informácie vedúce k odhaleniu páchateľa. S miliónom eur na stole sa začal aj Ficov okamžitý útok na novinárov. Po prvom veľkom proteste, kedy v uliciach protestovalo 25-tisíc ľudí, vytiahol Robert Fico sorosovskú kartu.

Fico o Sorosovi (opravene)

Andrej Kiska po vražde vyhlásil, že musí dôjsť k zásadnej rekonštrukcii vlády alebo k predčasným voľbám. Podľa expremiéra nebolo vyhlásenie prezidenta písané na Slovensku a pridal sa ku konšpiračnej línii. Návrh na rekonštrukciu odmietol. Pýtal sa tiež, o čom sa rozprával Kiska v roku 2017 na stretnutí s maďarským podnikateľom. Spochybnil aj protesty, to, ako sa k ľuďom dostali odznaky tak rýchlo a vydesili ho aj dlažobné kocky pred úradom vlády. Časom pridal Fico aj slová o štátnom prevrate.


VIDEO Najväčšie zhromaždenia od revolúcie: Silné okamihy, tvrdý odkaz ľudí politikom


Tisíce ľudí v uliciach

V pondelok večer po tom, ako sa verejnosť dozvedela o dvojnásobnej vražde, si mnohí pietnym pochodom pripomenuli tragicky zosnulý pár a zapaľovali sviečky. Na druhý deň sa organizoval prvý pochod, na ktorom ľudia odkazovali, že nechcú žiť v mafiánskom štáte. Prvý veľký pochod za Jána a Martinu bol v piatok 2. marca.

Chladnokrvná vražda Kuciaka a
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Miro Vacula)

Ľudia v uliciach skandovali, že nechcú späť 90. roky a žiadali hlavy Fica, Gašpara a Kaliňáka i predčasné voľby. Najrekordnejším sa stala druhá demonštrácia. Zúčastnilo sa jej okolo 50-tisíc ľudí. Na pódiu vystúpili herci, politici i rodiny zavraždených. Organizátorom protestov bola iniciatíva Za slušné Slovensko.

Jána Kuciaka a Martinu
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Účastníci počas protestného zhromaždenia
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

Jedna demisia za druhou a Ficov úškrn

Prvým, kto odstúpil pár dní po vražde, bol Marek Maďarič. Ten sa najprv vzdal funkcie ministra kultúry a neskôr pre dlhodobé nezhody v strane opustil aj Smer. Po ňom odstúpil z postu dlhoročný minister vnútra Robert Kaliňák, ktorého na krátky čas nahradil exminister zdravotníctva Tomáš Drucker. Vo funkcii bol niečo vyše mesiaca. Minsiterkou vnútra sa nakoniec stala Denisa Saková, ktorá bola kritizovaná za to, že je pravou rukou Kaliňáka.

Chladnokrvná vražda Kuciaka a
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Nasledovala koaličná kríza a na krátky čas to vyzeralo tak, že dôjde k predčasným voľbám. V polovici marca podal Robert Fico demisiu. Na jeho mieste ho nahradil spolustraník Peter Pellegrini. „Ja neodchádzam, buď kľudný, pán prezident,“ povedal Fico pri odovzdávaní demisie do rúk Kiskovi. Odišiel s úškrnom na tvári. Vo svojej funkcii skončila aj ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská, ktorá neskôr vystúpila aj zo strany.


ONLINE Politická kríza vrcholí: Tretia vláda Roberta Fica skončila, začal sa rozpad Mosta-Híd


Krajmer nemal na mieste činu čo robiť

Mesiac po Ficovi rezignoval aj policajný prezident Tibor Gašpar. Dohodli sa tak s Petrom Pellegrinim, ktorý bol tiež na čas poverený riadením rezortu vnútra. Šéfom policajného zboru sa stal Milan Lučanský. Gašpar bol kritizovaný nielen za neefektívne fungovanie polície, ale aj v spojitosti s tým, že sa na mieste činu objavil vtedajší šéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer, za čo čelil obrovskej kritike. Gašpar jeho prítomnosť najprv popieral, no neskôr Krajmera usvedčili zábery televízie JOJ.

Šef protikorupčnej jednotky NAKA
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Reprofoto/TV JOJ)

O Krajmerovi písal aj nebohý Kuciak. Krajmerova manželka je navyše spájaná s podnikateľmi Zoroslavom Kollárom a Norbertom Bödörom. Koncom marca požiadal sám o uvoľnenie z funkcie. Krajmer bol štyri mesiace v pozícii riaditeľa Oddelenia prevencie a komunikácie Policajného zboru SR. Prebehli aj špekulácie, že by mal byť poradcom ministerky vnútra Denisy Sakovej. To však rezort vyvrátil. Krajmer v súčasnosti pôsobí na rezorte vnútra v oblasti dopravy. „Menovaný je v súčasnosti zaradený na odbore dopravy sekcie hnuteľného a nehnuteľného majetku MV SR,“ uviedol tlačový odbor rezortu vnútra.

Vadala je už v Taliansku

Počas vyšetrovania pracovala polícia v niekoľkými verziami. Prvou bola tzv. talianska stopa. Polícia vykonala v súvislosti s vyšetrovaním vraždy prehliadky v objektoch viažucich sa k talianskym podnikateľom Antoninovi Vadalovi a Diegovi Rodovi. Zadržali sedem podozrivých osôb – Vadalu, jeho bratov Sebastiana a Bruna, Diega Rodu, Antonina Rodu (Vadalovho bratranca) a ďalších. Medzi zaisteným majetkom boli zbrane v legálne držbe, telefóny, počítače či listinné materiály.

Účastníci počas protestného zhromaždenia
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

V polovici mája slovenská polícia vydala Vadalu v rámci trestného stíhania do Talianska. V rodnej zemi čelí podozreniam z drogovej činnosti. Jeho vydanie nariadila začiatkom mája slovenská prokuratúra. Tá zistila chyby v deviatich prípadoch, ktoré súvisia so skupinou Talianov na východom Slovensku z Kuciakovho článku.

Kočner je väzobne stíhaný

Ďalší zlom nastal po tom, ako vzal koncom júna najvyšší súd do väzby kontroverzného podnikateľa Mariana Kočnera. Podnikateľ sa v minulosti vyhrážal zavraždenému Jánovi Kuciakovi, za čo podal oznámenie o podozrení zo spáchania trestného činu. Podnikateľ mu povedal, že „sa začne zaujímať o jeho rodičov a rodinu“ a pokiaľ zistí akúkoľvek špinu, tak ju zverejní. Kuciak pravidelne písal o Kočnerových kauzách. Aj posledný článok, ktorý Kuciak publikoval začiatkom februára, sa týkal Kočnera. Prvotný záujem po vražde sa preto upieral týmto smerom.

Chladnokrvná vražda Kuciaka a
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: glob.sk)

Krátko po vražde polícia vypočula Mariana Kočnera aj podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý je v súčasnosti odsúdený na päť rokov za ekonomickú trestnú činnosť. Voči rozsudku sa odvolal. Kočner je v súčasnosti obvinený v kauze zmeniek a z ďalšej závažnej ekonomickej trestnej činnosti. Lučanský uviedol, že vyšetrovatelia momentálne pracujú aj s verziou, že by mohol byť objednávateľom vraždy. Kočnerovi zaistili majetok a vykonali niekoľko domových prehliadok v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka. V trezore našli nahrávku z kauzy Gorila.  Kočner sa niekoľkokrát neúspešne pokúšal dostať na slobodu.


Nové informácie z vyšetrovania vraždy Jána a Martiny o štyroch obvinených


Štyria obvinení

V polovici septembra dozorujúci prokurátor zverejnil identikit osoby, ktorá by mohla disponovať informáciami o vražde. Polícia uviedla, že identikit bol taktickým ťahom a vražda bola profesionálna a na objednávku. Na podobizni bol Ronald Rigo, ktorý neskôr spáchal samovraždu. Podľa jeho matky s vraždou nič nemal.

Polícia zadržala a obvinila z vraždy Kuciaka a jeho partnerky štyroch podozrivých. Medzi nimi je aj údajná objednávateľka Alena (hore vľavo), ktorá pracovala ako tlmočníčka pre Mariana Kočnera. Ďalšími obvinenými sú Tomáš Szabo (hore vpravo), Miroslav Marček (dole vľavo) a Zoltán Andruskó.
Zobraziť galériu (16)
Polícia zadržala a obvinila z vraždy Kuciaka a jeho partnerky štyroch podozrivých. Medzi nimi je aj údajná objednávateľka Alena (hore vľavo), ktorá pracovala ako tlmočníčka pre Mariana Kočnera. Ďalšími obvinenými sú Tomáš Szabo (hore vpravo), Miroslav Marček (dole vľavo) a Zoltán Andruskó.  (Zdroj: TASR/Dušan Hein, SITA/Jakub Julény, Topky)

Najväčší zlom prišiel koncom septembra, kedy polícia zadržala v Kolárove osem podozrivých a o deň neskôr zadržali ešte jednu osobu v Komárne. Deň na to 28. septembra polícia obvinila v súvislosti s vraždou Kuciaka a Kušnírovej štyri osoby. Medzi nimi boli bývalý policajný vyšetrovateľ  Tomáš Szabo, ktorý mal strieľať a jeho bratranec a bývalý vojak Miroslav Marček, ktorý mal byť vodičom a pomocníkom. Sprostredkovateľom mal byť podnikateľ Zoltán Andruskó, ktorý sa ako jediný rozhodol spolupracovať s políciou.

Kočner nie je špičkou ľadovca

Objednávateľkou vraždy mala byť Alena Zsuzsová. Tá podľa svedkov pracovala ako Kočnerova tlmočníčka a podnikateľ bol zároveň krstným otcom jej dcéry. Práve Andruskó vo svojej výpovedi označil Kočnera za človeka, ktorý si mal u Zsuzsovej objednať vraždu. Kočner však nebol špičkou ľadovca. Podľa uznesenia Najvyššieho súdu SR mala objednávka prebehnúť sprostredkovane cez minimálne jednu ďalšiu osobu. Andruskó vo svojej výpovedi uviedol, že u Zsuzsovej si vraždu objednala osoba, ktorá jej mala mesačne vyplácať finančné prostriedky na účet jej dcéry. Touto osobou mal byť Kočner, čo potvrdila aj Zuzsová. Za vraždu si mali podľa uznesenia vypýtať 70-tisíc.

Chladnokrvná vražda Kuciaka a
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Reprofoto TV Markíza, FB/Ján Kuciak)

V spojitosti s dvojnásobnou vraždou sa mal na výsluch dostaviť aj podnikateľ Norbert Bödör, príbuzný bývalého šéfa polície Tibora Gašpara. Úrad špeciálnej prokuratúry vydal príkaz na zadržanie, no on sa o tom dozvedel skôr a prišiel sám. Podľa jeho slov je pripravený spolupracovať s políciou. Okrem toho sa na maďarskom webe objavili informácie, že zbraň pochádza z Maďarska.

Vyšetrovanie vraždy novinára a jeho snúbenice vyvoláva od začiatku napätie. Mnohí však prácu polície oceňujú. Najmä po nástupe Lučanského do funkcie sa ľady pohli. Rodina verí, že sa prípad čoskoro vyšetrí. Mnohí označujú vraždu sa precedens, ktorý bude definovať vládu Roberta Fica.

Viac o téme: VraždaRobert FicoJán KuciakMartina KušnírováAntonino Vadala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu