Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Talianska novinárka odhalila dieru vo Ficovej obhajobe: Prokuratúra telefonát s Vadalom nepoprela

Robert Fico a Antonino Vadala Zobraziť galériu (3)
Robert Fico a Antonino Vadala (Zdroj: SITA/Branislav Bibel, Miro Vacula)

BRATISLAVA - Talianska prokuratúra podľa bývalého premiéra Roberta Fica poprela tvrdenie talianskej tlače, že má informácie o telefonáte z roku 2012 medzi ním ako premiérom a kontroverzným talianskym podnikateľom Antoninom Vadalom, spájaným s mafiou. Fico to v piatok povedal novinárom a odvolal sa na komunikáciu slovenských a talianskych úradov v tejto záležitosti. O údajnom telefonáte Fica s Vadalom tento týždeň písal taliansky denník La Repubblica. Talianska investigatívna novinárka Maria Grazia Mazzola z verejnoprávnej televízie RAI pre denník SME však dnes potvrdila, že prokuratúra v Reggio Calabria nepoprela telefonát Roberta Fica s mafiánom.

Fico sa bráni voči obvineniam: Talianska prokuratúra nič nemá, očakávam veľké ospravedlnenia

"Taliansky národný prokurátor a kalábrijský regionálny prokurátor kategoricky vylúčili, že by kalábrijská prokuratúra mala akúkoľvek informáciu o telefonáte pána Vadalu s Robertom Ficom," uviedol expremiér.

Robert Fico
Zobraziť galériu (3)
Robert Fico  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dodal, že novinári ohľadom jeho údajného telefonátu zverejnili kačicu a že očakáva ospravedlnenie. Informácie o telefonickom spojení boli podľa neho zverejnené zámerne v predvečer konania štvrtkových zhromaždení k prvému výročiu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky.

"Neexistuje nijaká oficiálna písaná správa z prokuratúry v Reggio Calabria ani od národného prokurátora Antimafie Cafiera de Raho, ktorá by poprela existenciu tohto odpočúvaného telefonátu," povedala však novinárka Mazzola v sobotu pre SME.

Antonino Vadala
Zobraziť galériu (3)
Antonino Vadala  (Zdroj: TASR – František Iván)

O podnikateľské aktivity Vadalu, ktorý podľa médií bol v Taliansku odpočúvaný pre podozrenie z obchodu s drogami, sa zaujímal aj Ján Kuciak. Vadala v minulosti žil a podnikal na Slovensku, po Kuciakovej vražde bol vydaný do Talianska, kde je vyšetrovaný vo väzbe. Odpočúvania z roku 2012 talianska prokuratúra hodnotila v čase zaobstarania podľa médií ako nepodstatné, ich význam sa preukázal až po vražde novinára.

Posledný Kuciakov článok sa venoval práve pôsobeniu talianskej mafie na Slovensku, spočiatku išlo aj o hlavnú stopu vo vyšetrovaní. Preukázateľné kontakty s Vadalom mali asistentka expremiéra Fica Mária Trošková a bývalý poslanec strany Smer-SD a tajomník bezpečnostnej rady štátu Viliam Jasaň. Obaja svoje funkcie pred rokom opustili.

Viac o téme: Robert FicoAntonino Vadala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu