Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Danka dnes čaká náročný deň: Dosiahne opozícia jeho odvolanie z funkcie?

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR sa dnes zídu, aby prerokovali návrh skupiny opozičných poslancov na odvolanie Andreja Danka (SNS) z funkcie predsedu parlamentu. Podpisy pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze odovzdala parlamentná opozícia v pondelok, Danko zvolal 37. schôdzu na dnes na 9:00. Opozícia sa už raz pokúšala Danka odvolať, no poslanci neschválili program schôdze.

Dôvodom na odvolanie predsedu parlamentu je podľa opozičných poslancov Dankova rigorózna práca, ktorá je údajne plagiátom. Danko ešte počas uplynulého pracovného týždňa vyzval svojich koaličných partnerov, aby hlasovali za otvorenie schôdze s tým, že sa bude opätovne uchádzať o ich dôveru.

"Je nemysliteľné, aby bol človek, ktorý je dôvodne podozrivý z plagiátorstva, druhým najvyšším ústavným činiteľom. Odovzdali sme podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze a podľa našich informácií by tentokrát mala byť skutočne otvorená. Dúfame, že aj v rámci vládnej koalície existujú poslanci, podľa ktorých je takéto správanie neprijateľné," uviedol predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík.

Na otvorenie schôdze, respektíve schválenie programu, je potrebný nadpolovičný počet hlasov prítomných poslancov. O odvolávaní predsedu Andreja Danka by následne poslanci hlasovali v tajnej voľbe, pričom za jeho odchod by musela zahlasovať nadpolovičná väčšina všetkých poslancov, teda najmenej 76.

Viac o téme: OdvolávanieMimoriadna schôdzaSlovenskoSNSAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu