Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VIDEO Sklamaný Kiska! Potvrdený únos a hrozba ruskej invázie: Medzinárodná hanba Slovenska

Andrej Kiska Zobraziť galériu (4)
Andrej Kiska (Zdroj: Foto: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Rozhovor medzi štyrmi očami. Prezident Andrej Kiska si na dnes v Prezidentskom paláci naplánoval stretnutie s dočasným šéfom polície Milanom Lučanským, neskôr sa vyjadril aj k aktuálnym problémom a kauzám Slovenska.

Kiska Lučanského prijal o desiatej. Prezident sa k aktuálnej situácii vyjadril tesne po tretej. „Chcel by som vás informovať o závažných rozhovoroch, ktoré som dnes mal s prezidentom policajného zboru a s riaditeľmi informačných služieb," povedal Kiska.

Témami diskusií boli európske sídlo motorkárskeho gangu Nočných vlkov a únos vietnamského občana cez Slovensko, čo nazval medzinárodnou hanbou pre Slovensko. Lučanský vraj Kisku informoval a zdôraznil, že polícia nemôže konať, ak nedochádza k porušovania zákona. 

Vyjadrenie Andreja Kisku (začína sa približne v čase 12:30)

Prezident označil Nočných vlkov za „bezpečnostné riziko pre túto krajinu" a vyzval vládu, aby vytvorila pre políciu také podmienky, aby polícia mohla účinne proti takýmto spolkom zasiahnuť. Zároveň pripomenul, že Noční vlci nie sú žiadni milovníci motoriek, ale skupina, ktorá sa podieľala po boku ruských vojsk na anexii Krymu - časti Ukrajiny.

V súvislosti s podozrením, že slovenský špeciál bol zneužitý na únos, je Kiska sklamaný. „Nemôžeme budovať dôveru v štát, ak to nevieme ani len dôsledne vyšetriť. Sme svedkami zahmlievania, alibizmu a vyhovárania sa na nemecké orgány," povedal.

Prezident sa pýta, prečo sa v skutočnosti musíme dozvedieť o tom, čo sa na Slovensku stalo, musíme dozvedieť od Nemecka. „Očakávam, že sa o vyšetrovaní dozviem od našich vyšetrovateľov a nie od nemeckých," uviedol Kiska a dodal, že očakáva, že očistia meno Slovenska a to adekvátnymi dôkazmi alebo potrestaním vinníkov.

Lučanského vyjadrenia

Lučanský sa pred novinárov postavil hneď po stretnutí. Vyjadril sa aj k novým informáciám o únose vietnamského občana cez Slovensko. Naša polícia vraj čaká na stretnutie s nemeckou stranou, ktorej polícia má prísť na Slovensko urobiť niektoré vyšetrovacie úkony.

„Nemecká polícia konala v súčinnosti s tou slovenskou," povedal Lučanský. Stretnutie sa ma konať v najbližších týždňov, u úkonoch, ktoré budú vykonané, ale povedať nemôžem. „Naskočil som do rozbehnutého vlaku," uviedol a dodal, že chce urobiť všetko preto, aby kauzu vyriešili.

Vyjadrenie Milana Lučanského

Milan Lučanský po stretnutí s Andrejom Kiskom

„Skutok sa mal stať na území mimo Slovenskej republiky," tvrdí Lučanský. Informáciami, že by k únosu malo dôjsť pred Bôrikom, kde končí stopa, však policajný šéf nedisponuje, hoci o nich píšu nemecké médiá.

Prezident Lučanskému povedal svoj názor na vyšetrovanie. „Povedal, že je nespokojný s tým, aký je postup," povedal policajný šéf. Kiska sa vraj pýtal aj na nový zákon o voľbe policajného prezidenta. Či bude znovu kandidovať aj on, to ešte nevie, pretože situácia je zložitá.

Monitorujeme ich, tvrdí

S prezidentom sa rozprával aj na tému Slovenských brancov či Nočných vlkov. „Prezidenta som ubezpečil, že polícia robí všetko preto, aby sme eliminovali akúkoľvek hrozbu, ktorá by hrozila občanom Slovenskej republiky," tvrdí, ale pripomína, že sú iba represívna zložka. Skupiny však monitorujú. Otázka je to podľa neho aj na tajné služby.

Na snímke prezident SR
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Lučanský sa vyjadril aj k základni Nočných vlkov v Dolnej Krúpej. „Registrujeme tento objekt už dlhodobo, viem, že sa tam zhromažďuje technika," uviedol. Lučanský ale upozorňuje, že techniku prerábajú na požiarnu a pomáhajú pri hasení požiarov.

„Spravil som tam jemné úpravy, zabezpečili sa im materiálno-technické veci. Je mojím plánom posilniť ho aj vzhľadom na moju minulosť. Keďže som pracoval na vraždách, chcem do toho vniesť iný pohľad, aby sa to pohlo," avizoval. Lučanský môže podľa svojich slov len dúfať, že sa túto vraždu podarí objasniť. Detaily hovoriť nechcel, aby nepomáhal páchateľom.

Kiska prijal Lučanského

K výmene vo vedení policajného zboru došlo po smrti investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Po udalostiach z konca februára sa koalícia dostala do krízy, pričom následne padlo niekoľko veľkých mien ako premiér Robert Fico či minister vnútra Robert Kaliňák.

Zo svojej pozície sa nakoniec porúčal aj exšéf polície Tibor Gašpar, ktorý bol kritizovaný aj za to, ako informoval o vyšetrovaní vraždy. Meno nového dočasného policajného prezidenta oznámila ministerka vnútra Denisa Saková na konci mája, pričom Milan Lučanský do funkcie nastúpil 1. júna.

Rozporuplné reakcie

Stále čerstvý šéf polície má za sebou minulosť vo funkcii šéfa policajnej inšpekcie. Do nej sa dostal po parlamentných voľbách, dovtedy pracoval ako policajný viceprezident. Voľba Lučanského ako dočasného policajného prezidenta vyvolala búrlivé reakcie.

Lučanský je totiž spájaný s viacerými kauzami a často je označovaný za pravú ruku exministra vnútra Roberta Kaliňáka. Sám Lučanský však kauzy spojené s jeho osobou považuje za vysvetlené a s označením nesúhlasí. „Môj vzťah s bývalým ministrom je čisto pracovný," uviedol v rozhovore.

Voľbu obhajovala Saková slovami, že „keď sa iní báli, on čelil organizovanému zločinu", pričom vďaka jeho práci je napríklad Mikuláš Černák odsúdený na doživotie. Lučanský má byť na čele polície, pokým nenadobudne účinnosť nový zákon, podľa ktorého sa šéf polície má vyberať výberovým konaním.

Viac o téme: Andrej KiskaMilan Lučanský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu