Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VIDEO Bratislavčania pozor, Kamenné námestie čaká prestavba: Takto by malo vyzerať

Kamenné námestie Advertoriál Zobraziť galériu (12)
Kamenné námestie (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Priestory Kamenného námestia a jeho okolia sú už dlhšie predmetom diskusie. Mnohým Bratislavčanom prekáža pohľad na opustený hotel Kyjev, hlúčiky pripitých asociálov, množstvo reklamných pútačov a nedostatočne udržiavané okolie. Jednou z dominánt Kamenného námestia je obchodný dom, kedysi prvý Prior a zároveň aj najväčší obchodný dom v celom Československu. Otvorili ho v roku 1968 a dodnes slúži svojmu účelu ako obchodný dom MY. Hotel Kyjev ako súčasť celého projektu Ing. arch. Ivana Matušíka pribudol o niekoľko rokov neskôr. Stal sa najvyššou budovou v starom meste a vyhľadávaným miestom na ubytovanie. Jeho sláva však rokmi bledla, neprichádzali potrebné investície, až ho napokon v roku 2011 jeho vlastník spoločnosť Lordship zatvorila.

Kamenné námestie
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky.sk)

Zmeny prídu už o pár mesiacov

Počas nasledujúcich rokov vzniklo niekoľko vizualizácií obnoveného námestia. Spoločnosť Lordship sa viackrát snažila nadviazať spoluprácu s Tescom, k realizovaniu spoločného projektu však nedošlo. Nakoniec sa investor rozhodol zrekonštruovať aspoň tú časť, ktorej je vlastníkom. Ako prvá sa bude revitalizovať už na jar časť Kamenného námestia orientovaná k námestiu SNP. Spolupracovať pri nej bude aj architektonická kancelária A1 ReSpect.

Vizualizácia priestoru na Kamennom
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Lordship)

Podľa vizualizácie by sa tu malo nachádzať viac zelene, lavičky aj nová dlažba. Vyrieši sa snáď aj problém s ľuďmi bez domova, ktorí sa v týchto miestach radi zdržiavajú a popíjajú alkohol. ,,Investor ako taký nemá relevantné páky na to, aby zabránil vstupu týchto ľudí do verejných priestorov. Avšak veríme, že nová "čistá" podoba Kamenného námestia ich nebude naďalej lákať. Priestor bude vzdušnejší a prehľadnejší a práve v takom sa títo ľudia vyskytujú menej. Ich lákajú verejné miesta, ktoré však poskytujú určitý stupeň anonymity. A aj na toto mysleli architekti z A1 ReSpect, keď navrhovali nový výzor časti Kamenného námestia,“ vysvetlil Rostislav Novák zo spoločnosti Lordship.

A čo hotel?

Osud bývalého hotela Kyjev bol v poslednom desaťročí neistý. Niektoré projekty navrhovali celú stavbu zbúrať, v najnovších plánoch je však všetko inak. Podľa Rostislava Nováka sa bude hotel rekonštruovať a zachová sa jeho terajší objem. Od schválenia projektu príslušnými orgánmi by rekonštrukcia objektu mala trvať približne dva roky.

 

Hotel Kyjev na Kamennom
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky.sk)

Nové námestie za obchodným domom

Okrem samotného hotela a námestia sa bude revitalizovať aj okolie križovatky Rajskej a Cintorínskej ulice. „Radi by sme tento priestor skultúrnili. Jednou z možností je verejný priestor, kde by mohli účinkovať hudobníci či výtvarníci. Práve sme spustili prieskum, v ktorom sa budeme Bratislavčanov pýtať, čo by chceli na tom mieste oni – akú funkciu by mal podľa nich plniť nový verejný priestor, ktorý vznikne ako súčasť nášho projektu, ktorý je momentálne vo fáze príprav,“ priblížil Rostislav Novák.

Vchod do garáží pri
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky.sk)

Ako si predstavujú Kamenné námestie Bratislavčania?

„Keď sa pozriem okolo seba, nepáči sa mi ten bordel, bezdomovci. Hotel by sa určite dal pekne zrekonštruovať. Asi by som ho nebúrala, veď patrí k Bratislave. Treba to tu však nejako pekne celé usporiadať, teraz to pôsobí aj veľmi chladným dojmom. Aj menšie pódium na kultúrne akcie si tu pokojne viem predstaviť.“ Katarína (20)

„Hotel by som určite dal preč, je to podľa mňa socialistický moloch. V okolí sú historické pekné stavby a Kyjev sa sem vôbec nehodí. Radšej by som tu videl nejakú peknú pešiu zónu. Možno niečo ako je Eurovea,  vzdušné, prehľadné. Pódium ako napríklad na Hlavnom námestí by bolo tiež fajn.“ Ľuboš (50)

„Ja by som hotel nechal, predsa je to jeden z prvých v Bratislave. Len ho treba dať dokopy. A okolie? Zelene nie je nikdy dosť. Bratislava je celá nie veľmi čistá, treba aj tu na tom popracovať.  Proti pódiu by som nebol, ale viac sa mi asi hodí na pešiu zónu do mesta,“ Branislav (35)

,,Treba to tu poriadne prečesať a odstrániť všetko rušivé – autá, opité indivíduá, škaredé smetné koše... Samotné stavby mi nevadia, keď sa to dobre marketingovo podá, možno by turistov prilákali na ten socialistický dizajn. Kultúra je tiež fajn, akurát neviem, či by hudba nerušila ľudí bývajúcich v okolí,“ Milan (54)

,,Budovy treba zrekonštruovať a pokojne dostavať ten jeden dom v radovej zástavbe na Dunajskej ulici pri obchodnom dome, ktorý tam chýba. Ideálne by bolo, ak by sa dali tie parkoviská presunúť pod zem a miesto nich by vznikli napríklad parčíky. A s priestorom za obchodným domom tiež treba niečo robiť – napríklad skrátiť vjazd do podzemia od Rajskej ulice, ktorý zbytočne ukrajuje veľkú časť plochy a špatí celé miesto. Potom by tam mohol vzniknúť pekný priestor aj na kultúrne akcie.“ Boris (45)

„Ja som za to, aby budovy ostali tak, ako sú. Ale treba ich zrekonštruovať a viac dbať na poriadok v ich okolí. Vidíme tu samé auto, aj na chodníkoch. Takže to by som nejako obmedzila. Určite by som tu chcela mať viac zelene, a ani pódium na kultúrne akcie nie je zlá myšlienka.“ Elena (65)

Viac o téme: Kamenné námestieBratislavaHotel KyjevLordship
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu