Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Archeológovia objavili extrémne vzácny dokument: Písal naň otrok, čítajte čo!

Doštička s rímskym textom Zobraziť galériu (3)
Doštička s rímskym textom (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Jedna z viac ako 400 tabuliek, ktoré objavili archeológovia pri vykopávkach v centre Londýna, je najstarším ručne písaným dokumentom, ktorý bol kedy vo Veľkej Británii nájdený. S odvolaním sa na Múzeum londýnskej archeológie o tom informovala agentúra AP.

Drevené tabuľky, ktoré boli pôvodne obalené voskom, do ktorého sa rylo, vedci našli pri záchranných archeologických prácach na mieste budúceho sídla finančnej spoločnosti Bloomberg v londýnskej City. 

Filip našiel 3000-ročný poklad ohromnej sumy na FOTO: Je to bomba, zhíkli archeológovia!

Najstarším ručne písaným dokumentom nájdeným na území Británie je tabuľka s rímskym dátumom zodpovedajúcim 8. januáru roku 57 nášho letopočtu. Oslobodený otrok na nej sľubuje, že splatí ďalších 105 denárov za tovar, ktorý mu doručili. Ďalšia z 87 tabuliek, u ktorých sa nápis podarilo rozšifrovať, obsahuje najstaršiu zmienku o britskom hlavnom meste. "V Londýne, Mogontiovi" - stojí na drevenej doštičke, ktorej vek experti stanovili na roky 65 až 80 nášho letopočtu, kedy sa metropola volala Londínium a vládli jej Rimania. "Hovorí k nám jej prostredníctvom prvá generácia Londýnčanov," uviedla archeologička Sophie Jacksonová. 

Archeológovia objavili extrémne vzácny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Rimania založili Londýn po invázii na britské ostrovy v 1. storočí nášho letopočtu. Doštičky s nápismi, ktoré sa vryli cez voskovú vrstvu do dreva, podľa vedcov dokazujú, že už krátko po založení bolo mesto významným centrom obchodu. Na tabuľkách sú totiž zapísané napríklad údaje o dodávkach piva, objednávkach jedla či právne predpisy. 

Archeológovia objavili extrémne vzácny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Archeológovia objavili extrémne vzácny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Drevo sa zachovalo vďaka bahnu z rieky Walbrook, ktorá kedysi tiekla cez Londýn. "Naše lepkavé bahno z Walbrooku je ako pompejský popol alebo láva z Herculaneu," uviedla Jacksonová s odkazom na dve starorímske mestá, ktoré sa dodnes zachovali vďaka výbuchu Vezuvu v roku 79 nášho letopočtu. 

Viac o téme: LondýnArcheologický objavNajstarší ručne písaný dokument
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu