Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Archeológovia našli v Rakúsku výnimočný poklad: Má niečo spoločné aj so Slovenskom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

VIEDEŇ - Archeológovia v severorakúskom Hörschingu neďaleko Linzu našli na armádnom pozemku keltský zlatý poklad v podobe 44 mincí. Včera to na tlačovej konferencii oznámilo Hornorakúske zemské múzeum, uviedla agentúra APA. Mince pravdepodobne pochádzajú z oblasti dnešných Čiech, kde žil keltský kmeň Bójov.

Tábor smrti vydal po 70 rokoch ďalšie tajomstvo: V hrnčeku z Osvienčimu našli skrýšu s pokladom

Nájdené mince boli tesne naukladané vedľa seba a nad sebou, čo naznačuje, že boli pôvodne uložené v nejakom mešci. Hmotnosť jednej mince činí 7,5 gramu, nie je na nich vyrazený žiaden motív, obsahujú len guľovú vyvýšeninu. Numizmatici a odborníci ich nazývajú mušlovité statéry, zastrešujúci ľudový názov je potom dúhovka.

Nájdené zlaté mince pochádzajú z mladšej doby železnej, presnejšie potom z druhého či prvého storočia pred naším letopočtom z oblasti dnešných Čiech obývaných vtedy keltským kmeňom Bójov. Časť z nich sa potom postupne pod tlakom nájazdov Germánov presídlila na územie dnešného Slovenska a Rakúska. Do Hörschingu, kde sa statéry našli, sa zrejme dostali vďaka obchodu.

Trhová hodnota nálezu činí 50.000 eur, pre vedcov zo zemského múzea má však objav mimoriadny význam. S výnimkou niekoľkých ojedinelých nálezov je to len tretí objav pokladu z predrímskej éry v Hornom Rakúsku a z epochy prechodu z výmenného hospodárstva na peňažné.

Viac o téme: MincePokladBójovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu