Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Šokujúce slová exstarostu Londýna: EÚ je odsúdená na zánik, vytvára Hitlerov superštát!

Johnson tvrdí, že EÚ je odsúdená na zánik Zobraziť galériu (2)
Johnson tvrdí, že EÚ je odsúdená na zánik (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Bývalý londýnsky starosta Boris Johnson, ktorý patrí k vedúcim zástancom odchodu Británie z Európskej únie, vyhlásil, že EÚ pokračuje v ceste Adolfa Hitlera a Napoleona a snaží sa vytvoriť európsky superštát.

Johnson sa tak vyjadril v rozhovore pre denník The Sunday Telegraph, o ktorom informovala agentúra Reuters. Podľa Johnsona Európskej únii chýba demokracia a zjednocujúca autorita a je odsúdená na neúspech.

Britský premiér Cameron varuje pred odchodom z EÚ: Hrozí, že Európa skončí vo vojne

"Napoleon, Hitler, skúšali to rôzni ľudia a vždy to skončilo tragicky ... Európska únia sa snaží robiť to isté, aj keď odlišnými metódami," povedal Johnson. "(EÚ) nemá vedenie, ktoré by všetci rešpektovali a chápali. To spôsobuje absenciu demokracie," dodal.

Na Johnsonove slová reagovala dnes podľa agentúry DPA bývalá labouristická ministerka práce Yvette Cooperová, ktorá sa angažuje v kampani za zotrvanie Británie v EÚ, pričom Johnsona obvinila z "hrania nechutných hier".

"Čím viac šermuje takýmito hysterickými tvrdeniami, tým viac odhaľuje svoj hanebný nedostatok úsudku," povedala Cooperová, ktorá Johnsona zároveň varovala, aby nehral politické hry s najtemnejšou a najhroznejšou kapitolou ľudských dejín. 

Boris Johnson a David Cameron (v pozadí)
Zobraziť galériu (2)
Boris Johnson a David Cameron (v pozadí)  (Zdroj: SITA)

Briti budú za zotrvanie v EÚ hlasovať v referende 23. júna a výsledok je stále nejasný. Súčasný premiér David Cameron vedie kampaň za to, aby Británia zostala v únii. Varuje, že odchod zo zoskupenia 28 európskych štátov by oslabil Britániu ekonomicky i politicky.

S Cameronom nesúhlasí mnoho poslancov a osobností jeho Konzervatívnej strany, okrem iného aj Johnson. Premiér má naopak podporu opozičných labouristov a liberálov. Johnson vo svojom najnovšom rozhovore tiež uviedol, že napätie medzi členskými štátmi EÚ umožnilo Nemecku výrazne posilniť moc, "prevziať" taliansku ekonomiku a "zničiť" Grécko.

Viac o téme: Adolf HitlerBoris JohnsonEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu