Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vstup Turecka do EÚ prinesie záplavu Británie migrantmi: Cameron toto tvrdenie odmieta

David Cameron
David Cameron (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Britský premiér David Cameron odmietol dnes tvrdenia predstaviteľov kampane za vystúpenie Spojeného kráľovstva z Európskej únie o tom, že Turecko by mohlo v najbližších piatich rokoch vstúpiť do EÚ a zaplaviť Britániu novými migrantmi.

Organizácia Vote Leave (Hlasujte za vystúpenie) spustí v pondelok plagátovú kampaň s odkazom: "Turecko (populácia 76 miliónov) vstupuje do EÚ. Hlasujte za vystúpenie, prevezmite späť kontrolu." Kampaň tvrdí, že Británia nemôže zabrániť tomu, aby sa Turecko stalo členom EÚ a jeho občania tak mali slobodu pohybu v únii, informuje vo svojej správe agentúra DPA. 

Cameron však pre televíziu ITV povedal, že vstup Turecka nie je v blízkej budúcnosti "ani trocha" pravdepodobný, pričom Británia môže jeho prijatie za člena únie vetovať. Organizácia Vote Leave vyzýva voličov, aby v referende stanovenom na 23. júna podporili odchod Británie z EÚ, známy aj ako brexit. Jej kampaň avizovala aj zverejnenie analýzy, podľa ktorej Turecko vstúpi do EÚ do piatich rokov, čo vyvolá vlnu migrácie, ktorá ešte viac zaťaží verejné služby v Británii a privedie do nej tureckých zločincov. 

Štátna tajomníčka ministerstva obrany Penny Mordauntová, euroskeptická členka Cameronovej Konzervatívnej strany, dnes v televízii BBC vyhlásila, že hlasovanie za zotrvanie v únii by "umožnilo ľuďom z Albánska, Macedónska, Čiernej Hory, Srbska a Turecka slobodne sa tu pohybovať, keď čoskoro vstúpia do EÚ".

Podľa jej slov "mnohé z týchto krajín majú vysokú mieru kriminality, problémy s gangmi a teroristickými bunkami, ako aj ťažkú úroveň chudoby"
Cameron jej tvrdenia odmietol s tým, že "Británia a každá iná krajina v EÚ má právo veta v prípade vstupu inej krajiny, a to je fakt". Ak sa podľa neho kampaň za vystúpenie Británie z EÚ mýli v takýchto jasných veciach, potom to spochybňuje aj jej celkovú argumentáciu. 

Viac o téme: TureckoDavid CameronEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu