Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

POZOR na dnešné búrky, budú horšie ako hlásili prvotné predpovede: Hrozí aj tornádo?

Nepriaznivé počasie Zobraziť galériu (2)
Nepriaznivé počasie (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Dnešné búrky by podľa odborníkov mali byť horšie ako meteorológovia predpokladali. Môžu priniesť nebezpečné sprievodné javy ako supercely, multicely, krupobitie alebo dokonca aj tornádo.

Aktuálne sa nad strednou Európou podľa viacerých modelov nachádza plošná nestabilita, čo znamená že na naše územie sa blížia búrky a nebezpečné sprievodné javy. Supercely očakávajú najmä na juhovýchode Nemecka, na severe Rakúska ale aj v časti Českej republiky, kde by silný vietor a počasie mohol napáchať aj škody, informuje imeteo.sk.

Takto by mala vyzerať poloha a sila búrok, ktoré sa blížia aj na Slovensko
Zobraziť galériu (2)
Takto by mala vyzerať poloha a sila búrok, ktoré sa blížia aj na Slovensko  (Zdroj: imeteo.sk/estofex)

Slovensko zasiahnu búrky iba na západe a podľa odborníkov môžu byť tiež silnejšieho charakteru, no doraziť by mali až vo večerných hodinách. Je však vysoká pravdepodobnosť, že môžu priniesť aj krupobitie a silný vietor. Presnú polohu však meteorológovia určiť nevedia, pretože búrky majú vznikať na vlniacom sa studenom fronte. Nepriaznivé počasie sa tak plynule presunie z juhu Nemecka, do Čiech a severného Rakúska až k nám. V oblasti stredných Čiech sa podľa modelov, a kombinácii vetra, helicity a hodnôt CAPE mohli vyskytnúť aj podmienky pre izolované supercely. Podľa najnovších správ by búrky mohli zasiahnuť najmä východné Slovensko a to priamo zo susedného Poľska. Ohrozené sú tak horské oblasti a sever Slovenska, preto je na mieste opatrnosť. 

Viac o téme: PočasieBúrkyKrupobitieSupercely
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu