Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Výroky bývalého starostu Londýna nezostali bez reakcie: Vyjadril sa predseda rady EÚ

Dánsky premiér Lars Lokke Rasmussen (vpravo) a predseda Európskej rady Donald Tusk
Dánsky premiér Lars Lokke Rasmussen (vpravo) a predseda Európskej rady Donald Tusk (Zdroj: TASR/AP)

ŠTOKHOLM - Vyjadrenie bývalého londýnskeho starostu Borisa Johnsona, podľa ktorého sú ciele EÚ podobné cieľom nacistického diktátora Adolfa Hitlera, svedčí o "politickej amnézii", uviedol dnes počas návštevy Dánska predseda Európskej rady Donald Tusk.

"Keď počujem, že Európsku úniu niekto prirovnáva k plánom a projektom Adolfa Hitlera, nemôžem byť ticho. Takéto absurdné argumenty by mali zostať úplne nepovšimnuté - keby ich nepoužíval jeden z najvplyvnejších politikov vládnucej Konzervatívnej strany," povedal na Johnsonovu adresu Tusk. Podľa neho prekročil Johnson hranice racionálnej diskusie, čo svedčí o "politickej amnézii"

"Jedinou alternatívou únie je politický chaos, návrat k národnému egoizmu a z neho vyplývajúce víťazstvo protidemokratických tendencií, čo by mohlo viesť k tomu, že dejiny sa budú opakovať," povedal Tusk po stretnutí s dánskym premiérom Larsom Lökkem Rasmussenom. 
Johnson, ktorý je jednou z najznámejších tvárí kampane za vystúpenie Británie z EÚ, pre nedeľné vydanie denníka Daily Telegraph povedal, že Európska únia sa podobne ako nacistický vodca Adolf Hitler pokúša vytvoriť európsky superštát. 

Viac o téme: Adolf HitlerBoris Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu