Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľké tajomstvo o zotrvaní Británie v EÚ odhalené: Pohľad do zákulisia, takto sa menia dejiny!

David Cameron Zobraziť galériu (3)
David Cameron (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Britský premiér David Cameron si zavaril tajným listom, v ktorom sa píše o žiadosti nasmerovanej k veľkým nadnárodným spoločnostiam, aby bojovali proti odchodu Veľkej Británie z Európskej únie. Stratégia spočívala v nutnosti presvedčiť 500 TOP firiem, aby vo svojich výročných správach varovali pred nebezpečenstvom Brexitu.

Britský premiér Cameron varuje pred odchodom z EÚ: Hrozí, že Európa skončí vo vojne

David Cameron mal začiatkom februára rokovať so šéfom spoločnosti Serco Rupertom Saomesom, podporovateľom EÚ, ktorého brat Nicolas je poslancom za konzervatívcov. Neskôr, 8. februára, napísal Saomes list Cameronovi, že je nutné zmobilizovať korporácie, aby starostlivo zvážili riziká Brexitu. Spoločnosť Serco má pritom s vládou uzavreté zmluvy v hodnote niekoľkých miliárd libier.

"Pracujem s Petrom Chadlingtonom a Stuartom Roseom (stúpenci kampane Británia silnejšia v Európe, ktorá bojuje za zotrvanie v EÚ, pozn. red.) na tom, aby sme presvedčili 500 nadnárodných spoločností (FTSE 500, pozn.red.), ktoré svoje výročné správy zverejňujú pred júnom, že by mali zahrnúť Brexit do zoznamu kľúčových rizík," uvádza sa v liste.

David Cameron
Zobraziť galériu (3)
David Cameron  (Zdroj: SITA/AP)

O dva týždne neskôr (23. februára) šéfovia viac ako tretiny najväčších britských spoločností varovali pred odchodom Británie z Európskej únie, a postavili sa tak pred referendom za premiéra Davida Camerona. Boli medzi nimi aj lídri 36 firiem zo stočlenného londýnskeho burzového indexu FTSE 100, napríklad telekomunikačnej skupiny BT, maloobchodných spoločností Marks & Spencer a Asda alebo ropného koncernu BP.

"Podniky potrebujú neobmedzovaný prístup na európsky trh 500 miliónov ľudí, aby mohli ďalej rásť, investovať a vytvárať pracovné miesta," píše sa v podpornom liste zverejnenom v denníku The Times. "Domnievame sa, že odchod z EÚ odradí investície a ohrozí pracovné miesta i celú ekonomiku," zhodli sa šéfovia.

Cameron čelí veľkej kritike

David Cameron len pár dní (20. februára) pred touto udalosťou vyjednal s EÚ dohodu, ktorou podmieňoval svoju podporu zotrvania krajiny v únii. Bývalý starosta Londýna Boris Johnson poukázal na to, že vo svetle tohto odhalenia sa pre kampaň na zotrvaní rozhodol ešte predtým, ako došlo k novému prerokovaniu ponuky zo strany EÚ a označil ju preto za "fikciu", ktorá bola určené čisto iba na oblbnutie verejnosti a výsledok bol vopred daný. "Vyzeráme ako banánová republika," reagoval.

Boris Johnson a David Cameron (v pozadí).
Zobraziť galériu (3)
Boris Johnson a David Cameron (v pozadí).  (Zdroj: SITA)

"Je to dôkaz, že veľké spoločnosti boli požiadané, aby sa pokúsili vystrašiť ťažko pracujúce britské rodiny, že je zotrvanie v EÚ nutné. Premiér nám musí okamžite povedať, s koľkými ďalšími firmami tajne vyjednával. Čo sú to za firmy a čo im sľúbil," vyjadril sa konzervatívny poslanec Steve Baker. Podobný názor má aj členka labouristickej strany Gisela Stuartová, ktorá dokonca hovorí o sprisahaní.

Zaujímavé prepojenia

Lord Chadlington je považovaný za jedného z Cameronových najstarších politických spojencov a v roku 2005 prispel sumou 10-tisíc libier na jeho kampaň, v ktorej usiloval o post predsedu strany. Odvtedy konzervatívcov podporil ďalšími 60-tisíc librami, informoval denník Daily Mail.

K uniknutým dokumentom sa samotný premiér zatiaľ nevyjadril, spoločnosť Serco však popiera akúkoľvek súvislosť medzi podporou EÚ a snahou zaistiť si štátne zákazky. Firma má zmluvy v hodnote približne 130 miliónov libier ročne s európskymi inštitúciami, napríklad s Európskou komisiou a Európskou vesmírnou agentúrou a odchod Británie z EÚ preto považuje jednoducho za riziko pre podnikanie.

V posledných rokoch malo popri tom Serco uzavreté vládne zákazky za 3,2 miliardy libier na prevádzkovanie súkromných ​​väzníc v Anglicku a Walese. Taktiež spoločnosť získala zmluvy s ministerstvom vnútra v hodnote 704 miliónov na prevádzkovanie imigračných centier a ubytovní pre žiadateľov o azyl.

Viac o téme: David Cameron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu