Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obama vyjadril sympatie Merkelovej: Je to pragmatická politička

Angela Merkelová a Barack Obama
Angela Merkelová a Barack Obama (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Americký prezident Barack Obama pochválil "odvážny postoj" kancelárky Angely Merkelovej a mnohých ďalších Nemcov k utečeneckej kríze, počas ktorej do Nemecka len vlani dorazilo viac než milión utečencov. Obama sa tak vyjadril v rozhovore pre dnešný nemecký denník Bild.

"Myslím, že postoj kancelárky Merkelovej k utečeneckej kríze, rovnako ako mnohých Nemcov, bol odvážny," povedal prezident Spojených štátov, podľa ktorého Merkelová preukázala "skutočné morálne a politické vedenie"
 
"Nemecko by nemalo samo - alebo niekoľko ďalších štátov - niesť celé bremeno (krízy)," dodal Obama, podľa ktorého "nedávna dohoda medzi Európskou úniou a Tureckom (o migrácii) bola krokom k spravodlivejšiemu rozdeleniu tejto zodpovednosti"Obama, ktorý v nedeľu navštívi priemyselný veľtrh v severonemeckom Hannoveri, sa v pondelok zúčastní "neformálneho stretnutia" s Merkelovou, francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a premiérmi Británie a Talianska Davidom Cameronom a Matteom Renzim. Rokovať s nimi má o "významných medzinárodných otázkach".
 
Americký prezident vyslovil názor, že s Merkelovou sa miera angažovanosti Nemecka na medzinárodnej politickej scéne zvýšila a že krajina teraz hrá "väčšiu úlohu". Obama v tejto súvislosti ocenil ako "rozhodujúcu" nemeckú účasť na rokovaniach o iránskom jadrovom programe alebo na príprave minuloročnej parížskej dohody o boji proti klimatickým zmenám.
 
Obama tiež povedal, že Merkelová mohla zabezpečiť "zachovanie európskej jednoty počas ruskej agresie proti Ukrajine". Merkelovú označil za "strážkyňu Európy". Podľa neho ide o pragmatickú političku, ktorá sa zameriava na to, čoho je skutočne možné docieliť. "Keď niečo povie, tak si to aj myslí. Keď povie, že niečo urobí, urobí to. Dôverujem jej," vyhlásil Obama s tým, že je "hrdý, že Angela je jeho priateľka".
Viac o téme: Angela MerkelováBarack ObamaMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu