Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prezident Maďarska nalieha s klimatickou dohodou: Kabinet nesmie strácať čas

János Áder
János Áder (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarský prezident János Áder listom navrhol premiérovi Viktorovi Orbánovi, aby kabinet čo najskôr inicioval ratifikáciu novej klimatickej dohody v parlamente, informovala dnes agentúra MTI.

"Podpisom v New Yorku má už táto medzinárodná dohoda aj oficiálny rámec. Dokument zásadne ovplyvní svet 21. storočia - osudy dnes žijúcich, ako aj generácií, ktoré prídu po nich," píše sa vo vyhlásení hlavy štátu. Predstavitelia 175 krajín sveta, vrátane desiatok hláv štátov a vlád, podpísali 22. apríla v sídle OSN v New Yorku historickú dohodu o boji proti klimatickým zmenám, ktorú sa podarilo uzavrieť vlani v decembri počas konferencie v Paríži.

Ako prvý túto tzv. Parížsku dohodu signoval francúzsky prezident Francois Hollande. Za Slovenskú republiku ju podpisom spečatil prezident SR Andrej Kiska a v mene Európskej komisie jej podpredseda pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. Slávnostná ceremónia sa v New Yorku uskutočnila pri príležitosti Dňa Zeme, ktorý upriamuje pozornosť na potrebu ochrany životného prostredia.

Viac o téme: MaďarskoJános ÁderKlimatická dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu